ANTMEN: “KANSER İLACI BULAMADIĞI İÇİN KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?”


 

Kanser ilaçları başta olmak üzere şeker ilacı, tansiyon ilacı, kalp ilacı ve felçli hastaların kullanması gereken ilaçlar gibi hayati önem arz eden birçok ilacın eczanelerde bulunamadığı ortaya çıktı, CHP konuyu Meclise taşıdı.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde “Yaşamsal öneme sahip tansiyon, kanser, felç, kalp ilaçlarının ve aşılarının bulunmamasının nedeni nedir? Bunun sorumluları kimlerdir? Bu kadar hayati önem arz eden ilaçlar neden bulunmamaktadır?” diye sordu.

İLAÇ DAĞITILMIYOR MU?
Milletvekili Antmen, bazı ilaç firmalarının Şubat ayında yapılacak kur zammını beklemekte olduğu için ilaçları piyasaya dağıtmadıklarının iddia edildiğini belirttiği önergesinde “Mağdur olan vatandaşlar bulundukları ilde birçok eczane gezmelerine rağmen kullanmaları gereken ilaçları bulamadıklarını ifade etmekte, bazı hastalar ise kullanmaları gereken ilaçları başka illerde dahi aramaktadırlar.  Bazı kanser hastası yurttaşlar bulundukları illerin dışında dahi ilaç bulamadıkları için sosyal medya aracılığıyla ilaç aramak zorunda kalmışlardır” ifadelerini kullandı.
Önergede 600’e yakın ilaca ya kısıtlı şekilde ulaşıldığı ya da çok zor bulunduğu, 101 ilacın ise piyasada hiç bulunmadığı belirtildi.  
Alpay Antmen, ortaya çıkan bu tablo nedeniyle çaresiz kalan bazı vatandaşların mağduriyetini fırsat bilen dolandırıcılar tarafından, sahte ilaçların piyasa sürüldüğünü ve bazı yurttaşların da bu dolandırıcılara inanarak bu ilaçları alıp kullandığını ve bu durumun birçok insanın hayatını ciddi şekilde riske attığını ifade etti.
Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar; “Piyasada bulunmadığı belirtilen ilaçlar hangileridir? Bu ilaçlar hangi gruba aittir ve hangi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır? Bulunamayan ilaçların ithal edildiği veya edilmesi gereken ülkeler hangileridir?
Yaşamsal öneme sahip tansiyon, kanser, felç, kalp ilaçlarının ve aşılarının bulunmamasının nedeni nedir? Bunun sorumluları kimlerdir? Bu kadar hayati önem arz eden ilaçlar neden bulunmamaktadır? Yaşanan bu mağduriyetlerin giderilmesi için ne tür önlemler almaktasınız? İlaç bulunamayışının sorumluları hakkında bakanlık olarak ne tür idari ve hukuki soruşturmalar başlatılmıştır?
Reçetelerinde ve raporlarında yazılmasına ve bulunmasına rağmen kaç kanser, tansiyon, şeker, kalp hastası ve felçli hasta reçetelerinde doktorlarca yazılmış ilacı bulamamıştır? Konuyla ilgili tarafınıza ve ilgili birimlere iletilen kaç şikayet bulunmaktadır?
İlaç bulamadığı için hayatını kaybeden ve hayatı tehlikeye giren kaç hasta tespit edilmiştir? Bu vatandaşlarımız hangi illerdendir?
Üretimi yurt dışında yapılan ve ülkemizde kullanılan, ancak zarar ettikleri gerekçesi ile ithalatçı firmalar tarafından getirilmeyen ya da zam sonrası için stokta bekletilen ilaçlar hangileridir? Türkiye’de üretimi yapılmayan ilaç türleri hangileridir? Bu ilaçlar hangi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır?
Tüm Türkiye’de yaşanan ilaç sıkıntısının ivedilikle ortadan kaldırılması için “İlaç Fiyat Kararnamesinin” yeniden düzenlenmesi ve uygulanan sabit kurun güncellenmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
2002 ila 2019 yılları arasında ülkemizde ilaç ve aşı ithalatına, yıllar sırasıyla belirtilmek üzere ne kadar harcanmıştır? Yıllar sırasıyla belirtilmek üzere; 2002 ila 2019 yılları arasında Türkiye’de kaç ilaç fabrikası ve tesisi açılmış, kaç ilaç fabrikası ve tesisi kapanmıştır? Türkiye’de ilaç üretimi ve ilaçların geliştirilmesi için AR-GE’ye ayrılan para ne kadardır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA