HEDİYE EROĞLU
Belediyelerin yapı ruhsatı verirken müteahhitlerden aldığı otopark yapım ücretlerinin bu alanda kullanılmamasına tepkiler sürürken, Otopark Yönetmeliği yeniden değişti. Mersin’de de belediyeler yeni değişen yönetmelik kapsamında otopark ücretlerinin güncellenmesi için harekete geçti.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme gelen teklif ile belediye sınırları içerisinde otopark bedelinin hesaplanması kapsamında, esas yerleşim bölgelerine ilişkin grupların belirlenmesi amacı ile Mezitli Belediyesi’nden gelen meclis kararı doğrultusunda hazırlanan öneriler ile ilgili teklif ilgili komisyona havale edildi.
ÜCRETLER 5 FARKLI DÜZEYDE ALINACAK
Teklifte şu ifadeler yer verildi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapı ruhsatı düzenlenecek araçların yol açtığı park ve trafik sorunlarının çözümü için, otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerde otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarının tespit ve giderilme esaslarını düzenlemek amacı ile 22 Şubat 2018 tarih ve 30340 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 19 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe giren Otopark Yönetmeliğinin otopark bedeline ilişkin hükümler konulu dördüncü bölümünün 12. maddesinin 11. Fıkrasında ‘Bu yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde otopark yeri bölge veya genel otoparklardan karşılanacak yükümlülerden alınacak otopark bedelinin hesabına ve tahsiline ilişkin esaslar aşağıda açıklanmıştır. Gerekli görülmesi halinde yerleşme bölgeleri, İl Genel Meclisi veya Belediye Meclisi tarafından 5 gruba ayrılır ve her grup için aşağıda gösterilen hesap şekli uygulanır.
1. grup için, tarifedeki bedelin: yüzde 100’ü, 2. grup için, tarifedeki bedelin: yüzde 90’ı, 3. grup için, tarifedeki bedelin: yüzde 80’i, 4. grup için, tarifedeki bedelin: yüzde 70’i ve 5. grup için, tarifedeki bedelin: yüzde 60’i otopark bedeli olarak alınır. Büyükşehir sınırları içinde Büyükşehir Belediyeleri resen ya da ilçe belediyelerinin önerileri doğrultusunda, diğer belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeleri bunların dışında ilgili idareler meclis kararı almak suretli ile, bu maddede belirtilen grup sayısını azaltmaya ve bedel hesabına ilişkin oranları arttırmaya yetkilidir” denilmektedir.
Bahse konu yönetmelik maddesi gereğince belediye başkanlığımız sınırları içerisinde otopark bedelinin hesaplanmasına esas yerleşim bölgelerine ilişkin grupların belirlenmesi için 13 ilçe belediye başkanlarına, daire bakanlığımızın 22 Mart 2018 tarihli ve E.36914 sayılı yazısı gönderilmiş olup, Mezitli Belediyesi’nin konuya ilişkin önerileri belediye başkanlığımıza iletilmiştir. Belediyemiz sınırları içerisinde otopark bedelinin hesaplanmasına esas yerleşim bölgelerine ilişkin grupların belirlenmesi amacı ile Mezitli Belediye Başkanlığınca hazırlanan önerilerin Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nce karara bağlanmasını arz ederim”.
YENİ YÖNETMELİK NEYİ KAPSIYOR?
Şehirlerin otopark sorununun giderilmesi amacıyla güncel uygulama ve teknolojik gelişmeleri içeren Otopark Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesi ile belediyeler harekete geçti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “her 3 daireye 1 otopark” zorunluluğunu “her daireye 1 otopark” olarak değiştiren yönetmelikte, inşaatı bitmiş ve yapı ruhsatı alma aşamasındakiler için kolaylık getirdi. Buna göre, yapı ruhsatı başvurularında 30 Haziran 2019'a kadar her daireye 1 otopark zorunluluğu aranmayacak. Yönetmeliğin yürürlük tarihi önce 1 Ocak 2019 olarak belirlendi. Daha sonra yürürlük tarihi öne çekilerek 15 Eylül 2018 olarak değiştirildi.
Buna göre, 15 Eylül 2018 tarihinden önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları, talep edilmesi halinde, 30 Haziran 2019 tarihine kadar eski yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılacak. Bir başka ifadeyle, 30 Haziran 2019 tarihine kadar 3 daireye 1 otopark olması yapı ruhsatı almak için yeterli olacak.
BELEDİYE SAYIYI DAHA DA ARTIRABİLECEK
Yönetmelik uyarınca, inşaatına yeni başlanan yapılar için daire başına 1 otopark yapılması gerekiyor. Belediyeler bu sayıyı artırabilecek.
Zeminin altında kalmak kaydıyla yan ve arka bahçelerin tamamının altı, ön bahçenin ise yola 3 metre kalana kadar altı tamamen otopark yapılabilir hale getirilecek. Ön bahçe genişliği en az 7 metre olan parsellerde ise binaya en az 2 metre mesafe bırakmak kaydıyla ön bahçede açık otopark yapılabilecek.
Komşu iki parselin anlaşması ve tapuya şerh düşülmesi halinde ise aradaki duvar kaldırılarak bu alan geçiş yolu olarak düzenlenmek kaydıyla komşu bina bahçeleri de ortak otopark olarak düzenlenebilecek.
Yönetmelikle ayrıca parselin arka bahçelerinde mekanik otopark yapma imkânı getirilecek.
Cephesi 9 metreden veya alanı 250 metrekareden küçük olan, mimari ve alan yetersizliği nedenleriyle kısmen otopark yapılabilen parsellerde, otopark ihtiyacının en az yarısının parselinde karşılanabilmesi halinde konut için gereken asgari otopark ihtiyacı yüzde 50 oranında azaltılabilecek.