ADIM ATIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ADIM ATIN!


 

2018 yılı bitmeden 355 kadının öldürüldüğünü açıklayan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için acil adımların atılmasını istedi.

GİZEM EKİCİ

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Merkez adına açıklamayı okuyan Baro Başkan Yardımcısı Avukat Fatma Demircioğlu, kadınların renginin, dilinin, dininin, ülkesinin değiştiğini ancak uğradıkları şiddetin kaynağının değişmediğini söyledi. 

“KADINA ŞİDDETLE MÜCADELE SİYASET ÜSTÜ YÜRÜTÜLMELİ”
Kadınların çalıştığı için erkeklerin işsiz kaldığı, kadının gülüşünün erkeği tahrik ettiği, kadın ve erkeğin eşit olmadığı söylemleri ile kadının ikinci sınıf cins olarak görüldüğünü ifade eden Demircioğlu, “Bu anlamda, kadına yönelik şiddetle mücadelenin siyaset üstü olarak yürütülmesi gerekmektedir. Üretilen çözümlerde kadının aşağılanmaması, ataerkil toplum yapısının kadına biçtiği evinin kadını, çocuğunun anası rol modelinin acilen terk edilmesi, şiddete gerekçe olarak beyaz tayt giyme, piercing yaptırma, gece sokağa çıkma, gibi kadının temel ve hak ve özgürlüklerini dillendirilerek kısıtlamaya gerekçe gösterilmesinin kabulü mümkün değildir.  21. yüzyılda hala şiddeti tartışmak, çözüm üretmeye çalışmak noktasında olmamız, aslında en acı gerçektir. Bununla birlikte kadın cinayetlerinde tahrik indiriminin, ağır tahrik indirimi, saygınlık, iyi hal, kravat takma, düzgün giyinme gibi nedenlerle orantısız olarak uygulanması kamuoyunun vicdanını yaralarken erkek şiddetinin yine erkekleri koruma şeklinde algılanmasına sebep olmaktadır” diye konuştu.

“ÜLKEMİZ CİNSİYET EŞİTLİĞİ SIRALAMASINDA DÜNYADA 130. SIRADA”
Daha sonra tüm baroların ve TÜBAKKOM’un (Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu) ortak basın açıklamasını okuyan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Şirin Güner, kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlali olduğunu ifade ederek, “Günümüzde yalnızca kadın olmaları nedeniyle cinsiyete dayalı ayrımcılığa uğrayan, şiddete maruz kalan kadın sayısının giderek arttığını görmekteyiz. Yapılan tüm eğitim, bilinçlendirme çalışmalarına ve yasal düzenlemelere rağmen kadınların temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi engellenememektedir. Kadınlar hukuksal, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda eşit bir biçimde yer alamamakta, yaşam hakları ihlal edilmekte, geliri eşit paylaşamamakta, savaş ve yoksulluktan en fazla etkilenen kesim olmakta, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmektedir. Ülkemizde her üç kadından birisi fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta, her yıl artan oranda yüzlerce kadın öldürülmektedir. Dünya Ekonomik Formu’nun 2017 yılı Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre ülkemiz cinsiyet eşitliği sıralamasında 144 ülke arasında 130. Sırada yer almaktadır. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun raporlarında 2017 yılında 409 kadının öldürüldüğünü, 387 çocuğun istismara uğradığı,332 kadının cinsel şiddete uğradığı bilgisine yer vermiş ve bunu kamuoyu ile de paylaşmıştır. 2018 yılı bitmeden öldürülen kadın sayısı 355 olarak açıklandı” ifadesini kullandı. 

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN DEVLETİN ÇOK YÖNLÜ HAREKET ETMELİ”

Kadınların istihdam alanlarından çekildiğine, sosyal güvenceden yoksun bir şekilde zor çalışma koşullarında çalışmaya zorlandığını, siyasete katılma, karar mekanizmalarında yer alma oranlarının olması gereken düzeyde olmadığını belirten Avukat Şirin Güner, “Yasalar yönünden güçlü bir mücadele zemini olmasına rağmen kadının insan hakları ihlalinin artmasının nedeni; mücadelenin samimi bir şekilde yapılmaması, toplumsal zihniyet dönüşümünün sağlanmamış olmasıdır. Bir yandan yasaları çözüme odaklı değiştirirken, diğer yandan kadınlara karşı kullanılan dilin siyasi amaçlı olarak, kadın haklarına aykırı olması toplumsal zihniyet değişikliğini engellemektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için devletin çok yönlü, bütüncül politikalar üretmesi yanında bu mücadelenin toplumsal düzeyde ortak, etkin ve kararlı bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Kadınlara yönelik şiddeti doğuran ve bunu sistematik hale getiren tutum ve davranışları ortadan kaldırmak için bireylerin ve toplumun kadına bakış açısını değiştirecek zihniyet dönüşümü yaratacak politikaların ortaya koyulması ve samimi bir şekilde ısrarla uygulanması zorunludur. Kadın kazanımlarını hukuken ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerin yapılmaya çalışılması, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurumlarda üniversitelerde ve kamu-kurum ve kuruluşlarında kullanılan dil ve açıklamalar kadın mücadelesini olumsuz etkilemekte, kadının insan haklarının ihlalinin artmasına yol açmaktadır” dedi.

“EĞİTİM MÜFREDATINA TOPLUMSAL CİNSİYET DERSİ EKLENMELİDİR”
Av. Şirin Güner konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan bir ülke olmamıza rağmen, aile hukuku ve kadına karşı şiddet alanında uzlaşma ve arabuluculuk uygulamasının düşünülmesi, nafaka konusunda yapılmak istenilen değişiklik, sözleşme hükümlerinin ihlali olacağı için kabul edilemez. Eğitim müfredatına toplumsal cinsiyet dersinin eklenmemesi, kadına ve çocuğa yönelik davalarda Baroların katılma taleplerinin kabul edilmemesi, yargılamalar sırasında kadınların ikincil mağduriyetlerine yol açılması gibi bir dizi sorun kadına yönelik şiddetle mücadele etkinliğini azaltmaktadır. Devlet ve Siyasi iktidarlar, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak, tedbirleri almak, toplumsal zihniyetin dönüşümünü sağlayacak politikalar üretmek ve bunun ödünsüz uygulaması için çalışmak, bu alanda faaliyet gösteren Barolar ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak durumundadır. Şiddet bir davranış biçimi değil bir düşünce şeklidir” 
Basın açıklamasının ardından, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından; Ressam Berrin Şeker, Fatma Şahin, Nalan Yılmaz, Nurcan Çakırcalı ve Şehnaz Görgülü’nün kadınların önemini ve yaşamış olduğu zorlukların anlatıldığı ‘Kadın’ temalı resim sergisinin açılışı yapıldı. Açılışı Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, Mersin Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Kahveci, Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Av. Fatma Demircioğlu, yönetim kurulu ve ressamlarla birlikte yaptı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA