İNSAN HAKLARI KARNEMİZ KIRIK!


 

Mersin Barosu Başkanı Yeşilboğaz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin çalışmalarına katıldı. Yeşilboğaz: “Türkiye bin 446 dosya ile AİHM kararını uygulamama listesinde Avrupa ikincisi” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’nın (TBB) ana faydalanıcısı olduğu, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi Ortak Projesi olan ‘Baroların ve Avukatların Avrupa İnsan Hakları Standartları Konusunda Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında ilk çalışma ziyareti 26-30 Kasım 2018 tarihleri arasında Strazburg’da gerçekleşti. Barolara İnsan Hakları Merkezi’nin etkin bir şekilde faaliyet göstermesini hedefleyen proje kapsamında, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ve diğer pilot baroların temsilcileri, Strasburg’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin çalışmalarına katıldı. 

Mersin Barosu’ndan yapılan açıklamaya göre; toplantının birinci gününde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Komisyon üyelerinin yapmış oldukları sunumlar kapsamında; ‘Hukuk profesyonelleri için insan hakları eğitim programı ve araçları’, ‘avukatlık mesleğine ilişkin sözleşme ile ilgili çalışmalar’, ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru usulleri, öneriler ve iyi uygulamalar’, ‘AİHS, 5. Maddede yer alan özgürlük ve güvenlik hakkı kapsamındaki kilit kavramlar ve son dönemdeki içtihatlar’ konularında katılımcılar bilgilendirildi.
Toplantının ikinci gününde büyük daire duruşmasına katılım gerçekleşerek, AİHS, 6. madde’de (adil yagılanma)kilit kavramlar ve son dönemdeki içtihatlar, ‘AİHS 1 no’lu protokolünün 1. maddesi (mülkiyetin korunması) kilit kavramlar ve son dönemdeki içtihatlar’ konularında yapılan bilgilendirmelerin ardından, Avrupa Baroları Konseyi temsilcisi Piers Gardner ile toplantı yapıldı.
Toplantının üçüncü gününde ise; Avrupa Konseyi Danışmanı Matthieu Birker ‘İnsan Hakları Komiserinin çalışmaları’, İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürlüğü tarafından ‘Avrupa işkencenin ve insanlık dışı, onur kırıcı ceza veya muamelenin önlenmesi komitesinin çalışmaları’, ‘yapay zeka: avukatlar için yeni fırsatlar zorluklar’ hakkında bilgiler verilerek, İcra Dairesi’nin sunumu gerçekleşti.
Öte yandan; AİHM Yazı İşleri Müdürlüğü’nden ‘AİHS 2. madde (yaşam hakkı) ve 3. madde (işkence yasağı) kapsamında devletin yükümlülükleri ve etkili soruşturmada kilit kavramlar ve son dönemdeki içtihatlar’ , ‘AİHS, 10. madde (ifade özgürlüğü) kilit kavramlar ve son dönemdeki içtihatlar’ konularında sunum yapıldı.  Toplantı, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Müdürü Cristophe Poirel’in kapanış konuşması ile sona erdi.

“İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİN ÖNLENMESİ İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDİLMELİ”
Toplantıyı değerlendiren Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Yirminci yüzyılın en önemli gelişmelerinden birisi; insan haklarının uluslararası düzeyde tanınması ve korunması için uluslararası düzeyde anlaşma ve sözleşmelerin imzalanarak, ülkelerin hukuk uygulamalarında insan hak ve özgürlüklerini korumaya yönelik gerekli adımların atılması sağlanmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, insan hakları normlarını en üst düzeyde koruyan uluslararası bir organdır. 
Ancak ülkemizde uluslararası hukukun ihlal edildiği görülmektedir. 2017 istatistiklerine bakıldığında, Türkiye’nin AİHM kararını uygulamadığı açık dosya sayısı 1446’dır. Türkiye AİHM kararını uygulamama listesinde Avrupa ikincisi. Bu vahim bir durumdur. Bu tablo Türkiye’de insan haklarının hiçe sayıldığının, çiğnendiğinin belgesidir. Ülkemizdeki insan hakları ihlallerinin önlenmesi için, hukukçuların, siyasetçilerin ve bütün toplumun birlikte mücadele etmesi birlikte hareket etmesi gerekmektedir” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA