GENETİKÇİ SORUNUNU MECLİS’E TAŞINDI


 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftasında, Lösante Genetik Laboratuvarı’nda yaşanan genetikçi sorununu Meclis Gündemine taşıdı.

Antmen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde 2018 Nobel Tıp Ödülünün, kanser alanında çalışma yapan Amerikalı bilim insanlarının aldığını belirterek “Nobel Ödülü’nün verildiği bugünlerde LÖSEV Kurucu Başkanı Doktor Üstün Ezer ‘Neden Türkiye’den kimse kanser konusunda Nobel Tıp ödülü alamıyor biliyor musunuz? Çünkü Lösev kanser araştırmaları için kurduğu,1000 metrekarelik dünyanın en gelişmiş merkezleri arasında yer alan Lösante Genetik Laboratuvarında Genetikçi çalıştıramıyor. Çünkü kadro verilmiyor ve yasak’ açıklamasında bulundu. Lözante Genetik Laboratuvarında genetik konusunda uzmanların çalıştırılmasına izin verilmemesinin gerekçesi nedir?” diye sordu.

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde; “Lözante Genetik Laboratuvarında genetik konusunda uzmanların çalıştırılmasına izin verilmemesinin gerekçesi nedir? Kim ya da kimler, neden bahsi geçen laboratuvara genetikçi kadrosunun verilmesini engellemektedir? Türkiye’de şu anda genetik konusunda çalışan kamuya ve özel sektöre ait kaç kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bunlar nerelerdedir? Hangi çalışmaları yürütmektedir?
Türkiye’de kaç üniversitede genetik konusunda bölüm bulunmaktadır? Bunlardan kaçı devlet kaçı vakıf üniversitesidir? Burada kaç lisans, kaç doktora öğrencisi bulunmaktadır? Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler ne şekillerde değerlendirilmektedir? Kaçı kamu kurum ve kuruluşlarında kendi alanlarında çalışmaktadır?
Genetik, kök hücre ve genetiğe bağlı çalışmalar konusunda yurt dışına gönderilen öğrenci sayısı kaçtır? Devlet kaç öğrenciye konuyla ilgili burs ve destek vermiştir?
Çağdaş dünyanın çok önem verdiği ve yüksek şekilde maddi, manevi kamusal ve özel teşebbüslerin desteğini verdiği genetik ve kök hücre konusunda Türkiye hangi çalışmaları yapmaktadır? 
Kök hücre tedavisi sayesinde şu anda kaç ülke organ üretebilmekte ve hastaların yaşam ömrünü uzatabilmektedir? Bunlar hangi ülkelerdir? Konuyla ilgili ne kadar bütçe harcamaktadırlar? OECD ülkeleri içerisinde genetik ve kök hücre konusunda Türkiye’nin durumu nerededir?”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA