Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, İmar Kanununda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Kuyucuoğlu, kanun teklifinin gerekçesinde, ülkemiz deprem konusunda birçok tecrübe yaşanmasına rağmen bu tecrübelerden ders çıkarılmadığını, felaketi yaşayanların kaderleri ile baş başa bırakıldığını vurguladı.
Kuyucucoğlu, “Deprem; ne zaman ve nerede yakalanacağımız belli olmayan bir felakettir. Deprem sırasında hayatını kaybeden insanların gerçek failleri binalar değil, binaları uygun olmayan yerlere yapanlar, standartlara uygun yapmayanlar, böyle binalara ruhsat ve iskân ile depreme dayanıklı raporu verenlerdir” dedi.
“DENETİMLERİ YEREL YÖNETİMLER YAPMALI”
Binalarda toplam kalite anlayışı yerleştirilmesi gerektiğini kaydeden Kuyucuoğlu, “İnşaatlar sonuç odaklı değil süreç odaklı bir denetim mekanizmasına kavuşturulmalıdır. Binaları denetleyen denetçilerin ücretleri, denetlenen müteahhitler tarafından verilmesi uygulanmasına son verilmelidir. Bina dayanaklığı arttıkça verilen kredilere uygulanan faiz oranı düşürülmelidir. Yapı denetimi, müteahhitlerin finanse ettiği özel firmalar aracılığıyla değil, yerel idarelerin birimleri tarafından gerçekleştirilmelidir. Sağlıksız ve çarpık kentleşmeye yol açan imar affı yasalarının çıkartılmaması ve konu ile ilgili kesin ve etkin kararlar alınmalıdır. Yapımı tamamlanmış ve yapım aşamasında olan bütün binaların dayanıklılık ve kalite sorunlarına ilişkin çalışmalar yapılmalı, beton kalitesinden, kullanılan demirin çapına kadar her türlü teknik analiz gerçekleştirilmelidir” ifadelerini kullandı.
“HER BİNAYA BİR KİMLİK KARTI”
Günümüz teknolojisinde yüksek frekanslı dalgalar sayesinde adeta binaların röntgeninin çekildiğini, bu şekilde sorunların tespit edilebildiğini kaydeden Kuyucuoğlu, “Yeryüzünde yaşayan bütün insanlara hatta hayvanlara bir kimlik kartı verilirken, binaların kimlik kartlarının olmaması düşünülemez bir gerçektir. Bu bağlamda her binaya, kim tarafından hangi tarihte yapıldığı, taşıdığı teknik şartlar, kullanılan malzeme ve bileşimlerinin niteliği, denetleyenler, onay ve ruhsat verenler, jeolojik ve jeofizik incelemesi yapan kurumun ismi, binanın kalitesi, yapım süresi, sorumlular gibi hususları içeren ‘Bina kimlik Kartı’ sistemi getirilmeli ve sorumluluk duygusuna sahip denetim organları tarafından sürekli takip edilmelidir. Bina kimlik kartlarındaki özet bilgiler binaların girişlerine konulmalı ayrıca yetkililer tarafından tutulacak kayıtlarla, bina kimlik kartlarına binanın yapım aşamasından tamamlanma aşamasına kadar her türlü işlem kayıt altına alınmalıdır. İnsanların yaşadıkları binaların ya da binalarının kurulduğu zeminlerin ne kadar güvenli olduğunu bilme hakkı vardır. Depremlerden en az zararla kurtulmak ve gerekli önlemleri almak elimizdedir” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Kuyucuoğlu, kanun teklifinde, 3194 sayılı İmar Kanununa “Binalara, bina kimlik kartı yerel yönetimler tarafından verilir. Bina kimlik kartında bulunması gereken hususlar bir yönetmelikle düzenlenir” ve “Bu maddenin yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl içinde mevcut binalara, yerel yönetimler tarafından bina kimlik kartı verilmesi işlemi tamamlanır” maddelerinin eklenmesini teklif etti.