20 yıl önce turizm alanı ilan edilen Tarsus-Kazanlı sahil bandına yatırım için bahane edilen yol ve alt yapı çalışmaları tamamlandı ancak yatırım hala gelmedi.
SONER AYDIN
Yapımı yılan hikâyesine dönen Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi artık yatırım bekliyor. Yatırımcıların bahane olarak sunduğu yol ve alt yapı çalışmaları sona erdi. Turizm Bölgesi için yapılan asfalt yol, iş dünyasında memnuniyet yaratırken, projenin hayata geçirilmesi için çağrı yapıldı. Öte yandan Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi için yapılan asfalt yol motor yarışçılarının ve konar göçerlerin mekanı haline geldi.
Yıllardır yatırım bekleyen bölgede bu yıl kısmen çalışma başlatıldığı öğrenildi. Saha içerisine ilk etapta şantiye binası kuruldu. İdare binanın temeli atıldı ancak temel olduğu gibi bırakıldı. Söz konusu otellerin ve golf sahalarının ne zaman kurulacağı ise merak konusu oldu.
22 YILLIK HİKAYE..
Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi 1997 yılında Dönemin Başbakan'ı Mesut Yılmaz tarafından turizm alanı ilan edildi. 26 Haziran 1998 tarihinde bölge planları için sözleşme yapıldı ve 11 Aralık 1998 tarihinde 1.kısım tamamlanarak 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bakanlığa teslim edildi. 11 Ocak 2004 tarihinde İstanbul'da yapılan “Türkiye'nin 2010 Turizm Vizyonu ve 2. Hamle Dönemi" konulu toplantıda konuşan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni turizm çevreleri oluşturma projeleri olduğunu belirterek, "Bunlardan biri Tarsus Turizm Bölgesi projemizdir. Bu proje hem tatil turizmi için giderek büyüyen talebi batı Akdeniz’den daha doğuya kaydırmak hem de Türkiye’nin doğusundaki ülkelerden gelen talebi büyütmek amacıyla ikinci ve üçüncü fazlarda Yumurtalık, İskenderun, Hatay bölgelerine yaymayı planladığımız pilot bir projedir. İçinde çok çeşitli ürünlerle birlikte 12.000 yatak kapasitesi barındıran bir yatırımdır ve bu yıl içinde başlanıp 2007 turizm sezonu başlarken tamamlanmış olacaktır” dedi.
Bu konuşmadan 6 ay sonra 3 Haziran 2004 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu yaptığı açıklamada Tarsus-Kazanlı Projesi için yapılan başvuruların proje ve mali yeterlilik açısından incelendiğini belirtti.
Ancak projeler 2006 tarihine kadar bakanlıkta bekletildi. 2006 yılı nisan ayı başında firmalara tahsisler yapıldı. Ancak Antalyalı avukatlar yargıya başvurdu. Bu başvuru sonucu Turizm Bakanlığı Tahsisler Yönetmeliğinin bazı maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu sonucuna vararak tahsisleri durdurdu.
30 Mart 2009 tarihinde Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gerekli imzayı atması ile projede bir engelin kalmadığını belirtti.
Firmalar da bu tarihten itibaren altyapıların tamamlanmasını beklemeye başladılar. Tahsislerden 1 yıl sonra 5 Mart 2010 tarihinde Mersin Valiliğinde yapılan toplantıda Tarsus-Kazanlı Sahil bandı Projesi'deki yol, doğalgaz, içme suyu, elektrik, telekom, atık su arıtma tesisi ve katı atık tesisi gibi altyapılarla ilgili sayısal verilerin bakanlığa iletilmesi kararı alındı.
24 Mayıs 2011 tarihinde Başbakan’dan sonra en umutlu ve en kapsamlı vaat Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’dan geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile ortak düzenlediği basın toplantısında, “Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesine 800 milyon dolar harcama yapılacağını, Tesisler yıllık 180 milyon Euro ciro yapacak. 10 bin Tarsuslu işsiz, iş sahibi olacak. Tesislerde,45 sektörde en az 22 kalem mal kullanılacak” dedi.
16 Kasım 2011 tarihinde Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “2013 Haziran ayı öncesinde faaliyete geçecek olan, 3 milyon metrekarelik alan üzerinde, uluslararası standartlara uygun 2 golf sahası, kongre merkezi, sağlık kompleksi ve 7 bin 600 yatak kapasitesi barındıran Tarsus-Kazanlı Turizm Merkezi, Mersin’i toplamda 15 bin yatak kapasitesine ulaştıracak” diye konuştu.
30 Nisan 2011'de TASİAD Başkanı Faruk Yalnız, ‘Tarsus- Kazanlı Sahil Projesi’nin 20 yıldır hayata geçirilmesinin beklendiğini ifade ederken, sürecin çok ağır işlediğini vurguladı. Ancak yolun yapımı henüz bitmedi, yol tamamlanmadan da girişimciler yatırımlarına başlayamıyor’ ifadelerini kullandı.
9 Temmuz 2014 tarihinde Tarsus-Kazanlı Sahil Bandı Projesi için 14 kilometrelik duble yol çalışması için yapılan şantiye sökülerek yol çalışması da durdu.
2 Temmuz 2015 tarihinde Turizm yatırımı yapılmak üzere beş firmaya yapılan arazi tahsisi, yasada öngörülen süre içinde yatırıma başlanmadığı için tahsisler iptal edildi.
Geçtiğimiz yıl bölgede çalışmalara başlayan işinsanı Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak Grubu, ilk etapta 5 otel, 3 golf sahası yapmayı planlıyor.