“İTHAL REKTÖR İSTEMİYORUZ”


 

18 devlet üniversitesine rektör ataması için start verilirken Mersin Üniversitesi’nde mevcut Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da ikinci dönem için aday oldu. Ancak dışarıdan kente gelmek isteyen isimler olduğu iddiaları “İthal rektör istemiyoruz” tepkilerini gündeme getirdi.

HEDİYE EROĞLU

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), 18 üniversiteye rektör ataması yapılacağını belirterek, Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde rektör adayları için belirlenmiş olan şartları taşıyan adayların 31 Ekim 2018 Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvuruda bulunabileceğini bildirdi. YÖK'ten yapılan duyuruya göre, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 13. maddesinin (a) fıkrası ve 3 sayılı “Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” hükümleri ve "Rektör Adayı Olmak İsteyenlerin Başvurusuna İlişkin Usul ve Esaslar" uyarınca Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kafkas Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesine rektör ataması yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde rektör adayları için belirlenmiş olan şartları taşıyan adayların 15 Ekim 2018 tarihinden 31 Ekim 2018 Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvuruda bulunabilecek. Rektör adayları için belirlenmiş olan şartları taşıyan adaylar başvuru dilekçesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, YÖK'ün web sayfasında yayımlanan duyuruda yer alan ve sunulan formatta rektör adayı bilgi formu, profesör olarak çalışmış veya çalışıyor olduğuna dair belge, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde bulunan; "Kamuda ve/veya sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmak kaydıyla uluslararası kuruluşlar ile özel sektörde veya serbest olarak en az beş yıl çalışmış olmak" şartını sağladığını gösterir belge ile başvuruda bulunacak. Başvurular bizzat veya posta ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına yapılabileceği gibi 'rektoraday@yok.gov.tr' adresine elektronik posta yoluyla da yapılabilecek.

DIŞARIDAN GELMEK İSTEYENLERE TEPKİ

Mersin’de ise rektör atamaları ile ilgili hareketli bir süreç yaşanıyor. Mersin Üniversitesi’nde mevcut Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ikinci dönem için aday olurken dışarıdan kente gelmek isteyen isimler olduğu da kulislerde öne çıkan konulardan oldu. Ancak bu gelişmeler tepkiye de neden oldu. Kent dinamikleri şehri tanımayan bir ismin rektör olarak atanmasının sıkıntı yaratacağını belirterek, duyarlılık çağrısı yaptılar.

“ÜNİVERSİTE-KENT İRTİBATI SAĞLANMALI”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, “Kent ile uyumlu olan, bu kenti bilen, kentin dinamikleri ile iyi iletişim içinde olabilecek bir rektör isteriz. İlle bu Mersin içinde yaşayan olmayabilir ama bu bölgeyi, insanları iyi tanıyan, her kesim ile iyi iletişim kuran olmasında yarar var. Üniversite ile ilgili yıllardır en büyük konuşulan konu şehir ile irtibatının olamaması. Bu ilişkiyi kurabilecek bir insan istiyoruz” dedi.

"İTHAL REKTÖRLER MERSİN’İ TANIYANA KADAR DÖNEM BİTİYOR”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler, “Rektör olacak kişinin Mersin Üniversitesi’nde uzun süre çalışmış olmasına önem veriyoruz. Dışarıdan ithal edilen rektörler Mersin’i tanıyana kadar dönem bitiyor, bu nedenle de fazla yarar sağlayamıyorlar. Rektör olacak kişinin Mersin’de uzun süredir çalışan olmasını, kenti tanımasını diliyoruz ve istiyoruz” dedi.

“REKTÖRLERİ ÜNİVERSİTELER SEÇMELİ”

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da, rektörlük seçimlerinin cumhurbaşkanlığı ataması ile yapılmasına karşı olduklarını söyleyerek, “Rektörü üniversite seçmeli. Eğitimi onlara bırakıyoruz ama ‘rektör seçmeyi beceremezsiniz’ deniliyor. Bu doğru değil. Siyasi atamalardan vazgeçmeleri lazım. Buralar zapt edilecek kaleler değil. Bırakalım üniversiteler yolunu bulur. Neyi nerede nasıl yapacaklarını bilirler. Rektörleri bizim adamımız’ olarak görmekten vazgeçmeliyiz. Rektörün kenti tanıması da önemli bir konudur. Özellikle Mersin’de gelişim ve kalkınma için kurum yetkililerinin kalıcı olması çok önemli çünkü kenti tanıyor, kentin dinamiklerini biliyor ona göre bir proje başlatıyor ama ardından bir başkası geliyor, kendi ekibini, projesini hayata geçirmek istiyor ve olay yap boza dönüyor” diye konuştu.

“KENTTEN OLAN, DIŞARIDAN GELENDEN İYİDİR”

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Seyfettin Atar da, bir kentteki yatırımların, projelerin hayata geçirilmesinin önce kenti tanımakla mümkün olabileceğini söyleyerek, “Bu durum da kentteki diğer dinamiklerle ortak karar almayı, hareket etmeyi, onları tanımayı gerektirir. Ancak bunun için de kenti tanıyan, sorunlarını yakından bilen insanlarla olur. Kentten olan, her zaman dışarıdan gelecek adaydan daha iyidir” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA