Belediyeden yapılan açıklamaya göre; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Terapi Havuzundan, kısmi felçli, düşme, araba çarpması, sinir ezilmesi gibi vakalar sonucunda tedaviye ihtiyacı olan hayvanlar faydalanabiliyor. Merkez sayesinde Bakımevine yaralı veya felçli vaziyette getirilen köpeklerin yüzde 60’ı kurtarılabiliyor.
Veteriner hekimler tarafından cerrahi müdahalesi tamamlanmış olan köpekler, yaraları iyileştikten sonra, daha sağlıklı bir şekilde hayata tutunmaları için Fizik Tedavi ile Terapi Havuzundan faydalanmaya başlıyor.
MERKEZDE NASIL BİR TEDAVİ SÜRECİ İŞLİYOR?
İlk olarak köpeğin sakatlandığı bölgeye traksiyon masasında masaj yapılıyor. Daha sonra, köpek Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesi’nde dört ayağının da işlevselliğini sağlamak amacıyla yürütme askısına koyularak, insanlara uygulanan uzay yürüyüşü hayvanlara da uygulanıyor. Bu sayede, devamlı yatmak zorunda kalan hayvanın sağlam olan ayaklarının da kan dolaşımını kaybetmemesi sağlanıyor.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tüm masajları tamamlanan köpekler, son olarak Terapi Havuzuna getiriliyor. Havuza girmeden önce özel mayosu giydirilen köpekler, daha sonra havuza bırakılıyor ve kurulan özel sistem sayesinde, boğulma riski olmaksızın veteriner hekimler eşliğinde havuzda yüzdürülüyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’nde 2 metreye 8 metre boyutlarında 2 adet havuz yer alıyor. Havuzlarda aynı anda 3 tane hayvan yüzdürülebiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesi’nde de toplam 6 adet alet bulunuyor. Bu sayede aynı anda 6 hayvana müdahale edilebiliyor. Ayrıca tedavinin her aşaması yarım saat sürüyor.
“BİR CANI TEKRAR DOĞAYA KAZANDIRMAK BİZİM İÇİN ONUR VERİCİ”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Cücük, “Yapılan tedavilerden yüzde 60’a yakın bir başarı sağlıyoruz. Bırakın yüzde 60’ı yüzde 5’i dahi kurtulsa, bir canı tekrar doğaya kazandırmak, mutluluğa kavuşturmak bizim için onur ve gurur verici bir olay. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ile terapi havuzunun Avrupa’da da olduğunu zannetmiyorum. Zaten Avrupa’da köpek bakımevi diye bir olay yok. Türkiye’mizde bu var. Türkiye’de de bir ilk. Başka şehirlerde yok. Şu anda 1 aylık bir deneme aşamasında da başarılarımız gittikçe artıyor. Projemiz oldukça gelişti ve iyi yolda da ilerliyoruz. Tedavilerde de büyük başarı sağladık” diye belirtti.
Büyükşehir Belediyesi Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’nin özelliklerinden de bahseden Cücük, “240 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan bakımevimiz Türkiye’de bir ilk. Bu kadar büyük bir bakımevi Türkiye’de başka yerde yok. 4 tane ameliyathanesi, rehabilitasyon merkezi, röntgen, ultrason ve biyokimya odaları, kan sayım cihazlarının tamamı şu anda bakımevimizde var. Ayrıca 80 tane padok bölümümüz var. Kedilerimiz için ayrı bölümlerimiz var. Yine aynı zamanda dünyada bir ilk olan Miyav Park’ın daha büyüğünü bakımevimizde tekrar canlandırıyoruz. O da yetmedi bir de Miyav Kent olarak kedilerimiz için doğal bir yaşam ortamı hazırlamış bulunuyoruz” dedi.