NEVİT KODALLI ESERLERİ İLE ANILACAK


 

Cumhuriyet dönemi ikinci kuşak bestecilerinden, kompozitör, müzik eğitmen Devlet Sanatçısı unvanına sahip Prof. Dr. Nevit Kodallı, doğumunun 95’nci yılında MDOB’un düzenleyeceği gecede anılacak.

Haber Merkezi 

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Müdürlüğü, birçok önemli eseri Türk operasına kazandıran Devlet Sanatçısı unvanına sahip kompozitör Nevit Kodallı’nın, doğumunun 95’nci yılı anısına bir konser düzenliyor. 
Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü ev sahipliğindeki anma konseri, 12 Ocak 2019 Cumartesi günü saat 20:00’da Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde gerçekleşecek. 
Konserde, Nevit Kodallı’nın oğlu ve aynı zamanda orkestra şefi olan Murat Kodallı piyanosu ile sahne alacak. MDOB Sanat Yönetmeni ve Müdürü soprano Bengi İspir Özdülger, Mezzo-Soprano Özlem Pamuk, Bas Hasan Berk’in solist olarak sahne alacağı anma etkinliğinde Kenan Korbek ise anlatıcı olarak görev yapacak.
MDOB Müdürü Özdülger, 9 yıl önce hayatını kaybeden ünlü sanatçının yaşamı boyunca Türk ve dünya operasına birçok eser kazandırdığını belirterek, "Opera sahnemizde Gilgameş ve Van Gogh operaları, Hürrem Sultan balesi, Atatürk oratoryosu ve Cumhuriyet kantatı eserleri sahnelenmiş olan Mersinli besteci ve devlet sanatçısı Nevit Kodallı’ yı konserle anıyoruz. Bu konserimize tüm sanatseverleri bekliyoruz" dedi. 

PROF. NEVİT KODALLI (DEVLET SANATÇISI 1924 – 2009)
Mersin’de 5 çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak dünyaya gelen Nevit Kodallı, müziği çocukluğunda doya doya yaşadığı bir ortamda yetişti. Ailenin tüm çocuklarının müzikle ilgili olması ve ailenin bu ilgiyi teşvik etmesi Nevit Kodallı’nın müzikal gelişimindeki en önemli etken oldu. İlk müzik derslerini ağabeyi Hayri Kodallı’dan alan değerli hoca ilkokul ve ortaokul yıllarını Mersin’de tamamladı.
Nevit Kodallı, 1939 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nü 1947 yılında bitirdi ve 1948’de devlet bursuyla Fransa’ya gönderildi. 
1953 yılında yurda dönen Kodallı, yine aynı yıl Ankara Devlet Konservatuvarı’nda kompozisyon öğretmenliği görevine getirildi. 1953 yılında Atatürk’ün naşının Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e nakli törenlerinde Cahit Külebi’nin bir şiiri üzerine bestelediği “Atatürk Oratoryosu” ilk kez seslendirildi.
1955 – 1991 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefliği, 1971 – 1981 yılları arasında Devlet Balesi’nde yönetmenlik, 1989 – 1993 arasında Ankara Devlet Konservatuarı’nın müzik ve müzikoloji bölümü başkanlığını yapan Kodallı, Kültür Bakanlığı’nda “Bakan Danışmanı” olarak çalıştı.
Bunların yanı sıra ülkemizde çeşitli yaş gruplarında korolar oluşturulması konusunda da çalışmaları bulunan Kodallı, 1981 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanıyla onurlandırıldı. 
Nevit Kodallı, yapıtlarıyla yurt dışında da ilgi gördü, 1987 yılında Fransızların Sanat ve Edebiyat Şövalye nişanına layık görüldü. 
Emekli olduktan sonra 1994 yılında Mersin’e yerleşen Kodallı’nın 250 dolayında tiyatro müziği, çok sayıda marş ve çocuk şarkısı bulunuyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA