KÜTÜPHANE: “BİNAMIZ MODERN DEĞİL!”


 

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Sarıca, yapımı tamamlanmak üzere olan halk kütüphanesinin tarihi bir bina olması nedeniyle modern olarak düzenleyemediklerinden şikayet etti.

GİZEM EKİCİ

54. Kütüphane Haftası Mersin’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hafta geçici olarak kullanılan İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mersin İl Halk Kütüphanesi Müdürü Kayhan Sarıca, “Yeni kütüphanemiz kurulacak ancak modern bir kütüphane değil. Tarihi tescilli bir binada hizmet vermek zorundayız. Proje bitmek üzere ancak büyük sıkıntılar yaşadık” dedi. 

“KÜTÜPHANELER ETÜT MERKEZİ DEĞİLDİR”
Kütüphanelerin etüt merkezi olarak görülmesinden şikayet eden Sarıca, “Kütüphaneler verdikleri hizmete göre sınıflara ayrılmaktadır. Bunların içinde en geniş kapsamlı olanı halk kütüphaneleridir. Üniversite kütüphaneleri belli bir kesime hizmet vermekte. Bizden sonra en fazla yoğun olmaları beklenen okul kütüphaneleridir. Okul kütüphaneleri konusunda son dönemde büyük bir gelişme var. Milli eğitimin Z Kütüphaneleri üzerinde aktif çalışması var. Biz de halk kütüphaneleri olarak yeni nesil kütüphanelere destek vermek istiyoruz. İnternet üzerinden kütüphane sistemi devre dışı bırakılmaya çalışılıyor. Hiçbir bilgi ücretsiz sunulmaz. Bilgi meta ise bunun pazarlanması vardır. İnternette gördüğümüz her bilgi doğru değildir. Temel mesele kütüphanelerden doğru bilgiyi yakalamak. En büyük eksiklerimizden biri bu. İçinde bulunduğumuz bina halk kütüphanesi değil. Yeni kütüphanemiz kurulacak ancak modern bir kütüphane değil. Tarihi tescilli bir binada hizmet vermek zorundayız. Proje bitmek üzere, büyük sıkıntılar yaşadık. Proje tarihi tescilli olduğu için şikayetler alıyoruz. Halkımız bu konuda halkı, eksiğimiz var ama tamamlamaya çalışacağız. Özel kütüphanelerimiz ve ihtisas kütüphanelerimiz var. İzah edemediğimiz konu şu; kütüphaneler etüt merkezi değil. KPSS hazırlık ya da boş zamanı değerlendirme merkezi değil. Kütüphaneler bilgi kaynağına ulama merkezleridir. Bilgi güçtür ancak gücü nasıl kullanacağımızı bilmezsek bize zarar verir. Bilgiyi nasıl kullanacağımızı halk kütüphanelerinde öğrenmek zorundayız. Bu konuda da eksikliklerimiz var. Üniversitelerimizle iş birliği halinde çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

“KÜTÜPHANECİLER İŞ BULAMIYOR”
Kütüphanelerde personel eksikliğinden yakınan Sarıca, “Kütüphaneler tek başına bina olarak değil, içinde personeli önemli. Ne yaparsanız temelde insana dayalıdır. İçerisinde güler yüzlü bir personel, bu konuya vakıf bir yönetici olmadığı sürece işin yarım yapıldığına inanıyorum. 4 üniversitemiz kütüphanecilik bölümü açmıştır ama bölümü yeterince desteklememiştir. Kütüphanelerimiz iş bulamaz başka mesleklere kaymış durumdadır. Kütüphanelerimizde de başka kurumlardan gelen insanlar vardır. Sağlığımıza nasıl önem veriyorsak uzman doktor ararız, kütüphanelerde de uzman olan kişileri çalıştırmak zorundayız. Örneğin; üniversitelerimiz buna öncülük etmelidir. Motor güç üniversitelerimizdir ama çoğunda Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nda kütüphane ile ilgili uzman kişiler göremiyoruz. Kütüphane müdürlüğü herkesin yapabileceği bir işmiş gibi görünüyor. Yetişmiş personel çok önemli. Müdür ekibi ile birlikte iş yapar” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından düzenli kitap okuyan kişilere ödül verildi. Ödüllerin takdim edilmesi ile etkinlik sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA