Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ‘Yüz Tanıma Sistemi’ getirdi. Sendikalar uygulama için “İnsan haklarına aykırı” yorumunda bulundu.
SONER AYDIN
Mersin İl Sağlık Müdürlüğü, sağlık personellerinin mesai takibinin 'Yüz Tanıma Sistemi' ile yapılması için çalışma başlattı. SES Mersin Şubesi ve Mersin Tabip Odası, sistemin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek uygulamaya son verilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurdu. Konuyla ilgili gazetemize konuşan SES Şube Eşbaşkanı Yılmaz Bozkurt, uygulamanın Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil ettiğini, yüz tanımanın kişilik haklarının bir parçası olduğunu, kişinin izni ve hür iradesi olmadan alınamayacağını belirtti. Yılmaz uygulamanın Antalya’da iptal edildiğine dikkat çekerek, “Mersin Sağlık Müdürlüğü’nde başlayan ve hastanelerde kurulması planlanan Yüz Tanıma Sisteminin yargıdan defalarca döndüğünü sağlık müdürlüğüne bildirmiştik. Son olarak Antalya'da açtığımız davayı da kazandık. Bu yöntem ısrarla kurulacak olursa, iptali için dava açmak dışında, göz göre göre kurumu zarara uğratanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
ANTALYA’DA İPTAL EDİLDİ Antalya Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde bu yılın başında çalışanların güvenlikli giriş çıkışı, hırsızlık, gasp gibi olayları önlemek, tıbbi malzeme ve cihazların korunması amacıyla yüz okuma sistemi getirildi. Bunun üzerine Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, uygulamanın Anayasa'nın 12, 17 ve 20'nci maddelerinin yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 8'inci maddesine aykırı olduğunu belirterek, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde 'yüz tanıma' sistemiyle mesai kontrolü uygulamasının, hukuka uygun olmadığına karar verdi.