Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Temsili milislerin Tren Garı’nda karşılandığı kutlamalarda, binlerce vatandaş Toroslar’dan Cumhuriyet Meydanı’na aktı.
SONER AYDIN
Mersin Valiliği koordinasyonunda düzenlenen 3 Ocak Kurtuluş Günü kutlamaları iki ayrı noktada başladı. Kentte resmi tören sabah saat 09.00'da tren garında başladı. Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen ‘Zafer Yürüyüşü’ için ise vatandaşlar Toroslar Anıt Kavşağında toplandı.
TEMSİLİ MİLİS KUVVETLERİ KARŞILANDI
Tren garında düzenlenen törene Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, milletvekilleri ile protokol üyeleri, askerler ve öğrenciler katıldı.
Törende, gazilerin oluşturduğu temsili milis kuvvetlerini taşıyan tren, Vali Su, Tuğamiral, Başkan Kocamaz ve milletvekilleri tarafından karşılandı. Vali Su, trenden inen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız'ın öperek uzattığı Türk bayrağını öperek teslim aldı. Gazilere çiçeklerin sunulmasının ardından törene katılanlar Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarını takiben Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Mersinliler, yürüyüş boyunca korteje sevgi gösterilerinde bulundu.
Kutlamaların Cumhuriyet Meydanı'ndaki bölümü Vali Ali İhsan Su, Tuğamiral Önder Gürbüz ve Başkan Kocamaz'ın Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Su, Tuğamiral Gürbüz ve Kocamaz'ın, meydanda bulunanların kurtuluş gününü kutlamalarıyla devam eden törende, Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir subay konuşma yaparken, öğrenciler de şiirler okudu.
“MERSİN HALKI ATATÜRK’ÜN VERDİĞİ GÖREVİ LAYIKIYLA YERİNE GETİRDİ”
Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’ndan Deniz Piyade Binbaşı Mustafa Karahasanoğlu günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümünün kutlandığını anımsatan Binbaşı Karahasanoğlu, “Mersin halkı Büyük Önder Atatürk’ün ‘Ulusun istiklalini yine ulusun azim ve iradesi kurtaracaktır’ sözüyle başlatılan Kurtuluş Mücadelesi’ne katılarak milli kuvvetlerin yanında yer almıştır. Mersin’de birçok müfreze kurulmuş Mersin müfrezeleri cesur ve gözü pek Mersin halkıyla birlikte işgal süresince kahramanca çarpışmış düşmana büyük zayiat verdirmiştir. Güney bölgesinde 2 yıl aralıksız olarak sürdürülen bu kahramanca mücadele sonucunda Fransızlar yılmış ve nihayetinde 20 Ekim 1921 tarihinde Türk Hükümeti’yle Ankara Anlaşması’nı yapmaya mecbur kalmıştır. Ankara Anlaşması gereğince Fransızlar iki ay içinde bütün Türk topraklarından çekilmiş ve Adana Bölge Komutanı Muhittin Paşa komutasında Türk Ordusu 3 Ocak 1922’de sokakları hıncahınç dolduran Mersinlilerin arasından bugün kültür merkezi olarak kullanılan Hükümet Konağı’na gelmiş ve Hükümet Konağı’ndaki göndere Türk Bayrağı’nı çekerek Mersin’in kurtuluşunu tamamlamıştır. Halk Mersin’e sahip çıkmış her türlü imkânsızlığa rağmen sağduyusuyla Milli Kuvvetlerin yanında yer alarak düşman işgaline karşı kahramanca savaşmış söz konusu vatan olduğunda Türk Milleti’nin karşısında hiçbir gücün duramayacağı Mersin’den de dünyaya gösterilmiştir. Atatürk’ün verdiği görevi layıkıyla yapmış Mersin halkının Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik içten, samimi ve sıcak duygularını yakından biliyor ve sizlerle gurur duyuyoruz” dedi.
“MİLLİ MÜCADELE RUHU, ÇUKUROVA´DA DA CAN BULMUŞTUR”
Törende kısa bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise şunları söyledi: “Kurtuluş mücadelesinde, tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de, gün geçtikçe zulme dönüşmüş, esareti ölüm sayan Mersin halkının boynuna geçirilen bir yağlı urgan olmuştur. Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde, vatanın her karış toprağında hareketlenen milli mücadele ruhu, Çukurova´da da can bulmuştur. Bu kutsal mücadelede, kahramanlarımızın ne modern silahları ne de tam teçhizatlı askerleri vardı. Lakin modern silahlara siper olacak çelik gibi yürekleri, tüm eksikleri telafi edecek vatan sevgileri vardı. İşte bu ruhla verilen mücadele neticesinde, 3 Ocak 1922, Mersin’in kurtuluşu olarak tarihe kazınırken, bize bu günleri kazandıran nice kahramanlarımız gibi, Gülekli Hatice’yi, Molla Kerim’i, Gözneli Gök Mehmet’i ve Mirza Bey’i de bu toprakların evlatları olarak bizler de yüreğimize kazıdık. Bu güzel ülkede, bu muhteşem şehirde özgürce yaşıyorsak, kimi zaman Toroslara kimi zaman uçsuz bucaksız Akdeniz’e bakıp memleket havasını, huzurla içimize teneffüs edebiliyorsak bunu, kentimizin ölümsüz kahramanlarına borçluyuz. Nasıl ki geçmişimizi bugün olduğu gibi sevgiyle, şerefle, gururla anıyorsak, geleceğimizi de aynı duygularla şekillendirmek 7’den 77’ye herkesin görevidir.
İşgal kuvvetlerine karşı canını ortaya koyarak Mersin’in ebedî olarak Türk toprağı kalmasını sağlayan Kuvayı Milliyecilerin torunları olarak, tüm bu değerlerin farkındayız ve özenle üzerlerine titriyoruz. 17 Mart 1923’te ilimizi ziyaret eden Büyük Önderimizin, ‘Mersinliler! Mersin’e sahip çıkınız’ tavsiyesini, kutlu bir direktif olarak kabul ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, iman ederek ve altını çizerek söylüyorum: Türk milleti her türlü hile, fitne ve saldırıya cesaretle karşı koyarak bin yıllık vatanında yaşamaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti, vatanı ve milletiyle birlikte bölünmez bir bütün halinde sonsuza kadar yaşayacaktır. 97 yıl önce bugün ilimizi düşmanlardan temizleyerek bizlere bu kutlu bayram gününü yaşatan şanlı Kuvayı Milliye saflarında mücadele veren ecdadımızı minnet ve şükran duygularıyla yâd ediyorum.”
Konuşmaların ardından tören, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileriyle ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.