Kış hazırlıklarına yavaş yavaş başlayan bal üreticilerine zararlı varroa biti uyarısı yapıldı. Söz konusu zararlının arıların kanatları ile beslendiği ve hızlı bir şekilde yayılabildiğine dikkat çeken Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril, “Kışa gelmeden bu bit bitirilmeli” ça
Mehmet Nabi Batuk
Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril, kış hazırlıkları ile ilgili olarak üyelerine Varroa biti uyarısında bulundu. Söz konusu canlının arılar için zararlı bir tür olduğunu kaydeden Topril, Varroa’nın arılar kış uykusuna yatmadan kovanlardan temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Söz konusu bitin turuncu renkte olduğunu ve arıların üzerinde görülebileceğini kaydeden Topril, konuya dikkat çekerek, “Kovanların içindeki bu zararlı bit türünü bitiremezlerse kış sonunda tüm arılarını bitirmiş olurlar. Çünkü bu bitler parazit şeklinde arıların kanatlarını yiyorlar. Arılar kanatlarını yedikleri anda arı uçamadığı için ölmeye başlıyor” dedi.
“EN SEVDİĞİ YERLER YAVRU YUVALARI”
Eski arıcıların önlem aldığını ama arıcılığa yeni başlayan yetiştiricilerin Varroa biti konusunda çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Torpil, üyelerine şu önerilerde bulundu: “Burada öncelikle yeni üreticilerimiz arılarını kışa hazırlarken Varroa bitlerini bitirmeleri gerekiyor. Çünkü kovanların içindeki bu zararlı bit türünü bitiremezlerse kış sonunda tüm arılarını bitirmiş olurlar. Bu bitler parazit şeklinde arıların kanatlarını yiyorlar. Kanatları olmayan arılar uçamadıkları için bir süre sonra ölmeye başlıyor. Ayrıca bu zararlıların en sevdiği yerler yavru yuvalarıdır. Çünkü yavru tam kanatlanmaya başladığında yumuşak olduğu için hızlı bir şekilde onların kanatlarını yiyorlar. Sonra bu yavrular daha en başından sakat bir şekilde dünyaya gelmiş oluyor. O yüzden bu bit türünü gördükleri andan itibaren uygun ilaçlama yöntemleri ile bu zararlı bitlerle mücadele etmeleri gerekiyor.”
“KOVANLARDA FARKLI HASTALIKLARA NEDEN OLUYORLAR”
Zararlı Varroa bitlerinin bulunduğu kovanlarda, ayrıca kireçleme gibi birçok farklı hastalığın ortaya çıkabileceğini kaydeden Topril, “Bu zararlı olduğu zaman arılar yavrularını basamıyor. Çünkü kanatsız olduğu için dışarıya çıktığında ölüyor. Yavruya basamadığı içinde yavru daha en başından çürük doğuyor. Bu evrede kireçleme dediğimiz farklı farklı hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu yüzden arı yetiştiricilerimizin kışa girmeden öncelikle varroa bitinden kurtulmaları gerekiyor. İki gün arayla bu bitlerle ilgili uygun ilaçların uygun yöntemlerle kovanlara atılması gerekiyor” diye konuştu.