Mehmet Nabi Batuk
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Mersin’in 13 ilçesinde devam eden ağaçlandırma çalışmalarında büyük başarılar elde ediliyor. Türkiye ortalamasının neredeyse iki katı üzerinde yüzde 56’sı ormanlık alanlardan oluşan kentte, son olarak 1983 yılında Tarsus İlçesi Çamçukuru Mevkii’nde çalışmalarına başlanan ağaçlandırma çalışmaları meyvesini verdi. 35 yıl önce çorak bir arazi olan söz konusu alanda bugün binlerce sedir ağacından oluşan bir orman yaşamı kuruldu. Yaptıkları son ağaçlandırma çalışmaları ile kamuoyunun takdirini toplayan Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Arslanköy Ocak mevki, Anamur Abanoz Mevki, Gülnar’ın Kuskan, Silifke Mara, Çamlıyayla ve Mut’ta genç ormanlar yaratma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Son 15 yılda ağaçlandırma çalışmalarında büyük bir ivme yakaladıklarını ifade eden Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, her yıl ortalama 15 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını kaydetti. 2018 yılının sonuna kadar hedeflerinin 16 milyon 750 bin yeni fidan dikmek olduğunu belirten Yılmaz, “Mersin Orman Teşkilatı olarak her şeyi doğaya çevreye uygun olarak Mersin için yapıyoruz. Ülkemizin ve kentimizin bir karış toprağını erozyonla, yangınlarla ve çevre kirliliği ile kaybolmasına gönlümüz razı gelmiyor. Bu yüzden vatandaşlarımızın da ormanlarına daha çok sahip çıkmaları gerekiyor. Özellikle yaz aylarında ormanlık arazilerde ateş yakmamaları, izmaritlerini ve çöplerini doğaya atmamaları gerekiyor” dedi.
HEDEF: 2018 YILINDA 16 MİLYON 750 BİN FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURMAK
Mersin’de yıllık ortalama 15 milyon fidan diktiklerini belirten Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, kentin yüzde 56’sı ormanlardan oluştuğu bilgisini verdi. Ormanlık alanların büyümesi için Mersin’in 13 ilçesinde çalışmalarının aralıksız sürdüğünü ifade eden Yılmaz, Türkiye ortalamasının üzerinde bir ormanlık alana sahip olduklarını kaydetti. Genç ormanlar oluşturma ve ağaçlandırma çalışmalarının son 15 yılda büyük bir hız kazandığına dikkat çeken Yılmaz, “Kentimizde 6 farklı noktada kurduğumuz fidan tesislerimizde ürettiğimiz ağaçları zaman kaybetmeden toprakla buluşturuyoruz. Bu kapsamda erozyonu önlemek ve topraklarımızı korumak için 810 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışmalarımızı tamamladık. 2017 yılında yaklaşık 15 milyon fidanımızı topraklarımızla buluşturduk. 2018 yılının sonuna kadar 16 milyon 750 bin fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca ağaçlandırma çalışmalarımız kapsamında isteyen kurumlarımıza ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak yıllık 150 – 200 bin fidan dağıtımı da gerçekleştiriyoruz” dedi.
“TOROS SEDİRİ’NE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”
Mersin’in tüm ilçelerinde genç orman kurma ve ağaçlandırma çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini kaydeden Yılmaz, özellikle Mersin’in endemik ağaç türlerinden biri olan Toros Sediri ormanlarına büyük önem verdiklerini kaydetti. Doğaya yılda ortalama 800 ton sedir kozalağı bıraktıklarını ifade eden Yılmaz, fidanlıklarında ise 7 – 8 milyon sedir fidanı yetiştirdiklerini belirtti. Toros Sediri ile ilgili çalışmalarında yüzde 90’nında başarı yakaladıklarının altını çizdi. “Genç Toros Sediri ormanlarımız her geçen gün daha da büyüyor. Çalışmalarımız kapsamında kentimizde 120 bin hektar genç orman arazisi oluşturduk. Özellikle Arslanköy Ocak mevki, Anamur Abanoz Mevki, Gülnar’ın Kuskan, Silifke Mara, Çamlıyayla ve Mut’ta ağaçlandırma çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Ağaçlandırma çalışmalarımıza ek olarak, 7 bin 800 hektar alanda mevcut alanların rehabilitasyonu, toprağının korunması için ek çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“DELİCE ZEYTİNİ AŞILAMA PROJESİNDE HEDEFİ AŞTIK”
Ormanlık alanda gerçekleştirdikleri aşılama ve bal ormanı projeleri ile kırsalda yaşayan vatandaşlara ek gelir kaynakları sağladıklarını ifade eden Yılmaz, “Ağaçlandırma çalışmalarımızın yanı sıra bazı yabani ağaçları da aşılayarak ekonomiye kazandırıyoruz. Delice zeytini ve yabani ceviz gibi türlerini aşılayıp bakımlarını yapıyoruz. 5 yılda 22 bin dekar alanda 420 bin delice zeytin ağacını aşılama hedefimiz olmasına rağmen şuanda son verilerimize göre 458 bin ağacı aşılamış bulunuyoruz. Bu ağaçlarında son 3 yıldır bakımını yaparak çevredeki vatandaşlara ek gelir alanları yaratıyoruz. Öte yandan kentimizin 29 farlı noktasında bal ormanı alanları yarattık. Ülkemizin en fazla bal ormanı alanı Mersin’de yer alıyor. Ormanlarımızın kapasitesi yaklaşık 45 milyon kovan kapasitesine sahiptir. Bu alanlarımızda zeminlerini düzenliyoruz ve ücretsiz olarak arı yetiştiricisi vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz” diye konuştu.
“VATANDAŞLARIMIZ ORMANLARINA DAHA ÇOK SAHİP ÇIKMALI”
Mersin’de sahip oldukları yeşil alanları korumak için orman teşkilatı olarak tüm gücüyle çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, vatandaşlara orman yangınları ve çevre kirliliği konularında duyarlılık çağrısı yaparak şunları söyledi: “Mersin Orman Teşkilatı olarak her şeyi doğaya çevreye uygun olarak Mersin için yapıyoruz. Çünkü bir ağacın ürettiği oksijeni tüm vatandaşlarımız soluyor. Ülkemizin ve kentimizin bir karış toprağını erozyonla, yangınlarla ve çevre kirliliği ile kaybolmasına gönlümüz razı gelmiyor. Bu yüzden vatandaşlarımızın da ormanlarına daha çok sahip çıkmaları gerekiyor. Özellikle yaz aylarında ormanlık arazilerde ateş yakmamaları, izmaritlerini ve çöplerini doğaya atmamaları gerekiyor. Ormanlarımızı kaybetmemizdeki en büyük olaylar yangınlar ve kirliktir. Bu doğayı korumak hepimizin görevidir.”