Gizem EKİCİ
Mersin’in Tarsus İlçesi’nde Tarsus Devlet Hastanesi önünde bulunan ve bir grubun saldırısına uğrayan Kemaloğlu Eczanesi önünde toplanan Eczacılar, gerçekleştirilen saldırıyı ve saldırganların serbest bırakılmasını kınadı. Mersin Eczacılar Odası tarafından gerçekleştirilen açıklamaya, CHP Mersin Milletvekilleri Ali Mahir Başarır ile Alpay Antmen, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, eczacılar katıldı. Burada açıklama yapan Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, gerçekleştirilen saldırının tasarlanarak işlendiğine dikkat çekerek, yaşananları şiddetli bir şekilde kınadıklarını duyurdu. Saldırı faillerinin gereken cezayı alması için hukuki olarak davanın takipçisi olacaklarını ifade eden Sağır, saldırgan şahısların serbest bırakılmasını sert bir şekilde kınayarak, “Açılan davaya müdahil olacağız ve suçluların gereken cezayı almaları için yoğun çaba göstereceğiz” dedi.
“ODA OLARAK BU OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
Saldırganların 4 eczacıyı yaraladığına dikkat çeken Sağır, “ülkemizin her köşesinde 25800 eczanesi ile her tür olumsuz şartta dahi, sağlık danışmanlığı ve ilaç sunumu hizmetini sürdüren bir mesleğin mensubu olarak, vatandaşlarımızın 7/24 ilaçsız kalmaması için çalışıyor ve nöbet tutuyoruz. Bizlerin kamu hizmeti olarak yaptığımız bu görev esnasında, mesleki hakkımız olan eşdeğer ilaç vermemiz yüzünden onlarca kişi eczanemize saldırıyor, her türlü titizlikle hastaya vermek için bulundurduğumuz ilaçlarımız zarar görüyor; eczanemiz kullanılamaz hale geliyor ve en önemlisi biz ve çalışanlarımızın canına kastediliyor. Ve ertesi gün saldırganlar salıveriliyor. Mersin Eczacı Odası olarak bu olayın peşini bırakmayacağız. Açılan davaya müdahil olacağız ve suçluların gereken cezayı almaları için yoğun çaba göstereceğiz” diye konuştu.
SALDIRIYI SURİYELİLER YAPMADI
Sözlerinin devamında kamuoyunda çıkan haberlerin aksine olayın Suriyeli sığınmacılar tarafından gerçekleştirilmediğini vurgulayan Sağır, kamuoyundaki yanlış haberlere ilişkin dikkatli olunması gerektiğini belirtti. “Yaşanan olayların Suriyeli bir hastanın reçetesi ile başlaması nedeniyle konu kamuoyuna yanlış aksettirilmiştir” diyen Sağır sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Bir kez daha altı çizilmelidir ki, ilaçta ikinci kalite yoktur. Eşdeğer ilaç referans ilaç ile aynı etkinlik, güvenilirlik ve kaliteye sahiptir. Aksi taktirde ruhsat alıp piyasaya sürülmesi mümkün değildir. Ve bilinmelidir ki, eşdeğer ilaç verme eczacının mesleki hakkıdır. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda toplumu bilinçlendirmek için adımlar atması şarttır” şeklinde konuştu.
İLGİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ
Türkiye’deki sağlık okuryazarlığı oranının çok düşük seviyede olduğuna dikkat çeken Sağır, ayrıca sağlık çalışanlarına yönelik şiddet oranlarının endişe verici boyuta ulaştığını söyledi: Sağır, “Toplumun şiddet eğiliminden uzaklaştırılması, sağlıklı bir toplum yapısına dönüşebilmesi için gereken önlemler alınmalıdır. Ayrıca, nöbet hizmeti sırasında eczanelerin güvenliği için bir sistemin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Tüm bu konularda ilgilileri göreve davet ediyoruz. Halka en yakın sağlık danışmanı olan tüm meslektaşlarım adına bu hain saldırıyı tekrar kınıyor; meslektaşımıza, çalışanlarına ve camiamıza geçmiş olsun diyoruz” dedi.