Mehmet Nabi Batuk
Mersin genelinde 50 bin 800 civarında öğrencisi, 740’a yakın öğretim üyesi ve çalışanlarla beraber 55 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Mersin Üniversitesi, University Ranking by Academic Performance’in ardından; Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (UniAr) tarafından hazırlanan 2018 yılı Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralamasında da geriledi.
Genel sıralamada ilk 10’a girmeyi başaramayan Mersin Üniversitesi kendisine ancak 70’inci sıradan yer buldu. Fakültelerin faaliyet alanına göre kategorize edildiği toplam 27 bölümün 12’sinde gerileyen MEÜ, 6 bölümde de listede üst sıralara çıkabildi. MEÜ 9 bölümde de sıralamaya dahi giremedi.
ÖNEMLİ FAKÜLTELER ÇÖKTÜ
Mersin Üniversitesi’nin gerilediği sıralamalarda Denizcilik / Deniz Bilimleri Fakülteri sıralamasında 6’ıncı sıradan 9’a, Diş Hekimliği Fakülteleri sıralamasında; 29’uncu sıradan 36’ya, Eğitim ve Eğitim Bilimleri Fakülteleri sıralamasında; 45’ten 48’e, Mimarlık / Mimarlık ve Tasarım / Sanat Tasarım Fakülteleri sıralamasında; ise 14’üncü sıradan 26’ya, İBF / İşletme İktisat ve yönetim Bilimleri Fakülteleri sıralamasında; 39’uncu sıradan 64’e, Spor Bilimleri Fakülteleri / Beden Eğitimi ve Spor Yükseokulu sıralamasında 6’ıncı sıradan 7’ye, Su Ürünleri Fakülteleri sıralamasında 14’üncü sıradan 15’e, İletişim Fakülteleri sıralamasında; 11’inci sıradan 28’e, Turizm Fakülteleri / Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu sıralamasında; 6’ıncı sıradan 13’e, Fen Edebiyat Fakülteleri sıralamasında; 32’inci sıradan 41’e, Güzel Sanatlar Fakülteleri sıralamasında 14’üncü sıradan 36’ya Konservatuarlar sıralamasında 16’ıncı sıradan 18’e geriledi.
SAĞLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ KENDİLERİNİ YÜKSELTTİ
Mersin Üniversitesi’nin sıralamasını yükselttiği sıralamaya bakıldığında Teknoloji Fakülteleri sıralamasındaki birinciliğini koruduğu görülürken; ayrıca Eczacılık Fakülteleri sıralamasında; 12’inci sıradan 6’ya, Meslek Yüksekokulları sıralamasında 59’uncu sıradan 54’e, Sağlık Bilimleri / Hemşirelik / Sağlık Yüksekokulu sırlamasında; 62’inci sıradan 29’a, Mühendislik Fakülteleri sıralamasında; 48’ten 24’e, Tıp Fakülteleri sıralamasında 51’den 35’e
REKTÖRLÜK TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İLE ÖVÜNMEKLE KALDI
Mersin Üniversitesi Rektörlüğü söz konusu sıralamalarla ilgili yayımladığı basın açıklamasında birinci sıradaki yerini koruyan Tarsus Teknoloji Fakültesi ile övünürken; şu cümlelere yer verdi: “2016 ve 2017 yıllarında kazandığı başarıyı bu yıl da korudu. Türkiye’deki devlet üniversitelerinin ve fakültelerinin; akademik teşvik yönetmeliğine göre projeler, araştırmalar, akademik yayınlar, tasarımlar, sergiler, patentler, alınan atıflar, uluslararası tebliğler ve ödüller olmak üzere 9 bölümde performanslarını sıralayan araştırmada; Mersin Üniversitesi Tarsus Teknoloji Fakültesi yine birinci oldu.”
REKTÖR ÇAMSARI’NIN HEDEFİ TUTMADI
Öte yandan 12 Aralık 2017 tarihinde açıklama yapan Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Üniversitesi’nin URAP sıralamasındaki yerini eleştirmişti. MEÜ’nün o dönemde Türkiye’deki 185 üniversite arasında 29’un sırada yer aldığını belirten Çamsarı “Biz MEÜ olarak, URAP sıralamasında 29’uncuyuz. Biz geldikten sonra revizyon yaptık, gerçek istatistikler almaya çalıştık ve verdiğimiz istatistiklerin doğruluğu konusunda da özellikle dikkat ediyoruz. 29’unculuk bizim için yeterli değil. Türkiye’de 185 üniversite var. Biz, henüz daha genç bir üniversite olduğumuz için kötü bir sıra değil ama biz çok daha üstleri hedefliyoruz. Bizimle birlikte kurulan üniversiteler var, onların sıralamasına baktığımızda çok üstteyiz. Nüfuslarımız da yakın birbirine” cümlelerini kullanmıştı.