Mehmet Nabi Batuk
CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği basın açıklamasında eşitlik çağrısı yaptı. İl binasında düzenlenen açıklamada kadınların siyasette, çalışma yaşamında ve diğer tüm alanlarda erkeklerle eşit haklara ve olanaklara sahip olması için her türlü toplumsal ve fiziki baskıdan uzak, özgür bir toplum düzeni gerektiğini ifade eden Güler, yasalardaki eşitsizliklerin giderilmesini istedi. Güler “Çalışma yaşamında kadınlara karşı mevcut her türlü ayrımcılık kaldırılmalı, iş için değerlendirme ile işe girişte kadınların işe alınması teşvik edilmelidir. Gebeliğe, analığa, emzirmeye ve cinsiyete bağlı işten çıkarmaları ve doğumdan sonra çalışmaya dönen kadınlara uygulanan ayrımcılığın yasal ve idari yapılanmalarla önlenmesi sağlanmalıdır” dedi.
“KADIN VE ÇOCUK CİNAYETLERİ İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE ARTIYOR”
Kadınlara yönelik işlenen cinayetlerin her yıl daha da arttığına vurgu yapan Güler, “2015 yılında 303, 2016 yılında 328, 2017 yılında 409 kadın cinayetinin işlendi ve 332 kadına cinsel şiddet uygulandı. 2017 de işlenen kadın cinayetlerinin yüzde 5’i var olan ‘koruma tedbir kararına’ rağmen işlendi. Kadınların yüzde 24’ü boşanmak ya da ayrılmak istediği için ya da barışma teklifini kabul etmediği için öldürüldü. Bu cinayetlerin yüzde 20’si kadınların yaşadığı ev ya da kendi evinin önünde, yüzde 17’si kamusal alanda, herkesin gözü önünde gerçekleşti. Görüyoruz ki Kadın ve çocuk cinayetleri istikrarlı bir şekilde artmaktadır” diye konuştu.
“AYRIMCILIĞIN YASAL VE İDARİ YAPILANMALARLA ÖNLENMESİ SAĞLANMALI”
Kadınlara yönelik gerçekleştirilen cinayetlerin durdurulması için, yasaların yeniden elden geçirilmesi ve şiddet dilinin terk edilmesi gerektiğini ifade eden Güler, “Bu cinayetlerin durdurulması için ivedi olarak, kullanılan şiddet dili terk edilmelidir. Çalışma yaşamında kadınlara karşı mevcut her türlü ayrımcılık kaldırılmalı, iş için değerlendirme ile işe girişte kadınların işe alınması teşvik edilmelidir. Gebeliğe, analığa, emzirmeye ve cinsiyete bağlı işten çıkarmaları ve doğumdan sonra çalışmaya dönen kadınlara uygulanan ayrımcılığın yasal ve idari yapılanmalarla önlenmesi sağlanmalıdır” dedi.
“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Topluma örnek olması gereken kamu yöneticilerinin kadınlarla ilgili olarak yaptıkları gaflar üzerinden AKP Hükümetini eleştiren Güler, “Ülkemiz kadını ötekileştiren, kadınların sokakta kahkaha atması caiz değildir diyen, kadına kaç çocuk yapacaklarını öğütleyen, kadınlar dayak yiyorsa şükretmeli diyen hadsizleri besleyen bir zihniyet tarafından yönetilmektedir. Bilinmelidir ki biz CHP’li kadınlar, çocuklarımız ve kadınlarımız için güvenli ortamlar oluşturuluncaya kadar, çocuklarımızın korunması için konulmuş yasal çerçeve yeniden düzenleninceye kadar, çocuklarımızın istismar edilmesine zemin hazırlayan kurumlar kapatılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, çocuk istismarlarında ve kadına şiddet suçlarında iyi hal indirimi kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
“YAŞAMLARI İLE BEDEL ÖDEYENLERİ SAYGIYLA ANIYORUZ”
Sözlerinin son bölümünde kadın aktivistleri selamlayan Güler, şu cümlelerle sözlerini noktaladı: “8 Martta insan onurunu korumak adına, insanca koşullarda çalışma hakkının, çalışma sürelerinin düşürülmesi mücadelesinin kadınların karlılığı ve dönüştürücü gücünün açığa çıktığı bir olayın isimsiz kahramanlarını, her türlü baskıya zorbalığa şiddete kara töreye bedenleri ile karşı duranların yaşamları ile bedel ödeyenleri saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Kadınlarımızın layık olduğu değere, hak ettiği saygıya, hak ettiği eşitliğe en kısa sürede kavuşmasını diliyoruz. 13 İlçede CHP kadın örgütlerimiz bir hafta sürecek olan, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve kadın esnaf ve tarım emekçisi kadınlarımızı ziyaret etme çalışmalarını başlatmışlardır.”