Cemevi’nden yapılan açıklamaya göre programa; çok sayıda üye, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Program çerağlar uyandırılarak başladı.
Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede’nin okuduğu Gülbengin, ardından katliamda hakka yürüyen canların anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.
Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz yaptığı açılış konuşmasında, “1973 yılında Mustafa Ramazan oğlu tarafından yayınlanan kitapçıkta, ‘Alevilere, demokratlara, aydınlara, ilericilere, kin ve nefret kusarak bunların öldürülmesinin sevap olduğunu’ söyledi. Nur tarikatına bağlı bu kişinin kitapçığı her yerde dağıtılıyordu. Bu yayınları devletin ilgili makamları bildiği halde önüne geçmedi. Alevi Pir’leri buyurmuşlar; ‘Nerede zülüm ve yıkım varsa, nerede acı ve gözyaşı varsa, ister meydanlarda, ister zindanlarda orası Kerbela’dır’ Maraş’ta Kerbela’dır. En acımasız savaşlarda bile silahsız insanlara kurşun sıkılmıyor. En acımasız savaşta bile gebe kadının karnı yarılarak cenin çıkarılmıyor. Bu yaşanalar Maraş’ta oldu. Dava 23 yıl sürdü. 22 kişiye idam,7 kişiye müebbet hapis, verildi. Esas katliamdan sorumlu olan 68 kişiye geçmişten günümüze kadar hala ulaşılmadı. Bunlar ülkemizde ve ülkemiz dışındaki devletlerin koruması altındadır. Hiçbir zaman mahkeme önüne çıkmadılar. Bu topraklarda acıyı bal eğleyen pirlerimiz, yaşayan halkla birlikteliği yeğlemiştir. Mazlumdan yana olmuştur. Haklara, inançlara, kültürlere saygılı bir düzenin oluşmasını telkin etmiştir. Halklar arasında kuşku ve güvensizliğin son bulması, kin, öfke ve nefretin sevgiye dönüşmesini bu güzelim topraklarda yaşayan tüm halkların ve inançların, birbirlerinin haklarına saygılı kardeşçe, el ele, barış içinde birlikte olmalarını yüce haktan niyaz ederim” diye konuştu.
Mersin Maraşlılar Derneği Başkanı Sabri Meraklı da, “Maraş Katliamı önceden planlanmıştır. Aleviler resmen hedef gösterilmiştir. Maraş’ta iki öğretmenin perşembe günü öldürülmesi tesadüf değildir. Cuma günü camilerden anons yapılması olayın tezgahlandığının göstergesidir. Alevilere sahip çıkan Sünni devrimcileri de unutmamak gerek. Örnek Muhammed Arifoğlu, Alevilerin yanında yer aldı. Maraş Katliamından sonra Maraş’ı terk etmek zorunda kaldı. Maraş Katliamını unutmak mümkün değil” dedi.
Maraş katliamı tanıklarından Ali Bozkurt da “Alevilere ölüm sloganı atarak mahallemizde gericiler evleri yaktılar. Yaşanan olayları görünce bizler polis ve askerden ümidimizi kestik. Bizim köyümüzden 16 kişi hakka yürüdü. Hakka yürüyenlerin 11 kişisi askeri tel örgünün hemen yanındaydı. Asker seyirci kaldı. Maraş Katliamı acısı aradan yıllar geçmesine rağmen devam ediyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Mustafa ve Onur Talipoğlu, Erhan Toprak, Erkan Çanakçının seslendirdiği deyişlerle ve çerağların sırlanmasıyla anma programımız son buldu.