HAVALİMANI İHALESİ İPTAL EDİLİYOR!


 

Mersin, Adana ve Osmaniye illerini kapsayacak şekilde hizmet vermesi planlanan ancak, 7 yıldır tamamlanamayan Çukurova Havalimanı için açılan ikinci ihale de iptal ediliyor.

Soner AYDIN

Yerel seçim hareketliliğinin en çok yaşandığı illerin başında gelen Mersin’de şok bir iddia gündeme geldi. Yerel seçimde MHP ile ittifak yapması beklenen AKP, Mersin’i gözden çıkarınca büyük projelerde bundan nasibini aldı. 
Yapımı yılan hikayesine dönen ve 7 yıldan buyana iki defa temel atma töreni düzenlenmesine rağmen hayata geçirilemeyen Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi’nin durabileceği açıklandı.

ŞİRKET BATTI, İNŞAAT DURDU
AKP kurmaylarının her seferinde Mersin’e sunduğu vaatlerin başında gelen Havalimanı Projesi’nde 2’inci defa yapılan ihalenin iptal edileceğini bizzat açıklayan isim Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak oldu. 
İlk ihalesi 2011’de yapılan ve 357 milyon TL'yle ihaleyi kazanan konsorsiyum ile temel atılan projede, şirketlerden biri batınca inşaat durdu. 
2016'da yeniden ihale yapıldı ve 2017'de bir kez daha temel atıldı. Ancak bu kez de kaynak sıkıntısı başladı. İnşaat bitirilemedi. 

İPTALİ ADANA MİLLETVEKİLİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI
İktidarın kamu yatırımlarına yön verdiği Türkiye Büyük Millet Meclis (TBMM) bünyesindeki Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda Mersin’den hiçbir milletvekili yer almazken, komisyon üyesi ve CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in, konuyu gündeme getirmesi ile projenin iptali gün yüzüne çıktı. 
Vekil Sümer, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak ve DHMİ üst düzey yöneticilerinin hazır bulunduğu komisyon toplantısında, 2011 yılına kadar uzanan ancak bir arpa boyu bile yol gidilemeyen Çukurova Havalimanı’nın akıbetini sordu.

“YAPILAN KAMULAŞTIRMALARLA BÖLGE HALKI MAĞDUR OLDU”
CHP’li Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı’yla ilgili olarak yaklaşık 7 yıl önce büyük umutlarla temelin atıldığını, kamulaştırmaların yapıldığını hatırlattı. Ancak geçen süre içinde, milyonlarca lira para harcanmasına rağmen projenin ilerlemediğini hatırlatan ve yılan hikayesine döndüğünü vurgulayan Sümer, yapılan kamulaştırmalara ilişkin bölge halkının da mağdur olduğunu söyledi. Sümer, bölgedeki vatandaşlara dönüm başına yaklaşık 20 bin TL civarında bir para ödendiğini, daha sonra DHMİ tarafından bilirkişi raporlarına itiraz edildiğini belirterek, kamulaştırma ile mağdur edilen vatandaşlarla ilgili olarak detaylı bilgi verilmesini talep etti. 

NE ZAMAN BİTECEK?
Havalimanının ne zaman biteceğinin belli olmadığını vurgulayan Sümer, “Hal böyleyken Adana Havalimanının kapasitesinin arttırılması, yeni pist eklenmesi ve çehresinin değiştirilmesi gündemde midir?” diye sordu. 
Sümer, bu havalimanının bitirilmesinin daha uzun yıllar alacağının görüldüğünü belirterek, Şakirpaşa Havalimanı’nın kapasitesinin artırılmasını istedi. 

“BİRAZ ŞANSSIZLIK YAŞADIĞIMIZ BİR HAVALİMANI!”
CHP’li Sümer’in tepkisi üzerine DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak ise Çukurova Havalimanı ile ilgili itiraf gibi açıklamalarda bulundu. Çukurova Havalimanını; “Biraz şanssızlık yaşadığımız bir havalimanı” ifadesiyle tanımlayan Ocak, 2011 yılında yap-işlet-devret modeliyle bu havalimanının ihale edildiğini anımsattı. 
Ocak, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ünlü müteahhit iflas erteleme istedi, İhaleye tek bir firma katıldı ve ihaleyi alan firma bizim başa baş noktamızın çok altında 9 yıl, 9 ay, 10 günlük bir işletme süresiyle ihaleyi kazandı. 
İşi aldıktan sonra maalesef verilen garantilere rağmen yatırım maliyetini çıkaramadı. Yatırım maliyeti 357 milyon Avro’ydu. Kredi bulamadı, kredi bulamayınca kendi öz kaynaklarıyla projeyi üçüncü yılına kadar ancak yüzde 12 seviyesine getirebildi. Projenin de toplam yatırım süresi üç yıldı. Baktık, gördük tıkandı. Ortak arayışı da herhangi bir çözüm yaratmadı. Bunun üzerine 31 Ağustos 2015 tarihinde sözleşmesini feshettik. 

“ALTYAPIDA YÜZDE 40’DA TIKANDIK”
Sözleşme feshedildikten sonra bu defa öz kaynaklarımızla bu işi yapmak istedik ve Yüksek Planlama Kurulu kararıyla yatırım programımıza dâhil edildi. Yatırım programımıza dâhil edildikten sonra 357 milyon Avro’luk yatırım maliyetinde revizyona gittik, küçülttük. Altyapı, üstyapı olarak iki ayrı ihaleye çıktık. Altyapı ihalesinin toplam tutarı 285 milyon TL’dir ve şu an itibarıyla çalışmalar yürümekte ancak çok yavaş yürümektedir. 
Altyapının bitim tarihi Mart 2019’dur ve fiziki gerçekleşmesi şu an itibarıyla yüzde 40’tır. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz yürütmek için ancak fiyat artışları, döviz bazındaki yükselmeler nedeniyle müteahhidi çok fazla zorlasak da netice alamıyoruz. Altyapıda yüzde 40’da tıkandık. Üstyapı da 899 milyon TL’ye ihale edildi. Yer teslimi yapıldı. Mayıs ayından beri hâlâ herhangi bir ivme kazanamadık. Büyük bir ihtimalle bu proje feshe gidecektir. Çalışmalarımız ve takibimizi devam ettiriyoruz” 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA