“YAPTIM OLDU’YU KABUL ETMİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YAPTIM OLDU’YU KABUL ETMİYORUZ”


 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin (DAÇE) Antakya toplantısı sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede; 8 Şubat’ta onaylanan, “1/50 bin Ölçekli İskenderun Körfezi (Adana-Mersin-Hatay) Bütünleşik Kıyı Yapıları Planı”nın, ‘yaptım-oldu’ zihniyetiyle, halktan habersizce ve bir KHK’ye dayanılarak çıkartılma

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Antakya toplantısı sonuç bildirgesi 

Akdeniz Bölgesi’ndeki çevre katliamlarına karşı Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay’dan çevre derneklerinin katılımıyla oluşturulan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin (DAÇE) Antakya toplantısı sonuç bildirgesi yayınlandı. 

Bildirgede; ülkemizde uygulanan yanlış politikalar yüzünden, kirli teknolojilerin yaratmış olduğu hava su ve toprak kirliliğinin çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğine dikkat çekildi. Kentlerde hava kirliliği yüzünden insanların artık nefes alamadığının vurgulandığı açıklamada, “Hava kirliliğinin artması ve yeşil alanların azalması birçok sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olmaktadır. Bu kirliliklerden oluşan sağlık sorunlarına çare gibi sunulan Şehir Hastaneleri çözüm olamaz. Doğru olan kirliliği önlemektir. 
Büyükşehir statüsü kazandırılan şehirlerde tarım alanlarının imar rantına kurban edilmesi sonucunda Ülkemizde tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. 
Yaşam faaliyetlerinin her aşamasında plastik ve naylon maddelerin kullanımı çevre ve insan sağlığına zararlar vermektedir. 
Yaşam alanlarına yapılan yatırımlar yüzünden Doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan ve uluslararası sözleşmelerle korunan Akdeniz foklarının yaşamlarının tehdit altında ve nesli tükenmekte olduğu görülmektedir. Doğu Akdeniz Bölgesinde bulunan Doğal Sit alanları korunmamaktadır. 
İskenderun Körfezinde ki mevcut kirlilik dünya standartlarının çok üstündedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanlar Planında, Doğu Akdeniz kıyılarında birçok Tersanenin ve Termik Santrallerin planlanmakta olduğu görülmektedir. 
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak Yaşam Hakkımızı gasp eden kirli teknolojiler olan Termik Santrallere, Çimento Fabrikalarına, Akkuyu Nükleer Santraline ve Balık Çiftliklerine karşıdır. 
Hatay ve Mersin bölgelerinde kurulmak istenen yeni Çimento fabrikaları, Akkuyu Nükleer Santrali, Termik Santraller ve Balık Çiftlikleri projelerinden hemen vazgeçilmelidir. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 08.10.2015 tarihinde onaylanarak internet sitelerinde yayınlanan ‘1/50.000 Ölçekli İskenderun Körfezi (Adana-Mersin-Hatay) Bütünleşik Kıyı Yapıları Planı’ bölgemiz gerçeklerinin göz ardı edilerek, yaşam alanlarımızın gasp edilmesinin birincil adımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sözde planın yaptım-oldu zihniyetiyle, halktan habersizce ve bir KHK’ye dayanılarak çıkartılması ile bizlere dayatılmasına sessiz kalmayacağız. Bu anlamda, bölge halkımızın sağlıklı yaşam hakkını savunmak üzere her türlü yasal hakkımızı kullanacağız. 
‘Havamızı temiz tutun, şehir hastanelerine gerek kalmasın’ sloganı ile hava kirliliği sorununun acilen çözülmesini bekliyoruz. Bu anlamda Sağlık Etki Değerlendirme Yönetmeliği’nin hükümet tarafından çıkarılmasını, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin felaketlere neden olmasını beklemeden önlem alınmasını, tarım alanlarına enerji santrallerinin ve otobanların yapımına izin verecek olan yeni Toprak Koruma Kurulu Yönetmeliği’nin iptal edilmesini talep ediyoruz” denildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA