SURİYELİ İŞ İNSANLARINA VERİLEN DEVLET TEŞVİKLERİ ANLATILDI


 

MTSO ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda özellikle Suriyeli olmak üzere yabancı firmaların yaşadıkları sıkıntılar masaya yatırılırken; bine yakın mülteci girişimlerine verilen destek ve hibe projeleri hakkında bilgi verildi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde, İnsan Geliştirme Vakfı (İNGEV) ve İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ortak girişimi ‘ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi’ olarak, UNHCR işbirliği, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansal desteği ile ‘Türkiye’deki Mülteci Girişimciliğinin Güçlendirilmesi’ çalıştayı düzenlendi. MTSO Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya İNGEV Direktörü Berk Çoker, UNHCR Türkiye Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın, MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar, KOSGEB Mersin Hizmet Merkezi Müdürü Danyal Peker, Ekonomi Bakanlığı’ndan Ali Can Kahya, Avukat Arkın Eyvazoğlu, MORSKUD Başkanı Ahmet Baran ve Suriyeli iş insanları katıldı. 
SURİYELİ ŞİKETLERİN EKONOMİYE KATKISI 5 MİLYON LİRA
‘Türkiye’deki Mülteci Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Çalıştayı projesinin yaklaşık olarak 4 aydır devam ettiğini ifade eden İNGEV Direktörü Berk Çoker, “Bu projenin en önemli kısmı mülteci girişimcilerin desteklenmesi konusudur. Aslında bunu iki taraflı bir madalyon gibi düşünebiliriz. Mültecilerin ülkemize ne kadar entegre oldular sorularını sorarken; biz onları ne kadar anlıyoruz? Biz onların entegrasyonu için ne gibi mücadeleler veriyoruz? Sorularını da sormaya devam ediyoruz. Bunan dolayı da şuanda baktığımız da 7 bin – 8 bin arasındaki Suriyeli şirketin 10 büyük Türk şehrinde çalışmalarını yürüttük ve yaklaşık 5 milyar dolar civarında bir kapital ile ekonomimize katkıda bulunduklarını görüyoruz. Türkiye’de bu Suriyeli şirketler 15 farklı sektörde çalışıyor. Bizim içinde bu durum çok önemli bir faktör ve etkendir. Suriyeli girişimcilerin ülkemize gelmesi 450 milyonluk bir Arap coğrafyasına açılmamız için bu değerli iş adamlarının Hatay’da Mersin’de ve diğer önemli şehirlerde değerlendirebilmekte bizim yapmamız gereken işlerden bir tanesidir. Bu üç çalıştayımıza ek olarak bir mülteci danışma hattı kurduk. Bu danışma hattı son iki aydır çalışmaya devam ediyor” .
“MÜLTECİLERİN ÜRETKEN BİREYLER HALİNE GELEMELERİ LAZIM”
Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) Türkiye Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın, mülteci girişimci iş insanlarına seslenerek şunları söyledi: “Sizlerinde bildiği gibi savaş artık 7’inci yılında ve ufukta çokta bir çözüm görünmüyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre ülkemizde hali hazırda 4 Milyondan fazla mülteci dostumuz bizimle birlikte yaşamaktadır. Mülteciler yerlerinden sürüldüklerinde 10 yıllarca boyunca evlerine geri dönemiyorlar ve mülteci olarak yaşamak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla bu insan kaynağından faydalanmamak onların toplumun üretken bireyler haline gelememeleri bizler için büyük bir kayıp olacaktır. Bu durumda en büyük problemleri de umutsuzluk ve çözümsüzlük olarak görüyoruz. Hep mülteci kardeşlerimizle konuştuğumuzda da bize söyledikleri yardım parası istemedikleri bırakın biz çalışalım ve kendi paramızı kazanalım ve çocuklarımız eğitime erişebilsin. Ama burada neredeyse Küçük bir Avrupa ülkesi kadar mülteci var. Biz istiyoruz ki mülteciler burada bulundukları süre boyunca toplumda etkin bireyler haline gelsinler” diye konuştu.
“400 İHTİYAÇ SAHİBİ MÜLTECİ GİRİŞİMCİYE HİBE PROJELERİNİ ULAŞTIRDIK”
Sözlerinin sonlarında Suriyeli Mültecilere seslenen Taşkın, “Sizler özel sektörün birer parçalarısınız. Özel sektör ise her ülke için hayati bir önem taşıyor. Zira özel sektör bir devletin en önemli gelir kaynağını oluştururken aynı zamanda hem istihdam açısından hem de ülkeye yaptığı katkı açısından büyük bir sorumluluğa da sahiptir. Girişimcilik yine her ekonomi için hayati bir öneme sahiptir. Tabii ki mülteci girişimcilerde bunun en büyük parçasıdır. 7 bin tane Suriyeli tarafından kurulmuş olan bir firma var. Onun dışında farklı milletlerden olan bir firma hareketliliği var. Tam olarak göremiyoruz çünkü bizim sistemimizde mülteci firması gibi bir kategori yok. Onlarda yabancı sermaye olarak kabul ediliyor. Bizde elimizden geleni yapıyor ve bu konularda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu tür projelerimiz artarak devam edecek. 2016 ve 2017 yılında yaklaşık 3 bin kişiyi bu konu ile ilgili eğittik. 400 ihtiyaç sahibi mülteci girişimciye hibe projelerini ulaştırdık. Bu hibeler hem işlerini geliştirmek için hem de işlerini kurmak isteyenler için de bu gibi çalışmaları yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
MERSİN’DE 1000’İN ÜZERİNDE YABANCI FİRMA VAR
Daha sonra MTSO adına söz alan Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar, ise “Odamız aslında 2012 yılından bu yana kentimize yerleşen Suriyeli nüfusuna yönelik çeşitli projelerde yer almakta ve katkı sunmaktadır. Bu projeler genellikle mesleki eğitime yönelik oluyordu. Biz sürekli bu durumun bir ihtiyaç olduğunu ancak girişimcilik ve iş adamlarına yönelik de çalışma yapılması gerektiğini de vurguluyorduk. Odamızda hali hazırda 1000 üzerinde Suriyeli sermayeli firma kayıtlı. Dolayısıyla bizler diğer üyelerimiz kadar onların da sorunları ile yakından ilgileniyoruz. Ürettiğimiz hizmetlerden de en iyi şekilde faydalanmalarını diliyoruz. Birlikte yaptıkları toplantılarda dile getirdikleri bir sorunları vardı. Bu konuda mevzuatı takip etme noktasında büyük sıkıntı yaşadıklarını söylüyorlardı. Burada İNGEV’in kurduğu danışma hattı ile bu sorun aşıldı. Bu çalıştayı MTSO olarak oldukça önemsiyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.     

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA