TBMM Genel Kurulu’nda söz alan MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, ekonomiden işsizliğe , öğrencinin yurt sorunundan Çukurova Havalimanına kadar birçok konuya değindi.
Şimşek yaptığı konuşmasında ; “Milletin gündemi işsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı ve yüksek faiz; öğrencinin gündemi yurt sorunu, kredi sorunu, burs sorunu; çiftçinin gündemi mazot, gübre, tohum, yüksek faiz ve borç; borcu borçla kapatmak.
BİTMEYEN HAVALİMANI!...
Seçim bölgem olan Mersin'in gündemi, her seçim döneminde değişmeyen vaatler, bir türlü bitirilemeyen Çukurova Havaalanı. Şu anda yerel basında çıkan haberlere göre havaalanı inşaatının yeniden durduğu ve burada çalışan işçilerin işlerine son verildiği. Bir türlü başlayamayan, iki defa temelini atmamıza rağmen şu anda inşaat sahasında bekçi bile bulunmayan Kazanlı turizm bölgesi; önceki dönem sayın Çevre ve Orman Bakanımızın defalarca söz vermesine rağmen bir türlü bitirilemeyen Pamukluk Barajı, Silifke Aksıfat Barajı, Anamur Alaköprü Barajı ve yine her dönem vaat edilen ama bir türlü neticeye varılamayan hızlı tren Yenice Lostik Köyü; Kalkınma Bakanımızın seçim döneminde ‘OSB kurulsun hemen 50 milyon Kalkınma Bakanlığından ödenek aktaracağız’ dediği Tarsus Gıda OSB, Mut Organize Sanayi Bölgesi ve ayrıca narenciye sezonu ve zeytin sezonu başlamasına rağmen geçtiğimiz yılki fiyatların yarı fiyatına satılan ürünler.
“İŞ DÜNYASI; İFLAS, İCRA, HACİZLERLE BAŞ BAŞA KALDI”
Ben buradan, palyatif tedbirler yerine gerçekten ülkenin kangren olmuş yaralarına çözüm bulacak çalışmaları yüce Meclisin yapmasını istiyorum. Şu anda kredi faiz oranlarına bir bakın, inşaat sektörü ne durumda; kasım, aralık, ocak ayında göreceksiniz, çok sayıda inşaat firmasının konkordato ilan ettiğini, iflas ettiğini, icrayla, hacizle baş başa kaldığını göreceksiniz.
Maliye Bakanımıza sesleniyorum: Türkiye yüzde 0,90'lık-1'lik faiz oranlarıyla ticaret yapmaya, konut almaya veya tarımsal kredi kullanmaya yıllardır alıştı. Şu anda 2; 2,25; 2,50; 2,90'lık faizlerle ne çiftçilerin ne inşaat sektörünün ayakta kalabilmesi mümkün değil. Size bir örnek veriyorum. 300 bin lira kredi kullanan bir vatandaş konut kredisinde 0,90'lık faiz oranlarıyla aylık 6.700 lira para ödüyordu ve 300 bin liraya 403 bin lira gibi bir rakam ödüyordu. Şu anki faiz oranlarıyla ayda 11 bin lira ödemek zorunda ve 300 bin liralık krediye 364 bin lira faiz ödemek zorunda. İşçinin de çiftçinin de konut alacak vatandaşın da bu faizlerle başa çıkması mümkün değil. Burada en büyük fırsatçılığı bankalar yapıyor. Öncelikle bakanlığın bankalarla ilgili gerekli tedbirleri almasını, faizleri makul seviyelere çekmesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.