Belediyeden yapılan açıklamaya göre; 2015 yılı itibariyle ‘Nergis Çiçeği Yetiştiriciliği ve Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında nergis çiçeği soğanı dağıtımı yapmaya başlayan ekipler, üreticiye ek gelir sağlama imkanı ve Mersin’e alternatif tarım faaliyetleri kazandırmayı başardı. Nergis Çiçeği Yetiştiriciliği ve Yaygınlaştırılması Projesi’ni hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında 63 üreticiye 50 bin 400 adet, 2016 yılında 23 üreticiye 50 bin adet ve son olarak da bu yıl 60 üreticiye 150 bin adet katmerli, kokulu, arpa çeşidi nergis çiçeği soğanı dağıtarak, toplam 146 üreticiye 250 bin 400 adet nergis çiçeği soğanı dağıtmış oldu. Gerçekleştirdiği dağıtımlar ile üreticilerin gelir seviyelerinin arttırılmasında da önemli bir başarıya imza atan Büyükşehir Belediyesi ile taşlık ve kullanılmayan araziler tarıma kazandırılırken, çiftçi ise nergis yetiştiriciliği ile kazancına kazanç ekliyor. Proje kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı teknik personellerince üreticilere uygulamalı ve teorik eğitim verilirken, ürünlerin yetişme aşamasında da teknik personellerce gerekli arazi kontrolleri yapılarak verimli ve kaliteli ürün yetiştiriciliği için çalışmalar da yürütülüyor.
“ÇİFTÇİDEN DESTEĞİMİZİ ESİRGEMEDİK”
Her koşulda tarımın ve üreticinin yanında olduklarını belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Göreve geldiğimiz günden bu yana Mersin’i her anlamda ayağa kaldırmak için çaba gösterdik. Bu alanlardan bir tanesi de tarım. Üreticilerimizin yanında olarak, çiftçiden desteğimizi esirgemedik. Yerel yönetimler olarak bizler tarımın geleceğini düşünmek zorundayız. Bu anlayışla, ürünün toprakla buluşmasından tutun da, ürünün değerlenmesine, sevkiyatına ve üreticinin cebine artı kazanç sağlamasına kadar tarıma her alanda destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Tarım için suyun ne kadar önemli olduğu biliciyle 2014 yılından itibaren 201 sulama tesisine 510 bin metre sulama borusu teslim ettik. Yaptığımız bu projeler öyle güzel sonuçlar verdi ki tarıma sağladığımız kazanç 4 buçuk yılda 398 milyon TL’ye ulaştı” dedi.
KULLANILMAYAN ARAZİLER TARIMA KAZANDIRILDI
Nergis Çiçeği Yetiştiriciliği ve Yaygınlaştırılması Projesi ile 2015 yılında, mevcut tarımsal yelpazeyi zenginleştirecek alternatif ürün faaliyetleri oluşturmak için Tarsus ilçesi Kızılçukur mahallesinde 63 üreticiye 50 bin 400 adet, 2016 yılında Erdemli ilçesi Hüsametli ve Arslanlı mahallelerinde 23 üreticiye 50 bin adet ve son olarak 2018 yılında da Toroslar İlçesi Doruklu, Dalakderesi, Çamlıdere ve Tarsus İlçesi Böğrüeğri mahallelerinde nergis soğanı üretmek için talepte bulunan 60 üreticiye toplam 150 bin adet katmerli, kokulu, arpa çeşidi nergis çiçeği soğanı dağıtarak taşlık veya kullanılmayan parçalı arazilerin tarıma kazandırılmasını sağladı.