SONER AYDIN
Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Deniz Hidroteknik Yapılarının İnşaatı kapsamında mobilizasyon ve iş kalemleri için gerekli olacak beton malzemesinin karşılanması amacıyla saha içerisinde beton santrali kurulup işletilecek. Akkuyu bölgesi içerisinde kalan beton santralinin kapasitesi yaklaşık iki katına çıkartılacak.
HALKIN GÖRÜŞÜNE AÇILMAYACAK
Beton santralinin sahibi ise tanıdık isim. Dünya Bankası verilerine göre dünyada altyapı yatırımlarında en fazla ihale alan ilk 10 şirket arasında yer alan Cengiz Holding, santralini kuracak. Beton santralinin hayata geçirilmesi için Cengiz İnşaat’a bütün imkanlar sağlanırken, proje için hazırlanan tanıtım dosyasında halkın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıdan söz edilmedi. Yine raporda beton santralinin etkilerinde bahsedilmedi
ÇED KAPSAM DIŞI BIRAKILDI!
2014’te kurulan ve saatte 90 metreküpe kapasite ile çalışan beton santraline eşik değerinden az olduğu için Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce Çevresel Etkileri Değerlendirmesi (ÇED) kapsam dışı olarak değerlendirildi. 4 yıl boyunca saatte 90 m3 kapasite ile çalışan beton santralinin kapasitesinin artışı için yeni proje hazırlandı. Hazırlanan proje tanıtım dosyasına göre, mevcut santralin kapasitesi 70 metreküp arttırılarak 160 metreküpe çıkartılacak.
Proje alanına en yakın yerleşim yeri kuş uçuşu yaklaşık 3,5 km uzaklıktaki Büyükeceli
Mahallesine ait konutlar. Kurulması planlanan beton santrali Gülnar ilçe merkezine ise kuş uçuşu yaklaşık 25 km. Ömrü 7 yıl olarak planlanan 160 metreküp kapasiteli Beton Santrali Projesinde en fazla 15 kişi çalışacak. Çalışacak personelin barınma ve diğer ihtiyaçları Akkuyu NGS saha sınırları dışarısındaki kamplarda sağlanacak. Projenin tahmini bedeli ise 900 bin TL olarak belirlendi.