Mehmet Nabi Batuk
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan görevde bulunduğu 4 yılını Mezitli Anfi Tiyatrosu'nda düzenlediği gecede anlattı. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Partisi CHP'den Belediye Başkanı olarak seçilen Tarhan, hayata geçirdikleri projeleri anlattı. Konuşmasının birçok bölümünde öncelikli hedeflerinin Mezitli’ye değer katmak olduğuna vurgu yapan Tarhan, “4 yıl önce göreve gelirken sloganlarımızdan birisi “Mezitli’ye değer katacağız” iddiası idi. Mezitli’ye kattığımız değerle herkes kazandı. Önemli bir ekonomi dergisinin 2017 yılında yaptığı araştırmaya göre gayrimenkul sektöründe Türkiye’de yüzde 5, Mersin’de yüzde 14,3 değer artışı gözlemlenirken, Mezitli’de değer artışının yüzde 26’ya kadar ulaştığı tespit edilmiştir” dedi.
"YENİ İMAR YÖNETMELİĞİ GELİRLERİMİZİ AZALTTI"
Belediye bütçesinin 2018 yılında 120 milyon olarak gerçekleştiğini aktaran Tarhan, "Taşeron işçisine en yüksek ücret veren, iki dini bayramda ayrıca ödeme yapan belediyelerin başında gelmekteyiz. Taşeron işçilerimizin tümü, ayrım yapılmadan kadroya geçirilmiştir. Bir taraftan taşeron yapısının belediyemize getirdiği ilave mali yük, diğer taraftan yeni imar yönetmeliğinin yeni inşaat yapımını neredeyse sıfırlaması sonucu, imar gelirlerinin azalması 2018 yılı bütçesinde beklenmedik olumsuzluklar yaratmıştır" dedi.
"500 KADIN KADIN ÜRETİCİ PAZARLARINDAN FAYDALANIYOR"
Kadın Üretici Pazarı projelerinin son durumunu aktaran Tarhan, "Davultepe’de açtığımız ve Tece’de bugünlerde açacağımız pazarla 9’a çıkardık. Bu pazarlarımızda 500’ün üzerinde kadınımız satış yapmaktadır. Bu projenin faydasını salt 2 kadınımızın birer tümcesi ile anlatacağım. Kadınlarımızın birisi bu pazar sayesinde hayatında ilk kez sıcak ekmek yeme imkanına kavuştuğunu ifade ediyor. Bir diğeri, pazardan kazandığı para sayesinde aldığı arabasını ehliyeti olmasına rağmen özellikle kendisinin kullanmadığını, salt arabasına binerken kocasının arabanın kapsını kendisine açsın diye böyle yaptığını belirtiyor" diye konuştu.
"TESİSLERİMİZİ ÖZEL İŞLETMELERE AÇMADIK"
Belediyeye ait tüm tesislerin kendileri tarafından işletildiğini ifade eden Tarhan, şunları söyledi: "Tesislerimizi özel sektöre ya da müteahhide, verilerek işletmeye karşıyız. İnteraktif Kütüphane, Gönüllü Evleri ve Gençlik Merkezi Kütüphaneleri yanında Kafe Kütüphane’yi hizmete açtık. Bu kütüphanede ayrıca öğrencilerimizin ders çalışmaları için de bölüm vardır. Kafe Kütüphane’nin işletmeciliğini de bir sivil toplum kuruluşu gençleri gönüllü olarak yürütmektedir."
"SPOR OLANAKLARINI ARTTIRDIK"
Belediye olarak ilçedeki spor olanaklarının artması için yaptıkları çalışmaları anlatan Tarhan , "Çocuk ve gençlerimizi spora özendirmek için Mezitli Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nün kuruluşu gerçekleştirildi. Kulübün başkanlığını da Milli Tenisçi bir kadın arkadaş yürütmektedir. Mezitli’de ki amatör spor kulüplerine maddi yardımımız devam etmektedir. Mezitli’de oturan, ulusal ölçekte başarılı olan gençlerimizi Belediye Meclisi’nden onaylanan yönetmelik uyarınca ödüllendirdik. Çim futbol sahamızın sayısını dörde çıkarttık. Her yıl düzenli yaptığımız Doğa Yürüyüşleri devam etmektedir. Tenis sahalarımızın kapasitesi ulusal tenis müsabakaları yapılacak sayıya ulaştırıldı. Bisiklet yolları yapımı devam edecektir. Yaptığımız bu yollardan dolayı 1350 adet bisiklet halka ücretsiz olarak dağıtıldı. Sahilde tüm sınırlarımızda Tece sonuna kadar yürüyüş yolu yapıldı" şeklinde konuştu.
"BELEDİYE HİZMET BİNASI MAYIS AYINDA BİTECEK"
Bircan Tüfekçioğlu Ana Okulu, Gülbahar Özmen Aktif Yaş Alma Merkezi, Fitnat Gürsoy Kafe Kütüphane hayırsever vatandaşların desteği ile yapıldığını söyleyen Tarhan, Mehmet Altunören Gençlik Merkezi inşaatının ise tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti. 2. Aktif Yaş Alma Merkezi inşaatının Davultepe’de devam ettiğini aktaran Tarhan, "Kültür Merkezi inşaatı 2. Çevre Yolu’nda Mezitli deresi Kavşağı’nda devam etmektedir. Yıl Sonunda tamamlanmasını bekliyoruz. Belediye Hizmet Binamız eski Mezitli Hali bitişiğinde bu ay sonu tamamlanacak. Mayıs Ayı’nda belediyemiz yeni binasına taşınacak. Eski Hal alanı yıkılmaya başlandı. Bu alanın altı kapalı otopark olarak planlandı. Üstü ise Sanayi Sitesi’nin bir bölümü ile birlikte Kent Meydanı olarak 2. Çevre Yolu’na bağlanacak. Kaymakamlık için de Yeni Belediye Binası karşısında yer tahsis edildi. Bu bölge, ikinci bir kent merkezi durumunda olacaktır. Sanayi Sitesi’nin kent dışına taşınması için yer ve yapım biçimleri hakkında çalışmalarımız bitmek üzere. Çalışmaları, Sanayi Sitesi, Esnaf Odası ve Esnaf Kredi Kooperatifi ile birlikte yürütüyoruz" diye konuştu.
"GEREKTİĞİNDE DİRENİŞ HAKKIMIZI KULLANDIK"
Görev süresinde merkezi bürokrasi ile yaşadıkları sıkıntıları da anlatan Tarhan, "Mezitli Halkı, Orduevi yanında bulunan Balıkçı Barınağı’nın, Ulaştırma Bakanlığı tarafından Mezitli Sahili’ne taşınması planına karşı çıkmış ve direnişi sonrası bu proje Karaduvar’a kaydırılmıştır. Mezitli Halkı, 100. Yıl Plajı’nın Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın özel işletmeci kanalı ile işletme kararına karşı direnmiş ancak tüm direniş ve görüşmeler sonuçsuz kalmıştır. Belediyemiz de bu ihaleye girmesine karşın ihale çok yüksek fiyatla bir kişiye verilmiştir. Konu hakkında yargıya itiraz edilmiştir. Tece’de Hazine’ye ait İmar Planı’nda “Yeşil Alan ve Spor Alanı” olarak görünen 76 hektar alanın yasa gereği Belediyemize terki talep edilmesine karşın, istemlerimiz yanıtsız bırakılmıştır. Maalesef geçtiğimiz aylarda söz konusu alanda, iki ayrı şirkete otel yapımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Turizm yatırım Belgesi verilerek, tapusu TOKİ’ye devredilmiştir. Mezitli Halkının yasal direniş ve gösteri hakkını kullanmaları sonucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel yapımı için verilen, Turizm Yatırım Belgeleri iptal ettirilmiştir" dedi.