BU PLANI BOZUN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BU PLANI BOZUN!


 

Günlerdir tepkilere neden olan, binlerce yurttaşın dava açtığı 1/5 binlik planı değerlendiren Mimarlar Odası Şube Başkanı Ömer Sakar, “Plan koyduğu hedeflere uzak, vizyoner bir gelişim planı içermeyen, uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği imkânsız, kentin yaşam kalitesini düşürecek ve trafiği art

KIYMET GÖKÇE

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, 7 Şubat’ta kent için hayati öneme sahip 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nı onayladı ve askıya çıkardı. 9 Mart’ta askıdan inecek plan için binlerce itiraz gelirken, uzmanlardan da plana tepki geldi. TMMOB Mimarlar Odası Mersin Şubesi, planın kentin gelişimine dair bütüncül bir yaklaşımının olmadığını, planın bir an önce iptal edilmesi ve kentin önünü açacak bir planın yapılması gerektiğini belirtti. 

“YENİ KONUT ALANLARI İÇİN DERELER YAPILAŞMAYA AÇILIYOR”
Oda adına yönetim kurulu ile birlikte planı değerlendiren Mimarlar Odası Şube Başkanı Ömer Sakar, “Plandaki düzenlemelerin genelini ele alırsak, kent içinde yoğunluklar arttırılmakta, aşırı yoğunluk nedeniyle trafik sorunlarının artmasına zemin hazırlamakta, kent çevresindeki doğal alanlar ve tarım alanları azaltılmakta, kent içinden geçen bazı dere kenarları yapılaşmaya açılmakta, yeterli yeşil alan sağlanmamakta, kaliteli ve yaşanabilir bir kent biçimi sunmamaktadır. Plan raporunda 2035 yılında plan sınırları içerisinde toplam 1 milyon 545 bin kişinin yaşayacağı öngörülmektedir. Aynı alanda kentin mevcut nüfusu 930 bin kişidir. Planda öngörülen 1 milyon 545 bin kişilik nüfus tahmini gerçekçidir, ancak yoğunluk artışları ve eklenen konut alanları hesaplandığında 945 bin kişiye yetecek ek konut yapılması için alan açılmış veya yoğunluk artırılmıştır. Planda verilen yoğunluklar ve alan hesabı yapıldığında, plan kapsamındaki alanda 1 milyon 545 bin kişinin yaşayacağı öngörülmesine rağmen 1milyon 875 bin kişilik, yani ihtiyaç fazlası konut alanı planlanmıştır” dedi.

“PLAN EKSİKLERLE DOLU”
Planın eksiklerle dolu bütüncül bir plan olmadığını savunana Sakar, “Kentin iş merkezi mevcut merkez dışında, Pozcu bölgesinde öngörülmüştür. Pozcu’daki ulaşım altyapısının oluşacak ek taşıt yoğunluğunu kaldıramayacağı aşikârdır. Kentte trafik sorunları artacak, yaşam kalitesi düşecektir. 1996 tarihli planda yeşil alan olarak görünen bazı alanlar askıdaki planda yapılaşmaya açılmıştır. Tarihi kent merkezine yönelik plan kararı getirilmediğinden plan bütünlüğü sağlanamamaktadır. Koruma İmar Planı ve Özel Proje alanları her ne kadar ayrı çalışmalar içerse de kentin bütününe yönelik nazım planda bu alanlara yönelik kullanım kararları olmalı ve bu bölgeler plana dahil edilmelidir. Aksi durumda ticaret alanı, nüfus, kamu tesisleri ve ulaşım sistemine yönelik sağlıklı bir hesaplama yapılamamakta, plan eksik kalmaktadır. Tarihi kent merkezine yönelik plan kararı getirilmediğinden plan bütünlüğü sağlanamamaktadır. Planda yer alan 4. Çevre Yolu önerisi ve Serbest Bölge-Otoban bağlantısının Şehir Hastanesi’ne bağlanması önerisi olumludur. Ancak Davultepe bölgesinde yeni otoban bağlantısı önerilmesi gereksiz ve otoban standartlarına aykırıdır. Davultepe bölgesinde önerilen organize tarım bölgesi kullanımı çevresel sorunlar yaratacaktır. Bu bölgenin tarımsal niteliğini korumak daha uygun bir karar olacaktır” diye konuştu.

ULAŞIM SORUNUNA ÇARE: 57 KATLI KAVŞAK
Planda, kentin en büyük sorunu olarak görülen ulaşım sorunun katlı kavşaklarla çözülmeye çalışıldığını vurgulayan Sakar, Planın ulaşım kurgusunda tespit ettiğimiz en büyük sorun, kentin anayollarının hemen her kavşağına katlı kavşak önerilmiş olmasıdır. Planda 57 adet yeni katlı kavşak önerildiğini şaşkınlıkla görmekteyiz. Bir katlı kavşağın maliyetinin ortalama 20 milyon TL olduğu göz önüne alındığında, 57 katlı kavşak için 1 milyar 140 Milyon TL’lik inşaat maliyeti kamuya mal edilecektir. Gelişmiş ülkelerde kent merkezlerinde yok denecek kadar az uygulanan, çevresinde kamusal alan kullanımına izin vermeyen, yaya trafiğini kesintiye uğratan ve sadece otomobile yönelik anlayışın ürünü olan katlı kavşaklardan kentimizin her kavşağına inşa edilecek olması son derece hatalı bir karardır. Aynı inşaat maliyeti ile yüzeyden giden hafif raylı sistemin 34 km’lik kısmının maliyeti karşılanabilir. Kentin ulaşım ana planında öngörülen hafif raylı sistemin güzergâhları 1/5000 ölçekli plana maalesef işlenmemiştir” ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA