NİSAN’DA İHRACATTA REKOR ARTIŞ GELDİ


 

Türkiye İhracatçılar Meclisi 2018 yılının Nisan ayına ilişkin ihracat verilerini Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde ısıtıcı, soğutucu, pişirici ve ankastre grubunda üretim yapan Simfer fabrikasında açıkladı.

Genel sekreterliği Mersin’de bulunan Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden (AKİB) yapılan yazılı açıklamada toplantıya; Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Onur Kılıçer, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan ve AKİB Yönetim Kurulu üyelerinin katılım sağladığı bildirildi. 

Toplantıda ihracat verilerine ilişkin değerlendirme yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, son 12 aylık ihracatta 160 milyar doları aşmanın gururunu yaşadıklarının altını çizdi.  

EN FAZLA İHRACAT OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE 
Türkiye ihracatçılar Meclisi’nin Kayseri’de açıklanan Nisan ayı ihracatı verilerine göre, ihracat Nisan ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 15 artarak 13 milyar 549 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracat, son 12 aylık dönemde ise yüzde 10,7 artarak 161 milyar 64 milyon dolara ulaştı. 
Nisan ayında en fazla ihracatı yine otomotiv sektörü yaptı. Sektörün Nisan ayı ihracatı 2,9 milyar dolar olurken, otomotiv sektörünün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,6 arttı. Otomotiv sektörünü 1,5 milyar dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon ve 1,3 milyar dolar ile kimyevi maddeler sektörleri takip etti. 

EN YÜKSEK İHRACAT ARTIŞI RUSYA’YA
İhracat pazarları incelendiğinde, Nisan ayında 161 ülke ve bölgeye ihracatın arttığı görülmektedir. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden, Almanya’ya ihracat yüzde 23,3, İngiltere’ye yüzde 16,1, İtalya’ya yüzde 15,7, Fransa’ya yüzde 41,5 ve İspanya’ya ise yüzde 34,4 arttı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında ise en yüksek artış yüzde 62,2 ile Rusya’ya gerçekleşti. Ülke grubu bazında ihracat verilerine göre ise AB’ye ihracat yüzde 24 artış gösterirken, Afrika’ya ihracat yüzde 24,7 arttı.

KAYSERİ İÇİN POTANSİYEL İHRACAT PAZARLARI ; KAZAKİSTAN, TUNUS, ROMANYA
Toplantıda, İç Anadolu Bölgesinin 3. büyük kenti olan Kayseri'nin 3 organize sanayi bölgesi ve Türkiye'nin en geniş serbest bölgesi ile 2017 yılında 1,6 milyar dolarlık ihracat ile en fazla ihracat yapan 12. il olduğu belirtildi. Kayseri için potansiyel ihracat yapılabilecek ülkelerin de değerlendirildiği toplantıda, özellikle Kazakistan'da elektrik ve elektronik ürünler, Romanya'da çelik, Tunus'ta ise mobilya sektörlerinin önemli başarılara imza atabileceği ifade edildi. 
Toplantıda, ithalatın ihracattan daha fazla arttığı eleştirilerine de yanıt veren Büyükekşi, ihracatçılar olarak 2018 yılının Rekorlar Yılı ilan edildiğini, Ocak ve Şubat aylarında erişilen ihracat rakamlarının ilgili ayların zirvesinde gerçekleştiğini, Mart ayında ise tarihte ilk defa 15 milyar dolar barajının aşıldığını belirterek, ihracatın ithalatı karşılama oranının özenle takip edildiğini ve ithalattaki artışın ihracattaki başarıyı gölgede bırakmaması gerektiğini söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA