ÜRETİCİLER MERA SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNİ BEKLİYOR


 

CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Iğdırlı çiftçilerin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ve mera alanı bulmada yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Çamak, önergesinde, resmi kayıtlara göre 750 bin koyunun bulunduğu Iğdır’ın, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir yeri olduğunu, hükümetin ithal ete ağırlık vermesi nedeniyle üreticilerin son yıllarda sorunlarla karşılaştığını kaydetti. Iğdır’ın, iklim ve coğrafi şartları itibariyle mera küçükbaş hayvancılığına uygun bir yer olmadığını, bu nedenle Erzurum, Kars, Van ve Ağrı gibi illerde bulunan fazla meraların ihale yoluyla Iğdırlı üreticilere verildiğini kaydeden Çamak, üreticilerin bu konuda da zamanlama sıkıntısı yaşadığını ifade etti. Iğdırlı çiftçilerin ‘300 koyun istemiyoruz. Devlet mera sorunumuzu çözsün, üç yıl sonra biz devletimize 300 koyun kazandıralım’ dediğini anlatan Çamak, “Her yıl, Mayıs ayından sonra, havalar iyice ısınmakta, bu durum da hayvansal hastalıklarda önemli artışlara neden olmaktadır. Her yıl 4 bin ila 10 bin koyun bu iklim şartları nedeniyle telef olmaktadır. İhale süreçleri bu tabii şartlar gözetilmeden belirlenmektedir. Ve öncelik, ihtiyaçları olmadığı halde, bölge halkına verildiğinden Iğdırlı üreticiler mağdur olmaktadır. Hayvanlarının telef olmasını istemeyen üreticilerimiz, ihalelerin geç yapılmasını da göz önüne alarak, ihale bedelinin çok üzerinde ihalelere girmeye zorlamaktadır. Ayrıca ihale süreçlerine fesat karıştırıldığı yönünde ciddi şikâyetlerde bulunmaktalar. Özellikle hayvan yetiştiricisi olmayan kişilerin ihalelere girmesi de bu kanıyı güçlendirmektedir. Kâğıt üzerinde başka çiftçilerin hayvanlarını kendilerininmiş gibi gösteren bu kişilerin tespit edilerek ihalelerden el çektirilmesi üreticilerimizin en büyük talebi olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, önergesinde şu sorulara yanıt istedi: Bölgesel iklim ve coğrafi farklılıkları dikkate alınarak meralara ilişkin ihale süreçlerinin yeniden planlanması düşünülmekte midir?  İhale süreçlerinin şeffaflığı ve işlevselliği açısından ilgili kurumlara herhangi bir şikâyet ulaşmış mıdır? Ulaşmışsa bu güne kadar bu şikâyetlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Ülkemizin et ve hayvansal ürünlerde dışa bağımlılığının giderek arttığı düşünüldüğünde, özellikle ülkemiz ekonomisine nefes aldıracak Iğdır gibi bölgelerde üreticilerin desteklenmesine dönük ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Iğdır’da özellikle yaz aylarında artan hayvan ölümlerinin sebepleri nelerdir? Üreticilerimize bu sorunun önüne geçebilmek için ne gibi destekler verilmektedir?  Küçükbaş hayvan üreticilerimizin iç ve dış piyasalarda rekabet gücünü arttırılabilmesi ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi için herhangi bir çalışma planı hazırlanmakta mıdır? Iğdırlı üreticilerine geçtiğimiz yıl herhangi bir destekleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi miktarlarda destekleme yapılmıştır? Başta Iğdırlı üreticilerimiz olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki mera sorunu ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Ülkemizin hayvancılık konusunda dışa bağımlılığını azaltma hedefiyle gündeme gelen küçük ve büyük hayvan “hibe” projeleriyle ilgili Bakanlık tarafından farklı zamanlarda çelişkili açıklamalar yapılmıştır. Buna göre hayvan hibe projesi hangi aşamadadır? Bugüne kadar kaç üreticimize, ne kadar hibe yapılmıştır? Bu hibe projelerinin sonuçları ne olmuştur? Hibe projelerine devam edilmesi düşünülmekte midir?

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA