Haber Merkezi
Dönem başkanlığını Selma Yağcı’nın, Sanat Yönetmenliği’ni Erdoğan Şanal’ın, Sanat Danışma Kurulu üyeliklerini ise Prof. Rengim Gökmen, Prof. Dr. Cihat Aşkın, İbrahim Yazıcı’nın ve Remzi Buharalı’nın yaptığı 18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 22 gün süren müzik şöleninin ardından perdelerini kapattı. 10 Nisan-02 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Festival, 8’i ücretsiz toplam 17 etkinlikte 18 bin seyirciyi dünyanın farklı yerlerinden gelen usta sanatçı ve müzik topluluklarıyla buluşturdu.
KONSERLER VE SOLİST SANATÇILAR
Lübnan, Hollanda, Azerbaycan, Avusturya ve Gürcistan’dan önemli solist ve müzik topluluklarını Mersin’e taşıyan Festival, farklı tarih ve mekanlarda şu sanatçılar ve müzik topluluklarına yer verdi: Prof. Rengim Gökmen yönetiminde dünyaca ünlü piyanistler Güher-Süher Pekinel Kardeşler ve Teyfik Rodos, Dolapdere Big Gang, Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler, Caz Faslı ile Hakan Ali Toker ve Orkestrası, Kanun Namına Project ile Hanine Al Alam ve Ahmet Baran, Ruysdael Quartet, Zakkum, Çınare Melikzade, Accio Piyano Trio, Quartet Mapa, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu, Batumi Devlet Müzik Merkezi Korosu, Massiva ile Can Atilla ve Elif Gökalp.
Konser ve etkinlikler, Mersin Kültür Merkezi, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi, Mersin Üni. Nevit Kodallı Konser Salonu, Tarsus St. Paul Müzesi, Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatrosu, Toroslar Belediyesi Amfi Tiyatrosu, Forum AVM Sanatçılar Meydanı ve Mersin Latin Katolik Kilisesi sesi’nde yer aldı.
KOROLAR ŞENLİĞİ, BESTE YARIŞMASI VE FESTİVAL ÖDÜLLERİ
26, 27, 28 Nisan tarihlerinde Festival kapsamında gerçekleştirilen 20. Nevit Kodallı Polifonik Korolar Şenliği, 1800 koristi Mersin’de misafir ederek sanatseverlere müzik dolu günler yaşattı. Mersin Kültür Merkezi’nin yanı sıra ikinci gün Forum AVM’de ve son gün Mersin Üni. Yenişehir Kampüsü’nde ücretsiz olarak yer alan Şenlik, düzenlediği çalıştay ve konserlerde 7400 sanatseveri Türkiye’nin dört bir yanından gelen korolarla buluşturdu.
9. Beste Yarışması: Yine festival kapsamında gerçekleştirilen bir diğer önemli etkinlik de 9. Beste Yarışması olmuştur. Bu yıl Soli Pompeiopolis Antik Kenti’ne ithafen “Mersin, Soli Pompeiopolis’in Gün Doğuşuna Ezgi Arıyor” sloganıyla piyano, keman, viyola, viyolonsel dörtlüsü formunda düzenlenen yarışmanın final konseri 15 Nisan 2019 Pazartesi saat: 20.00’de Mersin Latin Katolik Kilisesi’nde yer aldı. Dinleyici oylarının belirleyici olduğu Yarışmada, SNDJF rumuzlu eseriyle Sonat Mutver birincilik ödülüne, Kestane rumuzlu eseriyle Aleksandra Nadin Bolşen ikincilik ödülüne, üçüncülük ödülü ise BGMSN rumuzlu eseriyle yine Sonat Mutver ve Sütun rumuzlu eseriyle Akın Kilis’e paylaştırıldı.
2019 Festival Ödülleri: 2019 Festival Sanat Ödülü, çeyrek asırdır sunduğu sanat hizmetiyle Mersin’e paha biçilmez değerler kazandıran Mersin Devlet Opera ve Balesi’ne verilirken diğer ödüller ise şöyle dağıtıldı; Festival Kent Ödülü: Başta çocuk koroları olmak üzere pek çok çocuğun hayatına müzik eğitimiyle dokunan, bunların arasında sayısız çocuğu konservatuvarlara kazandırarak kültürel mirasımızı zenginleştiren Reyhan Bezdüz’e, Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü ise aldıkları ulusal ve uluslararası başarılarla ülkemizi ve kentimizi yurtdışında başarıyla temsil eden Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri, Sofiko Tchuburidze, İdil Olgar ve Yahya Azimoğlu, olmak üzere üç kişiye paylaştırıldı.
FESTİVALE HAYAT VERENLER
2002 yılında kurulan Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 2007’de Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) üye olmuş böylece Türkiye’de gerçekleştirilen uluslararası müzik festivalleri arasına girerek Mersin’in adını sanat etkinlikleriyle dünyaya duyurmuştur. Bu başarıda pay sahipleri; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi, başta olmakla birlikte, Akdeniz Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Tarsus Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Tarsus Sanayi ve Ticaret Odası, Mersin Ticaret Borsası, olmuştur.
Ayrıca festivale desteklerini esirgemeyen diğer kurumlar ise şunlardır; Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, Hollanda Ankara Büyükelçiliği, Avusturya İstanbul Konsolosluğu, MESİAD, Opet, MIP, Mersin HiltonSa, Mersin Forum AVM, Gradi Reklam, Hanımefendi Giyim, Sertel Tools, Pozcu Organik, Derya Otomotiv, Gökşenler, İçel Sanat Kulübü, Mersin Polifonik Korolar Derneği, Mersin Liseliler Derneği.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı yaptığı açıklamada; “18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ni 10 Nisan-02 Mayıs 2019 tarihleri arasında halkımızla buluşturmanın mutluluğu içindeyiz. Sizlerle birlikte, kentimizden başlayarak tüm ülkemizi güzelleştiriyoruz. Festivalimize hayat veren sponsorlarımıza Mersinliler adına teşekkürlerimi sunarken salonlarımızı dolduran halkımızı yürekten alkışlıyorum. Nice festivallerde buluşmak üzere müzikle kalın, sevgiyle kalın” dedi.