Mersin’in Gülnar ilçesindeki Büyükeceli kasabasında kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santralı’ndan Cengiz, Kolin ve Kalyon konsorsiyumunun çekilme kararının tartışmaları sürüyor.
Birgün Gazetesi’nden Hüseyin Şimşek’in haberine göre; Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) Konsorsiyumu, yüzde 49 hissesini devralmayı planladığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ortaklığından çekilme kararı aldığını duyurdu. Rusya hükümetine bağlı enerji şirketi Rosatom ile ortak olması planlanan konsorsiyumun kendi isteği ile projeden çekilmesinin gerekçesi olarak ise “Projedeki belirsizlikler” “Ticari konularda anlaşılamaması” ve “Planlanan tarihte yetişmeyeceği” gösterildi.
CKK Konsorsiyumu’nun projeden çekildiğini duyurmasının ardından açıklama yapan santral basın sözcüsü Vasiliy Korelskiy ise daha açık konuşarak projenin maliyetinin her geçen gün arttığını, santralin lisansının alınması durumunda bu maliyetin daha da artacağını ifade etti.
“MALİYETİ YETERSİZ BULDULAR”
Toplam 4 bin 800 Megawatt (MW) güçte dört reaktörden oluşması planlanan ve ilk etapta 20 milyar dolar maliyeti olacağı açıklanan santraldan CKK Konsorsiyumu’nun çekilmesini BirGün’e değerlendiren CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “Maliyeti yetersiz bularak çeşitli bahaneler sunuyorlar” dedi.
“PROJEYE GERİ DÖNEBİLİRLER”
CKK Konsorsiyumu’nun çekilmesini “maliyeti daha da artırmak için bir tezgah” olarak değerlendiren Atıcı, “Nükleer santralın ihalesinden çekiliyorlar yaygarası koparıp, ‘maliyetler artıyor’ diyerek kamuoyunu maliyet artırımına hazırlıyorlar. Konsorsiyum projeye geri dönebilir” dedi.
“KENDİ BAŞLARINA ÇEKİLEMEZLER2
Konsorsiyumdaki şirketlerin Hükümete “gönülden” bağlı olduğunu ve ülkedeki büyük projelerin tamamına yakınının bu şirketlerce “Hükümet garantili” yapıldığını hatırlatan Atıcı, “Bu ortaklar kendi başına bu projeden çekilecek kadar bağımsız değiller. Bunlar hükümete yakın olan, doğrudan doğruya gönülden Cumhurbaşkanı’na bağlı, ricasını emir telakki eden şirketlerdir. Her türlü işin içinde bu şirketler var.
Kamuoyunu hazırlamak, ‘ne yapalım fiyatlar artıyor, yaptıramıyoruz, mecburen biz 20 milyar dolar değil de maliyeti 30 milyar dolara hatta 40 milyar dolara çıkaracağız’ gibi bir hazırlığın kokusu geliyor” dedi. Başta Mersinliler olmak üzere bölgede yaşayan yurttaşların santral nedeniyle kanser olmaktan, yaşamını yitirmekten korktuğunu ancak buna karşılık şirketlerin maliyeti artırmak için çeşitli “oyunlara” giriştiğini ifade eden Atıcı, “Ortada çizilmiş ve oynanan bir oyun var. Biz canımızla uğraşırken onlar ise paranın derdinde” dedi.