Mersin’de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden alınan eğitim emekçileri hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ dair karar verildiği ve 2 yıldır hiçbir soruşturma yürütülmediği ortaya çıktı.
SONER AYDIN
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Mersin’de görevden alınan eğitim emekçileri haklarındaki soruşturmayı öğrenmek amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığına ve Emniyet birimlerine başvuru yaptı. Bireysel başvuruda bulunan 96 kişi aldığı yanıtla şok oldu. 2 yıl geçmesine rağmen haklarında herhangi bir soruşturma yürütülmediğini öğrenen eğitim emekçileri hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verildiği öğrenildi.
Konuyla ilgili sendika binasında açıklama gerçekleştiren Eğitim-Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu, darbe girişimi ile ilgisi kurulmaksızın, hiçbir somut delile dayanmadan, adil yargılama süreçleri işletilmeden hukuksuz biçimde yüz binin üzerinde kamu emekçisinin işinden, geleceğinden, vatandaşlık haklarından edildiğini söyledi.
“96 KİŞİ HAKKINDA ‘KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA’ KARAR VERİLMİŞTİR”
OHAL komisyonun yetersiz çalışarak mağduriyetleri uzattığını savunan Muşlu, “15 Temmuz darbe girişimi başarısız olsa da, 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL ve
KHK Rejimi ile AKP'nin sivil darbesine dönüşerek bir rejim değişikliğine giden yol açılmıştır. Bu süreçte Anayasa fiilen ilga edilmiş, yasama-yürütme ve yargı üzerinde tahakküm kurularak güçler ayrılığı ilkesi yok dilmiştir. Demokratik, laik, sosyal hukuk devlet ilkesi yok edilmiştir. TBMM fiilen etkisizleştirilmiş durumdadır. İhraç edilen üyelerimiz, ihraçlarının üzerinde neredeyse iki yılı geçmiş ve OHAL kalkmış olmasına rağmen hak aramaları önüne her tür engel çıkartılmıştır. Kurulan OHAL İnceleme Komisyonu yetersiz bir çalışma göstererek mağduriyetin süresini iyice uzatmıştır. Arkadaşlarımız Cumhuriyet Savcılıklarına 2018 Mart ayı içerisinde vermiş oldukları dilekçelerle OHAL- KHK’ların ihraçla ilgili maddesine atıfta bulunarak haklarında FETO/PDY veya bir ilgisinin olup olmadığına dair yürütülen bir soruşturma var mıdır? Varsa sonucu nedir? Diye sormuş aldıkları cevaplarda böyle bir soruşturmanın olmadığı cevabını almışlardır. Anlaşılmaktadır ki bu başvurularımızdan sonra Temmuz 2018’den itibaren Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca 96 ihraç eğitim emekçisi hakkında, KHK’larda ki iddialar üzerinden bir soruşturma yürütülmüştür. Bu soruşturma 27 Aralık 2018 tarihinde tamamlanmıştır. Soruşturma sonucunda 96 kişi hakkında ‘Kovuşturmaya Yer Olmadığına’ karar verilmiştir” dedi.
“HERKESİN BİR AN ÖNCE İŞLERİNE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ”
96 eğitim emekçisinin sadece 47'sinin Eğitim-Sen üyesi olduğunu dile getiren Muşlu, “Ayrıca farklı soruşturma dosyalarında benzer sonucu almış arkadaşlarımız vardır. Bu karalar her bir arkadaşımızca Valilik Makamına verilerek OHAL komisyonuna gönderilecektir. Artik geciktirilmeksizin ihraç edilen bu 96 kişinin ve hakkında ‘kovuşturmaya yer yoktur’ kararı verilen herkesin bir an önce işlerine dönmesini bekliyoruz. Almış olduğumuz bu kararlar TBMM’de yer alan muhalefet partisi milletvekillerine, Mersin Barosu’na teslim edilmiş ve gerekli girişimlerde bulunulması istenilmiştir. Yaşadığımız mağduriyetin bir an önce sonlandırılmasını bekliyoruz” diye konuştu.