Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Adana- Ceyhan depreminin 20. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklama yaptı. Kanunu ile deprem riski taşıyan kaçak binaların yasallaştırılmasının, depremle birlikte yaşanacak olan faciaların önünü açtığını ve daha da arttıracağını söyleyerek, “Hukuka aykırı olan, vatandaşların can ve mal güvenliğini hiçe sayan, tarihi ve doğal alanları tahrip eden imar affı tasarısı geri çekilmelidir” dedi.
“VATANDAŞLARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ YOK SAYILMAMALI”
Açıklamasında, 27 Haziran 1998 tarihinde Adana-Ceyhan’da yaşanan yaklaşık 6.3 büyüklüğündeki depremde 144 kişinin hayatını kaybettiğini, 1500 kişinin yaralandığını ve binlerce kişinin evsiz kaldığını hatırlatan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye’de yasadışı bir düzenleme olan imar affıyla birlikte ruhsatsız yapıların yasallaşmasıyla, olası bir depremin büyük can ve mal kayıplarına neden olacağını belirterek,“Deprem kuşağında olan ülkemizde, olası bir depremde meydana gelebilecek felaketi önlemek için kaçak yapılaşmanın önüne geçmek gerekirken, imar affı ile kaçak yapılaşmanın önünün açılması, depreme dayanıksız olan katların devlet tarafından meşrulaştırılması son derece üzücüdür ve tehlikelidir. Kanun dışı uygulamalar yasallaştırılmamalıdır. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği yok sayılmamalıdır.
Bu vesileyle, bundan 20 yıl önce meydana gelen Adana- Ceyhan depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, bu tür olayların yaşanmaması için insan hayatını hiçe sayanimar affı tasarısının geri çekilmesini diliyorum” diye konuştu.