Cumhur İttifakı Seçer’ı kıskaca aldı


 

Mersin Büyükşehir Meclisi’nde Cumhur İttifakı kıskacı sürüyor! Kocamaz dönemi çalışma raporu için red oyu kullanan Cumhur İttifakı, Başkan Seçer’in “Gelecek günlere bir başlangıç yapalım” çağrısına rağmen meclis üyelerinin görev alacağı çeşitli birliklere üye seçiminde ayrışmada ısrar etti!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 Yılı Nisan Ayı Olağan Toplantı Döneminin 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda Büyükşehir Belediyle Başkanı Vahap Seçer’in başkanlığında yapıldı.
Toplada 13 gündem maddesinin ele alındığı toplantıda ilk olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü Birleşimi yasa gereği 1. başkanvekili MHP’li Mehmet Topkara birleşimi yönetti. 

CUMHUR İTTİFAKI’NDAN KOCAMAZ DÖNEMİNE RET
Topkara birleşim öncesi kısa bir konuşma yaparak, “Yeni bir dönem var. Böyle bir atmosferde 2019-2024’de cumhuriyetin 100. yılını da kapsayan bir çalışma dönemini birlikte gerçekleştireceğiz. Bu bize onur, şans ve gurur verirken, diğer taraftan sorumluluğu omuzlarımıza yüklüyor. Bu vesileyle bu dönemin cumhuriyetimize, Mersin’imize yakışır bir şekilde çalışmamız gerektiği bilincindeyiz. Geçen dönem güzel çalışmalar yaptık ama önümüzde büyük problemler var. İmarla ilgili 4 merkez ilçenin birinci etap 1/5 binlik imar planlarını gerçekleştirmiştik, ikinci etapları duruyor. Akabinde diğer ilçelerimizin 1/5 binlik planları var. Ulaşım Master Planı’nın revize edilmesi ve ulaşım ile ilgili sorunların çözümü önümüzde duruyor. Turizmle, tarımla velhasıl Mersin ile ilgili problemlerin çözümü noktasında sayın belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz ve çalışma arkadaşlarımız ile bu dönemi en iyi şekilde geçirme gayreti ve işbirliği içerisinde olacağı inancındayım” dedi. Raporun oylanması esnasında ilginç bir gelişme yaşandı. AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın tepkisi ile Burhanettin Kocamaz başkanlığı dönemi faaliyetleri, red oylarına rağmen meclisin 4’te 3’ünün red vermesi kuralı gereğince kabul edildi.  

“GELECEK GÜNLERE BİR BAŞLANGIÇ YAPALIM”
Mecliste daha sonra çeşitli birliklerde grev alacak meclis üyelerinin belirlenmesi seçimine geçildi. Ancak burada da Vahap Seçer’den, sandalye aritmetiği vurgusu ile birlikte liste yapma çağrısında bulundu. 
Seçer, “Seçim sistemimiz açık oylama, matematiksel meclisteki dağılım eğer geçtiğimiz toplantıdaki gibi bir işbirliğini siyasi partiler ortaya koyarsa buradaki bazı meclis üyeleri bu birliklerde temsil edilme fırsatı bulamaz. Geçen toplantıdaki teklifimi yineliyorum; o zaman başarılı olamadık ama umut ediyorum birlik seçimlerinde bunu başaracağız. Eğer sayısal çoğunluğa göre bir dağılım yaparsak başta CHP ve grubu bulunmayan siyasi partiler birliklere temsilci veremeyecekler. Sizlerin takdirine sunuyorum. Arzu ederseniz siyasi parti sözcüleri bu konuda kısa bir değerlendirme yapsınlar ve birliklere göndereceğimiz listeleri beraber hazırlasınlar. Meclisteki üye dağılımına göre siyasi partilerimize temsil edilme hakkı versinler ve adaletli bir şekilde bu birlikleri oluşturalım istiyorum başkanınız olarak ama takdir sizin. Ama gelecek günlere bir başlangıç yapalım bu seçimlerle. Özellikle ilçe belediye başkanlarıma sesleniyorum” dedi. 
Ancak Seçer’in önerisi karşılık bulmadı. Bunun üzerine Başkan Seçer, “İnşallah önümüzdeki süreçte bu iki toplantıda çabaladığımız ama bir türlü başaramadığımız birlikteliği başarırız çünkü Mersin halkının bizden beklentileri bu” dedi. 

BİRLİK TEMSİLCİLİKLERİ İTTİFAK ÜYELERİNİN
Oylama sonucunda ise Vergi Dairesi Müdürlükleri’nde, Türkiye Belediyeler Birliği Meclisi’nde, Akdeniz Katı Atık Birliği Meclisi’nde, Mersin ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (METAB) Meclisi’nde, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Meclisi’nde, Tarihi Kentler Birliği Meclisi’nde, Çukurova Belediyeler Birliği Meclisi’nde görev yapmak üzere 13  asıl ve 7 (yedi) yedek meclis üyesinin gizli oy ile seçilmesi, Sağlıklı Kentler Birliği Meclisi’nde ve Avrupa Tarihi Kentler Birliği Meclisi’nde görev yapmak üzere 3 üyenin görev yapması ile ilgili seçilen isimler AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’ndan seçildi.  

