“YASAL DÜZENLEMELER HAYATA GEÇİRİLSİN!”


 

Mersin avukatlar, Sapanca’da ormanlık alanda yavru köpeğin vahşice katledilmesine tepki göstererek, gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

SONER AYDIN

Geçtiğimiz günlerde Sakarya’nın Sapanca İlçesi’nde ormanlık alanda yavru köpeğin, vahşice kolları, bacakları ve kuyruğu kesilerek ölüme terk edilmesine tepkiler giderek artıyor. Birçok kentte düzenlenen eylemlerle olay kınanırken, hükümete ‘yasal düzenleme’ çağrısı geldi. Mersin Barosu’nda bir araya gelen hayvan hakları savunucusu avukatlar da hayvan katliamlarına tepki göstererek, suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. 

“OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Avukatlar adına açıklama yapan Barosu Hayvan Hakları Komisyon Üyesi Avukat Göksu Saral Alkan, tüm toplumu infiale sürükleyen hayvanlara eziyet olaylarının azalması için sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçların bir an önce Kabahatler Kanunundan çıkarılarak Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Olayla ilgili suç duyusunda bulunacaklarını ve gösterilen faillerinden ziyade gerçek katillerinin bulununcaya dek takipçisi olacaklarını belirten Alkan, “Bu elim olaya siyasi liderlerin, siyaset üstü bir mesele olarak, bir vicdan meselesi olarak yaklaştığını görmekten umutluyuz. Ancak bu kesinlikle yeterli değildir. Hayvan hakları alanında acilen "doğru-yeterli-uygulanabilir" yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur. T.C. Anayasasının temel ilkelerinden olan Hukukun üstünlüğü ilkesi vazgeçilmezimizdir. Hukukun üstünlüğü ilkesinin benimsendiği ülkelerde talimatlar ya da telkin görüşler değil, yasalar ve evrensel hukuk ilkeleri esastır. Aksi durum yargının bağımsızlığına gölge düşürecek ve devletin dünya kamuoyunda saygınlığını yitirmesine sebep olacaktır. Yavru köpeğin katledilmesiyle yakın geçmişte kamuoyunda tartışılan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin değişiklik çalışmaları tekrar gündeme gelmiştir. Taslak, Meclis'te bekleyen haliyle kabul edilebilir değildir. Hayvan hakları alanında ihtiyaç duyulan önlemlerden yoksundur ve hayvan hakları alanında uzmanlardan oluşturulacak yeni bir komisyon tarafından sıfırdan ele alınmalıdır. Baroların hayvan hakları merkezleri ve komisyonlarına gerek yasanın hazırlanması gerekse yasanın uygulanması noktasında yetki verilmeli, hayvan hakkı ihlallerine ilişkin davalarda doğrudan ve zorunlu müdahillik hakkı temin edilmelidir. Hayvan hakları ve hayvanların korunması, ülkemizde son yıllarda özellikle de son günlerde yaşanan olumsuz durumlar nedeniyle oldukça gündemde. Bu konudaki yasal mevzuatın yetersizliği de hepimiz tarafından bilinmekte. Biz avukatlara, hayvan haklarının geliştirilmesi ve hayvanların etkin şekilde korunmasının sağlanmasında büyük görevler düşmektedir” dedi.

“MEVZUAT YETERSİZ”
Mersin Baro Başkanı avukat Bilgin Yeşilboğaz da Sapanca’da yaşanan vahşete tepki gösterdi. Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Kurulu ve Türkiye Barolarının Hayvan Hakları Merkezleri ile Komisyonlarının hazırlamış olduğu ortak bildiriyi kamuoyu ile paylaşan Baro Başkanı Yeşilboğaz, “Hayvan hakları ve hayvanların korunması, ülkemizde son yıllarda özellikle de son günlerde yaşanan olumsuz durumlar nedeniyle oldukça gündemde. Bu konudaki yasal mevzuatın yetersizliği de hepimiz tarafından bilinmekte. Biz avukatlara, hayvan haklarının geliştirilmesi ve hayvanların etkin şekilde korunmasının sağlanmasında büyük görevler düşmektedir. Mersin Barosu, Hayvan Hakları Komisyonu’nun kurulması ile birlikte, bu hakların korunması için yapılan tüm çalışmalara etkin bir şekilde katılmıştır. Yapılan tüm kurultay ve çalıştaylara katılarak mevzuatın eksikliklerinin giderilmesi için elimizden geleni yaptık. En son hükümet tarafından barolara görüş sorulması ile yeni bir yasanın yapılması için oluşturulan tasarıya biz de destek verdik. Bu tasarı meclis gündemine gelmesine rağmen erken secim nedeniyle yasalaşması gecikmiştir. Bir an evvel bu tasarının yasalaştırılması gerekmektedir” diye konuştu. 

“HAYVANA EZİYET TÜRK CEZA KANUNU KAPSAMINA ALINMALI”
Hayvanlara eziyet olaylarının azalması için sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçların bir an önce Kabahatler Kanunu’ndan çıkarılarak Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması gerektiğini yineleyen Yeşilboğaz şunları söyledi: “Bugün hayvanlara karsı yapılan bu vahşice hareketlerin yarın insanlara yöneleceği aşikârdır. Mevzuatın geliştirilmesinde ve eksikliklerin giderilmesinde yasa koyucuların doğru yönlendirilmesi için, biz avukatların da çok çalışması gerekmektedir. Bunun için elimizden geleni yapmaya Mersin Barosu olarak hazırız.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA