GİZEM EKİCİ
Mersin’de bir araya gelen KESK üyesi kamu emekçileri Olağanüstü Hal (OHAL) rejimine ve Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) tepki gösterdi. KESK Mersin Şubelere Platformu adına konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu, KHK ile işinden edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesini talep etti.
“107 BİN 175 KİŞİ KAMU GÖREVİNDEN İHRAÇ EDİLDİ”
15 Temmuz darbe girişimi sonrası, darbeye karşı ilan edildiği ve 45 gün içerisinde biteceği açıklanan OHAL rejiminin 22 aydır sürdüğünü belirten Muşlu, “OHAL sonrası Türkiye genelinde kamudan ihraç edilen kişi sayısı net olarak halen bilinmemektedir. Ancak taşeron emekçi olup kadroya geçirilmeyenler, kayyumlarca işten atılanlar, üniversitelerde sözleşmesi yenilenmeyenler gibi gruplar dahil edilince OHAL nedeniyle kamudan atılan sayısı 140 bin kişiyi geçmektedir. OHAL İşlemleri Komisyonu açıklamasına göre; Olağanüstü Hal kapsamında yayımlanan KHK’lar ile 107 bin 175 kişi kamu görevinden ihraç olmak üzere toplam 111 bin 895 tedbir işlemi gerçekleştirildi. Konfederasyonumuzun araştırmalarına göre ise sadece OHAL, KHK’ları ile ihraç edilen kişi sayısı 116 bin 512 kişidir. Yaratılmak istenen tek adam rejiminin hayat bulması önünde engel olarak görülen toplumsal muhalefeti sindirmek ve yok etmek amacıyla bir silaha dönüştürülen OHAL ve KHK’lar siyasal iktidarın yıllardır yürüttüğü emek düşmanı politikalarının bir aracı haline getirilmiştir. 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olsa da, 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL ve KHK rejimi ile AKP’nin fiili darbesine dönüşerek bir rejim değişikliğine giden yol açılmıştır” dedi.
“92 BİN DOSYA BEKLİYOR”
Geçen 22 aylık sürede Anayasa’nın fiilen ilga edildiğini, yasama-yürütme ve yargı üzerinde tahakküm kurularak güçler ayrılığı ilkesinin ortadan kaldırıldığını dile getiren Muşlu, “’Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti’ ilkesi yok edilmiştir. TBMM fiilen etkisizleştirilmiş durumdadır. İhraç edilen üyelerimizin hak aramaları önünde her tür engel çıkarılmıştır. Kurulan OHAL İnceleme Komisyonu yetersiz bir çalışma göstererek mağduriyetin süresini iyice uzatmıştır. OHAL İşlemleri Komisyonu ancak 22 Aralık 2017’den itibaren karar vermeye başlamış ve bugün itibariyle sadece 17 bin başvuru sonuçlandırarak, 660 müracaat için mesleğe iadeye karar verilmiştir. Geride daha 92 bin dosya beklemektedir. Açıktır ki bu komisyon hak aramayı geciktirme ve mağdur etme komisyonudur. Arkadaşlarımız cumhuriyet savcılıklarından haklarında ‘FETÖ/PDY veya terör örgütleriyle bir ilgisinin olup olmadığına dair’ bir soruşturmanın olmadığı cevabını almışlardır. Artık geciktirilmeksizin ihraç edilen KESK üyesi arkadaşlarımızın bir an önce işlerine dönmesini bekliyoruz. OHAL, KHK rejimi ortadan kalkıncaya kadar, KESK’li ihraçlar işlerine geri dönünceye kadar mücadelemiz ısrarla sürecektir. İnancımız odur ki sonunda kazanacak olan demokrasi olacaktır” diye konuştu.