GİZEM EKİCİ
Mersin Valiliği koordinasyonunda İçel Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nca (İSGEV) yürütülen Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES Projesi kapsamında finanse edilen ‘Dezavantajlı Grupların Tekstil Sektöründe Ara Eleman Olarak Yetiştirilmesi Projesi’ kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz’ın da katıldığı tören ile eğitim alan 80 kadın kursiyere sertifikaları dağıtıldı. Toplantının açılışında konuşan İSGEV Başkanı Dilek Kurtuluş, 15 ay süren proje ile 80 kişiye 35’er gün hazır giyim sektöründe ara eleman yetiştirilmesi kursu verildiğini anlattı. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından 20 günlük staj imkanı tanındığını kaydeden Kurtuluş, tüm bu eğitim ve staj çalışmasını tamamlayan 8 kursiyerin ise işe yerleştirilip aktif çalışma hayatına kazandırıldığını söyledi. Yürütülen çalışmalarda kadınların ev dışında çok fazla bir hayatı bulunmadığını fark ettiklerine işaret eden Kurtuluş, “Bu proje sayesinde kadınların meslek edinmeleri yanında sosyal ortamda bulunmaları, etkileşime girip üretime katılmaları belki de projemizin en önemli çıktısı” dedi.
Kadınların en çok özgüvene ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Kurtuluş, “Bir kez kendilerine inanırlarsa gerisi geliyor. Ancak toplumun tüm yükünü sırtında taşıyan kadınlarımız için kurumlarımız çok az proje üretiyor. Oysa ülkenin kalkınması için kadınların istihdamı çok önemli. Biz bu görevi yerine getirme gayretindeyiz” ifadelerini kullandı.
Kurtuluş sözlerini kadınlara seslenerek şöyle tamamladı: “İş hayatı evde yüklendiğiniz sorumluluklardan daha zor değil. Lütfen iş hayatında yer almaktan çekinmeyin.”
KIZILTAN: “PROJELER DEVAM EDECEK”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, bir kapanış toplantısında olmalarına rağmen projenin sona ermediğini, önümüzdeki süreçte de sürdüreceklerini vurgulayarak, “Kadınlarımızın ayakları üzerinde durabilmesi için meslek sahibi olması lazım. Uygar bir ülke olmak istiyorsak çalışan kadın sayımız artmalı” dedi. Özellikle kadınların ve gençlerin toplumda güvenle ve onurlu şekilde, birer birey olarak ayakta durabilmeleri adına herkese büyük görevler düştüğünü belirten Kızıltan, “Hepimiz çok daha fazla çaba göstermeliyiz. İSGEV kurulduğu günden bu yana özellikle tekstil sektöründe çalışmak üzere 15-40 yaş arası gençlerimizi ve kadınlarımızı bir meslek sahibi yaptı, yapmaya devam ediyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
BAŞKAN YILMAZ; “TOROSLAR’DA TEKSTİL KENTİ KURACAĞIZ”
Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da Dezavantajlı Grupların Tekstil Sektörü’nde Ara Eleman Olarak Yetiştirilmesi projesini yakından takip ettiklerini vurgulayarak; “Bu proje aynı zamanda kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayatta yer alması için de önemli bir projedir” dedi.
Türkiye’de pek çok sektörde ara eleman bulmakta sorun yaşandığını, bu açığın giderilmesi için bu projelerin de oldukça önemli olduğunu belirterek; “Genel olarak ara eleman ve mesleki eğitim sıkıntısı var. Bu hizmetlerin kalitesini de yansıyor.Eskiden usta, kalfa, çırak ilişkisi vardı. O sistem ortadan kalkmış. Ustalar artık çırak bulamıyor.Ara eleman olmayınca mesleki eğitim de sağlıklı bir şekilde yapılamıyor. Dezavantajlı grupların eğitimi ayrıca çok önemli. Dezavantajlı gruplara verilen önem ve statü bir toplumun gelişmişlik seviyesini de gösterir. Kadınlarımıza da bu eğitimin verilmesini önemli buluyorum. Güçlü bir toplum için güçlü bir aileye, güçlü bir aile için de güçlü bir kadına ihtiyaç var. Burada güçlü kadınlar görüyorum. Hamit Tuna Başkanımızın başarılı olduğu ve destek verdiği bu projelere de biz de aynı şekilde destek vermeye devam edeceğiz. Kadınlarımızın toplumda ve ekonomik hayatta daha fazla yer alması için çalışacağız. Aynı zamanda 31 Mart seçimlerinin sonucu da Toroslarımızda güzel bir gelişme de oldu. İlçemizde 5 yeni kadın muhtarımız var. Bu durumdan çok mutlu olduk. İnşallah hep beraber başarılı çalışmalar yapacağız. Hamit Tuna Başkanımızın gönülden destek verdiği projenin kapanışını yapmak üzere yeni Toroslar Belediye Başkanı olarak katılmaktan ayrıca onur duydum” dedi.
Seçim çalışmaları kapsamında Toroslar’da bulanan tüm tekstil atölyelerini ziyaret ettiklerini, işveren ve işçilerle görüşerek sorunları ve talepleri dinlediklerine dikkat çeken Başkan Atsız Afşın Yılmaz; “Ülke olarak en önemli sıkıntılarımızdan bir tanesi işsizlik. İşsizliğe çare bulacak, insanlarımızın hayatlarına dokunacağımız projeler yapmak istedik. Tekstil sektörü önemli. Çünkü yatırım maliyeti düşük, emek verilerek yapılan bir sektör. Bir atölyede 150-300 kişi çalışıyor. Gittiğimiz tekstil firmalarında dedik ki sizin için ne yapabiliriz?150 kişi çalıştırıyorsunuz, 300 kişi nasıl çalıştırabilirsiniz diye. İşverenlerimiz yer problemlerinin ve enerji sıkıntılarının olduğunu belirttiler. Biz de size yer verelim, kamunun yerlerinden tahsis edelim, yap-işlet-devret modeli yapalım ya da kiralama yapalım dedik.Sizi geliştirelim, büyütelim. Enerji sıkıntınızı güneş enerji sistemi ile çözelim, AB Projeleri yapalım dedik. Tekstil Kentimizi kuralım. Ve en önemlisi bunun tanıtımını yapalım. Tüm Türkiye ve dünya burada üretim yapıldığını bilsin. Daha çok iş gelsin ki sizler de daha çok insan çalıştırın. Şaşırdılar. Ama biz bunu yapacağız inşallah. En önemli projelerimizden bir tanesi. Sonraki süreçte Sayın Bakanımız Lütfi Elvan ve tekstil sektöründeki iş insanlarımızla bir araya geldik. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olan sayın Elvan işin yatırım tarafıyla ilgili destek sözü verdi. İnşallah Tekstil Kenti kuracağız. Tekstil sektörünün Toroslar’da ve Mersinimizde gelişmesini, daha çok insanımızın çalışmasını, istihdam edilmesini sağlayacağız. Sürdürülebilir projeler yapılmasını istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Toroslar Belediye Başkanı Yılmaz, protokol üyeleri ile birlikte pratik ve teorik eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere kurs bitirme belgelerini verdi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen kapanış programı sertifika dağıtım töreni ve kokteyl ile sona erdi.