AKKUYU’DA İLK REAKTÖR İÇİN HEDEF 2023


 

Enerji Bakanı Dönmez: "Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde 2023 yılında ilk reaktörü işletmeye alma hedefimiz var”.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, aralarında İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın da olduğu gazetelerin Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. 

Bir gazetecinin, “Sayın bakanım bize biraz Soçi’den bahseder misiniz? Hem Akkuyu Nükleer Santrali hangi aşamada? Ne olacak? Ne bitecek? Hem Türk Akımı, Türk sınırına geldi 2019’da faaliyete geçmesi düşünülüyor. Yine o proje kapsamında Türkiye’de ayrı bir hat çekilmesi gibi bir yedek seçenek vardı. Hani özetle dünkü görüşme içerisinde bunlar” sorusuna Bakan Dönmez, “Evet. Dünkü görüşmelerde enerji başlığı vardı. Zaten biliyorsunuz Rusya ile ilişkilerde enerji sürekli olarak olan bir gündem. Dün de gayet olumlu geçti. Hem her alanda olumlu görüşmeler yapıldı" cevabını verdi. 

“CUMHURİYETİN 100 YILINDA İLK REAKTÖRÜ İŞLETMEYE ALMA HEDEFİMİZ VAR”
Rusya ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Dönmez, “2023 yılına inşallah bir aksilik olmazsa Cumhuriyetimizin 100. yılında orada ilk reaktörü işletmeye alma hedefimiz var. Türk Akımı iki hattan oluşuyor. Bir tanesi doğrudan Türkiye’deki tüketime dönük bir hat. Yaklaşık 16 milyar m3 yıllık taşıma kapasitesi var. Yine benzer bir hat daha var. O da ikinci hat. Şimdi birinci hattın su altı boru işlemleri bitti. İkinci hatta da sanıyorum yüzde 60’ını bitirdiler. O yapım işini biliyorsunuz Gazprom, karşı taraf üstlenmiş durumda. Birinci hattın “reciving terminal” dediğimiz bir ölçüm kontrol istasyonu var, orada da çalışmalar başladı. Bu hattın bizim iş şebekemize olan, BOTAŞ yapıyor onu da, bir bağlantı noktası var. Aşağı yukarı 70 km’lik. Onun da ihalesini yaptık. Önümüzdeki yıl, 31Aralık 2019’dan önce gaz geldiğinde bizim şebekeye basılabilir hale gelmiş olacak. İkinci hatta Gazprom’un çalışması devam ediyor. İnşaat tarafı su altında ve üstünde oradan da çıkan hat Bulgaristan’a nakledilmiş olacak. Bulgaristan üzerinden hangi ülkeler alacaksa Avrupa’ya doğru gitmiş olacak. İkinci hattın durumu da böyle” dedi. 
Bakan Dönmez, doğalgazı Rusya'dan Karadeniz’in altından gelen hatla alacaklarını söyledi. Mavi Akım gibi olup olmadığının sorulması üzerine ise Bakan Dönmez, “Evet, Mavi Akım gibi. O biliyorsunuz Samsun’dan giriş yapıyor. Bu şimdi Tekirdağ’dan giriş yapacak. Bizim de batıda talebimiz şehir olarak, orada hem sanayi hem community olduğu için, teknik açıdan da oradan giriş yapıyor olmasının bizim için önemi büyük” değerlendirmesini yaptı. 
Sinop ve üçüncü santral ile ilgili soru üzerine Bakan Dönmez, “Sinop’ta Japonlar ile çalışmalarımız var. Şimdi onlar fizibilite çalışmasını yapıp sundular. Bizim ekibimiz o fizibiliteyi inceliyorlar” cevabını verdi. 
“Japonlar sundular mı fizibiliteyi?” şeklindeki bir başka soruya Bakan Dönmez, “Sundular. Temmuz'da, yeni sundular. Arkadaşlarımız inceliyor. Üçüncü santralde de o da büyük ölçüde Trakya gibi gözüküyor. Orada Çinliler ile görüşmemiz devam ediyor. Çinliler ile devam edeceğiz dedik. Devam ediyoruz. Orada da fizibiliteler çıkacak. Özellikler nükleer projeler, demin örneğini verdiklerim arasında en çok zaman alan projeler. Bunların lisanslanma süreci, yer seçimi Yer seçimi için en az 25- 30 tane kriter birlikte değerlendiriliyor. Yapımından daha çok bu tip izinler zaman alıyor. Bir de işin ekonomik olarak analizi de önemli tabi. Çünkü uzun dönemli bir anlaşmaya giriyorsunuz. Onun bize, orta ve uzun dönemde, hem arz güvenliğimiz açısında yükümüzü alıyor olması lazım hem de maliyetler açısından katlanılabilir, makul bir maliyeti olması lazım” cevabını verdi. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA