YAŞ MEYVE SEBZEDE İHRACAT LİDERİ AKDENİZ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YAŞ MEYVE SEBZEDE İHRACAT LİDERİ AKDENİZ


 

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı 2018 yılı Kasım sonu itibariyle miktarda yüzde 18, değerde yüzde 9 oranında artış göstererek 2,04 milyar dolara yükseldi. Yılın 11. ayında yaş meyve sebzede lider yine Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) oldu.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, sektörün ihracat artışı eğiliminin devam ettiğini bildirdi. 

Yılın ilk 11 ayında en çok ihracatın yüzde 17’lik artışla 777,7 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini belirten Sin, narenciye grubunda da miktarda yüzde 34 değerde ise yüzde16 oranında artışla ihracatın 734 milyon dolara yükseldiğini söyledi.

KASIM AYININ ŞAMPİYONU MANDARİN!
Türkiye ekonomisinde önemli konumunda yer alan narenciye grubunda Kasım bolluğu yaşandığını dile getiren Başkan Sin, narenciye ihracatının 167,8 milyon dolar ile Kasım ayı yaş meyve sebze ihracatının yüzde 56’sını oluşturduğu bilgisini vererek sektörün yüzünü güldüren ihracatçıları tebrik etti.
Kasım ayında en çok ihraç edilen ürün mandarin olurken, onu sırasıyla limon ve portakal takip etti. Kasım ayının şampiyonu mandarin ihracatında, 85,7 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Kasım ayında en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülke yüzde 34’lük payla Rusya Federasyonu olurken, onu sırasıyla Irak, Ukrayna, İtalya ve Romanya takip etti. 

AKİB ÇİN’DE YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜNÜ TANITTI! 
Türkiye’deki çiftçilerin bin bir emekle yetiştirdiği yaş meyve sebze ürünlerini hak ettiği fiyata satabilmek, Türk yaş meyve sebzesini dünyaya tanıtmak amacıyla sektörün önde gelen fuarlarını karış karış dolaştıklarının altını çizen Nejdat Sin, “Çin’e mevcut durumda sadece kiraz ihracatı gerçekleştirilebilmesine rağmen, potansiyel ihraç ürünü olan narenciyenin de önünü açabilmek amacıyla Kasım ayında Pekin’de gerçekleştirilen China FVF Fuarı’na info stant ile katıldık. Tüm sektör paydaşlarının çabaları ile Türk yaş meyve sebzesinin Uzakdoğu pazarına en yakın sürede giriş yapmasını temenni ediyorum” dedi.

AKİB, İHRACATTA LİDERLİĞİ KİMSEYE BIRAKMIYOR
Kasım ayında sektör ihracatının yüzde 54’ü, sektörün en önemli alt grubu olan narenciye ihracatının ise yüzde 74’ü Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği tarafından gerçekleştirildiğini de kaydeden Nejdat Sin, kasım ayında da sektörde Koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği’nin Koordinatörlük sıfatına yaraşır bir şekilde liderliği kimseye bırakmadıklarından dolayı gurur duyduklarını ifade ederek, “AKİB olarak üretici ve ihracatçılarımızla el ele vererek sektörümüzü dünya pazarlarında hak ettiği konuma taşımak ve sorunlarımıza çözümler üretebilmek gayesiyle faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Ülke çıkarlarını gözettiğimiz ve bu amaç doğrultusunda birlikte hareket ettiğimiz takdirde dünya pazarındaki yerimizin hızlanan bir ivme ile yükseleceğine inanıyorum” diyerek tüm sektör paydaşlarına katkılarından dolayı teşekkür etti. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA