Site içerisinde bir sokak kedisine çarpan ve 9 günlük yaşam mücadelesinde sadece 2 günlük hastane masrafını karşılayan Ali Rıza Sevinç, komşusu Ayla Yunusoğlu Eroğlu tarafından Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayet edildi. Elindeki hastane kayıtları, fotoğraf, ölüm raporu gibi belge ve bilgileri de müdürlüğe sunan Yunusoğlu Eroğlu e-devlet üzerinden aylar sonra “Söz konusu yapılan şikâyetin değerlendirilmesi ve ilgili kanun maddeleri çerçevesinde idari yaptırım kararının uygulanması için gerekli olan bilgi ve belgelerin eksik olmasından dolayı araç sürücüsüne yasal işlem yapılamamıştır” yazısını görünce neye uğradığını şaşırdı. Olaya tepki gösteren Yunusoğlu Eroğlu, “Kimse sanmasın ki bu olay kapatılacak. Ben üzerinden beş ay geçmesine rağmen mücadelemden vazgeçmedim ve geçmeyeceğim. Sesimi birileri duyacak çünkü sokak hayvanları sahipsiz değil” dedi.
İYİLEŞMEDEN BARINAĞA GÖNDERİLMEK İSTENDİ
Olay, Yenişehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Gardena 3 Sitesi’nde meydana geldi. 2 Haziran Cumartesi günü, Ali Rıza Sevinç isimli kişi 33 FP 352 Polo Markalı otomobiliyle site içerisinde sokak kedisine çarptı. Sevinç’in site görevlisi Yunus Doğan aramsı sonucu, Doğan da aynı sitede yaşayan ve sokak hayvanlarıyla ilgilenen Ayla Yunusoğlu Eroğlu’yu arayarak yaralı bir kedi olduğu bilgisini verdi. Yunusoğlu Eroğlu’nun yardımcı olmasıyla kedi yakalanarak Mersin Petical Hayvan Hastanesi’ne götürüldü. Burada yaralı sokak kedisine ilk müdahale yapıldı ve veteriner hekim tarafından çarpmaya bağlı travma, iç kanama ve alt çene kırığı olduğu belirtildi. Hayati tehlikesi olan yaralı sokak kedisi oksijen çadırına alındı. Ali Rıza Sevinç, iki günlük 175 TL'lik ücreti ödedi. Sonrasında Yunusoğlu Eroğlu’na, ameliyatını yaptırmayacağını, kedinin barınağa gönderilmesini isteyeceğini belirtti. Yaptığı araştırmalar sonucunda barınakta böyle bir ameliyatın yapılamayacağını öğrenen Yunusoğlu Eroğlu, durumu komşusu Sevinç’e aktardı. Yunusoğlu Eroğlu, “Hayvan Barınağı'nda bu imkânların olmadığını, orada tedavi edilemeyeceğini isterse başka veterinerin de görebileceğini söyledim. Tavrında ısrar etti ve iki gün kedi orada kaldı. Bu iki gün boyunca kediyi ziyaret ettim. Pazartesi günü verilen ücretin son günü olduğunu, orada kalırsa 1200 TL’lik tedavi ücreti gerekeceği ile ilgili kendisine telefonla bilgi verdim. Kendisi kediyle ilgilenmeyince kediyi Vetlife Veteriner Kliniği’nde Veteriner Hekim Mehmet Tabur’a götürdüm. Tabur, yaptığı muayene sonucu kedinin çenesinde kırık olduğunu ancak ameliyatın yapılması için bir süre toparlanması gerektiğini ifade etti ve ameliyat ve tedavinin 700 TL tutacağını söyledi. Durumu Ali Rıza Sevinç’e ilettim, tedavi masrafını karşılamadığı gibi bana ‘biz üzerimize düşeni yaptık, barınakta ilgileniyorlarmış, biz her gün kedileri ezecek miyiz diye düşünemeyiz madem ilgileniyorsunuz korunaklı bir yerde bakın, bir daha da muhatap olmak istemiyorum" şeklinde mesaj attı.” dedi.
“9 GÜNLÜK YAŞAM SAVAŞI”
Komşu Sevinç’e bir insana çarptığında böyle davranamayacağını bir kedi için de aynı şeyin geçerli olduğunu söyleyen Yunusoğlu Eroğlu, kedinin tedavi masraflarını üstlendi. Bu arada da yasal bir ceza alması için komşusu hakkında 6 Haziran tarihinde de CİMER başvurusunda bulundu. Ancak e-devlet üzerinden 11 Eylül tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Mersin Şube Müdürlüğü’nün “Söz konusu yapılan şikayetin değerlendirilmesi ve ilgili kanun maddeleri çerçevesinde idari yaptırım kararının uygulanması için gerekli olan bilgi ve belgelerin eksik olmasından dolayı araç sürücüsüne yasal işlem yapılamamıştır.” cevabını gören Yunusoğlu Eroğlu, “Konuyla normalde müdürlük çalışan Veteriner Hekim Mustafa Kurtulan ilgileniyordu. Kendisine tüm bilgeleri verdim. Kedinin tedavisini üstlenen veteriner hekimin numarasından komşunun adresi, çalıştığı yere kadar bilgi verdim. Ancak süreç çok yavaş işledi zaten kediyi de 9 günün sonunda daha ameliyat olamadan kaybettik. CİMER’den de ilgili yazıyı görünce müdürlüğü aradım. Mustafa beyin izinde olduğu söylendi, gerekli bilgi ve belgeleri sunduğumu, Petical Hastanesi’nden trafik kazası girişiyle Ali Rıza Sevinç adına yapılan 175’lik faturayı ilettiğimi belirttim. Bana ölüm raporu olmadığını söylediler ve ben de bunun üzerine bu bilgileri veteriner hekimden alabileceklerini ancak kendisine böyle bir talep yapılmadığı bilgisini verdim. Bunun üzerine 15 Eylül’de bizzat kendim giderek ölüm raporunu aldım ve müdürlüğe sundum. Üzerinden 15 gün geçmesine rağmen konuyla ilgilenilmediğini öğrendim” diye konuştu.
“YASALAR UYGULANSIN”
Komşusu Ali Rıza Sevinç’in gümrükte memur olduğunu ve kısa sürede sonra da taşınarak ev aldığını öğrenen Ayla Yunusoğlu Eroğlu, amacının kişinin yasal bir ceza alması olduğunu söyledi. Yunusoğlu Eroğlu “Bu olayda tedavi ücreti peşinde değilim. Madem yasa sahipsiz hayvana çarpınca onu ölüme terk etmeyeceksin diyor, o zaman yasalar uygulansın. Bu olayda tüm gerekli bilgileri sunmama rağmen böyle bir yanıtın gelmesi çok üzücü ve düşündürücü bir durumdur” dedi. Sokak hayvanlarının sahipsiz olmadığını belirten Yunusoğlu Eroğlu, Ali Rıza Sevinç bir ceza alana kadar mücadelesini sürdüreceğini, gerekirse mahkemeye başvuracağını söyledi.