Mersin’in Bozyazı İlçesi’ne bağlı Kazıklı Deresi ve Gülnar İlçesi’ne bağlı Güldürgü Deresi üzerine Has Enerji Üretim İletim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kızılca Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) onay raporu verildi.
50 YIL KULLANILACAK
Toplam maliyeti 32 milyon 732 bin 448 TL olarak düşünülen projenin, ekonomik ömrü 2 yıl sürecek inşaat faaliyetlerinden sonra 50 yıl olarak öngörülüyor. Projenin inşaat aşamasında 75, işletme aşamasında ise 10 personelin çalışması planlanıyor. Proje dahilinde; Bozyazı İlçesi’nin yaklaşık 20 km kuzeyinde, Kazıklı Deresi’nin 1.000,00 metre talveg kotunda Kızılca-1 Regülatörü, Güldürgü Deresi’nin 1.000,00 metre talveg kotunda ise Kızılca-2 Regülatörü yer alacak. Regülatörler vasıtasıyla alınacak sular toplam 2 bin 210 metre u-PVC Sarmal Boru ve 480 metre tünel vasıtasıyla yükleme havuzuna iletilecek. Ardından 570 metre uzunluğundaki cebri boru ile santrale (Kızılca HES) düşürülerek yılda toplam 25,84 GWh enerji üretilmesi öngörülüyor.
BAKANLIK PROJE UYGUN BULDU
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mersin ili Bozyazı, ilçesi Kızılca Mahallesi ve Gülnar İlçesi İshaklar Mahallesi sınırları içerisinde, Kazıklı ve Güldürgü Deresi üzerinde mevkiinde Has Enerji Üretim İletim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kızılca Regülatörü ve HES Projesi (7,16 Wm/6,81 MWe) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Mersin Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadelerine yer verildi.
HER DEREYE 1 HES!
Mersin’de 2018 yılı itibari ile 21 aktif HES Projesi bulunuyor. 3 proje yapım aşamasında iken, 21 proje için ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED onayı verildi ve ön lisans alındı.