BİLİM DÜNYASININ GÖZÜ GÜLNAR’DA!


 

Mersin’in Gülnar ilçesinde bulunan, dünya üzerinde en fazla yaşlı ve kovuklu meşe ağacının bulunduğu yer olan Taşeli Platosu İsveçli bilim insanlarının incelemesi altında!

GİZEM EKİCİ

İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Dr. Per Angelstam öncülüğünde başlatılan ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tolunay’ın katılımıyla Türkiye ayağı yürütülecek olan uluslararası ALTER-Net High Impact Action (AHIA) projesi kapsamında bilim insanları Gülnar ormanlarına ışık tutacak. 
İspanya, İsveç, Polonya, Rusya ve Romanya’da seçilmiş, zengin biyolojik çeşitliliğe ve dolayısıyla yüksek koruma önceliğine sahip 5 farklı ormanda çalışma yapacak proje ekibi; biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengenin devamlılığı garanti atına alınarak hem ekonomik, hem ekolojik, hem de sosyokültürel etkinliklerin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için her bir sahaya özel (yöresel/bölgesel) olarak uyarlanmış orman yönetimi çözümleri ve model bir eylem planı sunacak.
Projenin ilk buluşmasına Gülnar’da imza atılıyor. 29 Nisan – 3 Mayıs 2019 tarihleri arasında Gülnar’da yapılacak buluşmada, Orman Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün katılımlarıyla; meşe ormanlarına saha ziyareti gerçekleştirilecek. Ayrıca Gülnar Orman İşletme Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek olan çalıştayda da sahada günümüze kadar yoğun bir şekilde çalışılmış olan biyolojik çeşitlilik (böcekler ve kuşlar hakkında) araştırmalarının sonuçları paylaşılacak. Ayrıca Yörüklerin geleneksel etkinlikleri neticesinde şekillenmiş olan bu sahaya yapmış oldukları katkılardan söz edilecek ve olası bir eylem planı ve öneriler hakkında bir tartışma oturumu yapılacak.

GÖZLER BU SAHADA!
Ön değerlendirmelere göre sahada 50 binden fazla yaşlı ve kovuklu meşe ağacının bulunduğu tahmin edilmekte. Dünya üzerinde böylesine yoğun bir şekilde ve de yüksek sayıda meşe ağacını barındıran herhangi bir başka saha bulunmamakta.
Ön çalışma sonuçları sadece yaşlı meşe ağaçlarında bulunan böceklerin şaşırtıcı derece yüksek bir çeşitliliğe sahip olduğunu ortaya koydu. Bugüne kadar sahada bulunmuş olan türlerin 300’den fazlası tanımlanabilmiş ve bu tanımlama süreci halen devam etmekte. Bulunan türlerden 10 tanesi dünyada keşfi ilk kez bu sahada yapılmış olan türler. 
Ayrıca (Akdeniz ölçeğinde) çok yüksek koruma statüsünde bulunan 9 böcek türü ile Avrupa Birliği kriterlerince yüksek koruma önceliği olan 2 böcek türü yine sahada varlığını sürdürmekte.
Yine sahada (nadir görülen) Ortanca Ağaçkakan türünün 275 çiftten (dişi ve erkek bireyler olmak üzere toplamda 550 birey) fazla bir popülasyonun bulunduğu/ürediği tespit edildi.
Teknik laboratuvar analizlerinin neticesinde de alandaki meşe ağaçlarının yaşlarının 600 yıldan daha eski olduğu belirlendi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA