HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Bozyazı ilçesi Gözce Mahallesi’nde çamlık alanını tahrip ederek yapmak istediği Çöp Depolama Merkezi’ne karşı mücadele sürüyor. Büyükşehir Belediyesi yargıya taşındığı için 3 yıldır yapılamayan projeden vazgeçmezken, yöre halkı da direnmekte ısrar ediyor.
Ancak son yaşanan gelişme bölgede büyük tepkiye neden oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin doğa katliamı ile yaratacağı tahribattan nemalanmak isteyen taş ocağı işletmecileri bölgede tesis kurmak için harekete geçti.
Taş ocağı için 12 Haziran’da yapılacak Çevresel etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı öncesi bölgeye giden CHP Mersin 2. Sıra Milletvekili Adayı Alpay Antmen, vatandaşlara destek sözü verdi.
Mersin Barosu Başkanı olduğu 2015 yılından bu yana konunun takipçisi olduğunu ve hem çöp depolama merkezi hem de taş ocağı yapımı ile katledilmek istenen yüz binlerce ağacı kurtarmak için tüm gücüyle çalışacağını söyleyen Antmen, Mersin halkını, Gözce’ye destek vermeye çağırdı.
AĞAÇ KIYIMINA GEÇİT YOK!
Çöp Depolama Merkezi’nin yargıya taşındığını anımsatan Antmen, Bozyazı, Anamur, Aydıncık ilçelerini kapsayan Akdeniz Katı Atık Birliği Projesi için kurulması istenen Çöp Depolama Tesisinin yapılacağı alanın uygun olmadığı yönündeki görüşünü tekrar savundu.
“Vatandaşlarımızın görüşü alınmadan böylesi bir projenin yapımını kabul edemeyiz. Zaten kimsenin projeye karşı olduğu yoktur. Bizlerin istediği projenin başka bir yere yapılmasıdır ve yaşamamızı sağlayan binlerce orman ağaçlarının kesilmemesidir” diyen Antmen, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Bozyazı Gözce Mahallesi’ndeki güzelim çamlık alanını tahrip ederek Çöp Depolama Merkezi yapma girişimine engel olmak için halkımızla birlikte sonuna kadar mücadele edeceğiz. Sürecin hukuki takipçisi olacağım. Ağaç kıyımına geçit yok!” dedi.
Taş ocağı için de ‘doğa katliamı’ tanımı kullanan Antmen, bölgenin doğal yapısının korunması için bu tür girişimlerin karşısında olduklarını açıkladı.
BİLİRKİŞİYE KARARLILIKLARINI GÖSTERDİLER
Yapılmak istenen çöp depolama merkezine karşı yöre halkı pek çok defa eylem yaparak, seslerini yetkililere duyurmaya çalıştılar. Projenin iptali için idare mahkemesine dava açan vatandaşlar, geçen sene de olay yerindeki keşif ekibine kararlılıklarını bildirmek için pankartlar açarak, sloganlar eşliğinde eylem yaptılar. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi alarak müdahalede bulunduğu eylemde kontrole gelen mahkeme heyetine bir açıklama yapan, MERÇED Yönetim Kurulu Üyesi ve derneğin avukatı Semra Kabasakal ise şu açıklamayı yapmıştı; “Vatandaşlarımızı en çok olumsuz bir şekilde etkileyen durum 200 bin orman ağacının kesilmesidir. Bununla beraber içme ve sulama sularına karışacak olan mikroplarda ayrı bir olumsuzluk. Ayrıca tesisin yapımına karşı değiliz. Sadece tesisin kurulacağı alanın yanlış yerde olduğunu söylemeye çalışıyoruz. Bizlerin tek istediği bir tek orman ağacının kesilmeden projenin yapılmasıdır. Çünkü ormanlarımız yok olursa bizlerde olmayız.”
KOCAMAZ KÖPÜRMÜŞTÜ!
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise eylemlere tepki göstererek, “Bu çöp bir şekilde taşınacak. Bunun tek çözümü var o da çöp üretmemektir. Bakın Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’taki katı atıklar için her şeyi hazırlanmış, kaynağı, projesi ve ÇED raporu hazır bir tesisin yapılması engellendi. Oysa parası bile hazırdı. Şimdi bu çöpleri biz ne yapacağız? Sonuçta bu çöpü biz üretmiyoruz. Bunu ajite etmenin gereği yok. Bu çöp bir şekilde taşınacak. Halkı galeyana getirip bunu engellemek ne kadar akla uygun bir durum. İstanbul’un içerisinde böyle yüzlerce Katı Atık Aktarma İstasyonu var. Yine aynı şekilde Tarsus’ta şehrin içerisinde var ve hemen bitişiğinde de okul var. Bu sadece aktarma istasyonu sonuçta çöp orada kalıcı kalmıyor. Gerekirse kokunun giderilmesi için de çalışmalar yapacağız” şeklinde konuşurken, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de Başkan Kocamaz’a destek çıkarak, “Yapılan iş doğrudur, yanlış iş yoktur” ifadelerini kullanmıştı.