Mersin’in geleceğine yön verecek olan ve muhtarlıklarda askıya çıkan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları için uzmanlardan, “Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkınıza sahip çıkarak, mutlaka planları inceleyin” uyarısı geldi.
Hediye Eroğlu
Mersin’de uzun yıllardır beklenen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanmasının ardından 4 merkez ilçe Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli’nin 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları geçtiğimiz günlerde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanarak, itiraz süreci kapsamında askıya çıktı. Muhtarlıklarda kamuoyunun bilgisine sunulan planlar ile ilgili itiraz süresi 9 Mart 2018 olarak açıklandı.
TARIM ARAZİLERİ YAPILAŞMAYA MI AÇILDI?
İlgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının masaya yatırması ve itiraz gerektiren alanlar ile ilgili yasal süreç başlatması beklenen planlarda özellikle kentin doğu kesimindeki bazı verimli tarım arazilerinin yapılaşmaya açıldığı yönündeki iddialar ise kamuoyunda sıklıkla gündeme gelmeye başladı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı da konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nden Tarım Arazileri Değerlendirme Daire Başkanı Abdülkadir Karakuş, Mersin Tarım İl Müdür Vekili Mevlüt Göksu, Tarım İl Müdürlüğü Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Altyapı Şube Müdürü Serdal Perişan ve bakanlık yetkilileri ile İmar Planı'na giren tarım alanları ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı detayları ile ilgili kamuoyuyla bilgi paylaşılmazken, önümüzdeki günlerde özellikle bu konuda farklı görüşlerin ortaya çıkması bekleniyor.
“HERKES, SAĞLIKLI VE DENGELİ BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKINA SAHİPTİR”
Çevre Mühendisleri Mersin Şubesi ise önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi’nden, planları talep ederek bir değerlendirme yapmaya hazırlanıyor.
Oda Başkanı Sinan Can, Anayasa’nın 56. maddesinin; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir” hükmünü içerdiğin anımsatarak, yurttaşları planları incelemeye çağırdı.
“Çevre ile ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, tebliğ, standart, şartname ve diğerlerine ilişkin görüş vermek, kanuni düzenlemelerin hazırlanması ve uygulanması sürecinde çalışma yapmak ve bu doğrultuda ilgili kurumlarla işbirliği içinde bulunmak oda olarak başlıca görevlerimizdendir” diyen Can, bu kapsamda biz de önümüzdeki günlerde planları incelemeye hazırlandıklarını söyledi.
“PLANLARI İNCELEYİN”
Çevre hukukunun gelişimi ve çevresel değerlere hukuksal güvenceler kazandırılması yolundaki örneklerin yaygınlaşmasıyla birlikte çevre, insan hakları felsefesi alanında tartışılmaya başlandığını ve Üçüncü Kuşak İnsan Hakları çerçevesinde ‘Çevre Hakkı’nın günden güne daha da önem kazandığını işaret eden Başkan Can, “UNESCO'nun da insan hakkı olarak kabul ettiği Çevre Hakkı, bugün; üçüncü kuşak insan hakları listesinde yer almaktadır. Çevre hakkı artık; barış hakkı, gelişme (kalkınma) hakkı, insanlığın ortak mirasından yararlanma hakkı ile birlikte değerlendirilmektedir.
Ancak yalnızca idari yaptırımlar yoluyla, çevrenin korunması ve çevre suçlarının önlenmesi olanaklı değildir. Çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi gerçek ve tüzel kişiler ile vatandaşların da görevidir. Bu anlamda biz de Mersin halkına bu hakkınızı kullanın ve en azından planları inceleyin çağrısı yapıyoruz” diye konuştu.