ÖZYİTĞİT’TEN İTTİFAKA ELEŞTİRİ
Toplantının son bölümünde söz alan CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise Cumhur İttifakı’nı eleştirerek, “Gördüğümüz kadarıyla mecliste yine tek taraflı bir tutum gerçekleşiyor. İnşallah bundan sonraki süreçte sokaktaki insanımızın, Mersin’imizin, sorunlarına çare üretecek çözümler üzerine konuşuruz. Sonuçta çok da kimin temsil ettiğinin anlam ifade etmediği ama şekil itibariyle anlamlı olabileceği temsiliyetleri burada görüştük. Bunlarda hayırlara vesile olsun. Önceki gün itibariyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almasıyla tüm Türkiye’de ki seçime giriş süreci yani seçimle alakalı süreç tamamlanmış oldu. Bundan sonra hizmet dönemi başlıyor. Bu hizmet dönemimizin tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Yolumuz açık olsun” dedi. 

HDP’DEN POZİTİF AYRIMCILIK ÇAĞRISI
HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi de meclise pozitif ayrımcılık çağrısı yaparak, “Ülkemizde dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde olmayan ve 12 Eylül 1980 askeri darbe rejiminin ürünü olan 110 gibi antidemokratik gibi seçim barajı yasası vardır. Ne yazık ki o güne kadar gelen iktidarlar bu sistemi bu çarpık sistemi değiştirmek gibi bir çabaları olmadı. Bu yüzde 10 antidemokratik yasa yerel yönetimlere daha katmerli yansımakta. Örneğin 150 bin seçmeni olan bir ilçemizde bir siyasi parti 15 bin oy alırsa barajın altında kaldığı için o 15 bin oy çöpe atılıyor. Ama aynı ilçedeki belediye başkanı bir oyla seçilebiliyor. Bir oyun ne kadar önemli olduğu zaten burada ortaya çıkıyor. Burada bir çarpıklık var, bir oy bu kadar değerlisi 15 bin oy, halkın iradesi nasıl çöpe atılıyor? Şunun için bunun özellikle altını çiziyorum burada; grup oluşturmayan siyasi partilerin temsilcileri var, bu temsilciler burada bu baraja takılıyor. Temsiliyet hakkı ellerinden alınıyor. Her ne kadar yasa koyucu bu konuda açık bir kapı bırakmışsa da bu dengesizliğin ortaya çıkacağı varsayılarak grubu olmayan siyasi partilerin de komisyonlarda temsiliyetini öngören bir kapı aralamış. Ama bir önceki birleşim toplantısında sayın başkanın, o madde açıktır, muğlak değildir, danışmanlarınız sizi farklı yönlendirmiş, yeterli bilgi vermemiş olabilir, madde çok açıktır, ‘Eğer komisyonlarda seçilecek meclis üye sayısı, meclisin tüm üye sayısından fazlaysa grubu olmayan siyasi partilerin temsilcileri de orada temsil edilebilir’. Ama ne yazık ki birinci birleşimde meclisimiz bu kapıyı da kapattı. Benim önerim, temennim şudur, bizler şahsımızı ifade etmiyoruz, bizler TBMM’de grubu bulunan ve Türkiye siyasetinde önemli bir yeri, milyonlarca seçmeni olan partileri temsil ediyoruz. Bundan sonraki haklarımız da yasaya göre çok kısıtlı olacak, kendi partimizin düşüncelerini ülkemizle, Mersinimiz ile ilgili önerilerimizi, eleştirilerimizi belirtmek istiyoruz. Grubu bulunmayan siyasi partilerin temsilcilerine pozitif ayrımcılık uygulamanız önerinizde bulunuyorum” diye konuştu. 
“MELİSTE DEMOKRASİ KÜLTÜR YOK”
Son olarak söz alan Başkan Vahap Seçer ise, “Artık seçim bitti icraat dönemi başladı. Vatandaş ilçelerde bizden hizmet bekliyor, dağda, ovada, köyde, mahallede, sorunlar birikmiş çözüm bekliyor. Hep beraber tüm gücümüzle çalışarak, aldığımız oyun karşılığını ki bunun karşılığı da hizmettir, bunu da vereceğiz, bundan kimsenin endişesi olmasın. Ali Tanrıverdi yüzde 10 seçim barajını değerlendirdi tabi bu genel siyasi bir sorun. Türkiye’de seçim mevzuatı yapılırken temsilde adalet, yönetimde istikrar çerçevesinde yapılıyor ama görünen o ki ne temsilde adalet, ne de eğer meclisimizde de görüldüğü gibi demokrasi kültür yok ise istikrar sağlanamıyor. Önce biz bu kültürü geliştireceğiz ondan sonra seçim sisteminde bazı oynamalar yapacağız. Barajları batılı demokrasi toplumlarında olduğu gibi sıfır seviyesine kadar indireceğiz. Umut ediyorum kısa sürede bunu gerçekleştiririz. Elbette temsil ettiğiniz siyasi partinin görüşlerini burada yada sizlere destek veren oy veren yurttaşların duygularını ifade etme imkanını komisyonlarda temsil edilmeyerek sağlanmadığını görüyorum ve daha önceki birleşimde de gündem getirdim ve bir önerge ile yüce meclisin gündemine sundum ama sizin de bildiğiniz gibi bu kabul görmedi. Ama uygulamalarımda fiilen siz mecliste grubu bulunmayan HDP, İYİ Parti ve DP’li arkadaşlarıma pozitif ayrımcılık yaptım. Tabi bunu belli kurallar çerçevesinde, inisiyatif kullanabildiğim ölçüde yapacağım”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA