HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, düzenlediği Bilgilendirme Toplantısı ile önemli açıklamalarda bulurdu. Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen toplantıda Seçer’e, bürokratları da eşlik etti.
Göreve gelmesi ile belediye kaynaklarının kullanımının denetlenmesi talebi ve kadrolaşma, işe gelmeden maaş alan personel uygulamasına son vermesine ilişkin taleplere itidalli yaklaşan Seçer, toplantıda bu konuların tekrar tekrar gündeme gelmesi ile gerildi.
İlk 100 günlük çalışma programı kapsamında hayata geçirdiği projeler, Büyükşehir Belediyesi ile MESKİ’deki yeni düzenlemeler ve borçlanma yetkisi talebi ile ilgili açıklamalar yapan Seçer, randevu bekleyen bin başvuru olduğunu ancak artık iş yapmak için tebrik ziyaretlerine zaman ayıramayacağını açıkladı.
ONLARA OTOBÜSLER İNDİRİMLİ OLACAK
“Göreve geleli kısa süre olmasına rağmen fenada işler yapılmadı” diyen Seçer, ilk olarak öğrenciler, öğretmenler 65 yaş üstü yurttaşlar, emekliler ve engellilerin toplu taşıma ücretlerinden indirimli yararlanması için düğmeye basıldığını açıkladı. Seçer bu kişiler için 1.75 kuruş olan toplu taşıma ücretinin 1 TL’ye çekileceğini bildirdi.
Seçer ayrıca, ulaşım alanında bir diğer proje olan Parkomat’ın da kısa süre içerisinde devreye sokulacağını bildirdi.
2 YERALTI KATLI OTOPARAK HİZMETE GİRECEK
Ayrıca kent içi trafikte büyük daralma yaşanmasına neden olan Mersin Limanı’na ile ilgili otoban bağlantı yolunu limanı içerisine kadar uzatacaklarını dile getiren Seçer, katlı otopark alanında da 2 bitirilmiş proje olduğunu ve bunların ufak tefek dokunuşların ardından devreye gireceğini kaydetti. Bu projelerden birinin Tevfik Sırrı Gür Stadyumu yanındaki bölge olduğunu ve diğerinin de Adliye yanında yer altı katlı otoparkı olduğunu kaydetti. Bu alanların üzerlerinin de kent meydanı olacağını ifade eden Vahap Seçer, Anıt Kavşağı inşaatının da sürdüğünü, 19 Mayıs’ta, ulusal kurtuluş ve bağımsızlığın 100’üncü yılında açılacağını söyledi.
“ÇOCUĞUMA İŞ İSTİYORUM, ÇOCUĞUM DEPRESYONDA, BUNALIMDA”
Göreve gelmesi ile kendisine tebrik ziyaretine gelen bir çok vatandaşın, “Çocuğuma iş istiyorum, çocuğum depresyonda, bunalımda” dediğini de belirten Başkan Seçer, “Bu anlamda Kariyer Ofisi çalışmalarını hızlandırdık. Bizden iş isteyen yurttaşlardan müracaat formu alıyoruz. İş arayanlar ile özel sektör kuruluşlarını bir araya getireceğiz. Adam için iş yaratmayacağız. Kalifiye eleman sorunumuz var. Meslek edindirme kursları veya buna benzer faaliyetler yapacağız” dedi.
BELEDİYE TAŞINIYOR, TAŞ BİNA MÜZE OLUYOR
Yıllardır söz verilen ancak hayata geçirilmeyen yeni Mersin Büyükşehir Belediyesi hizmet binası sorunu ile ilgili farklı bir çözüm ürettiklerini de açıklayan Seçer, belediyedeki bazı birimleri geçici olarak Silifke Caddesi’nde yapımı süren Gençlik Merkezi’ne taşıyacağını bildirdi. Taş binanın ise Şehir Müzesi olacağını aktaran Seçer, projenin ise hazır olduğunu aktardı.
“HAYALİ HİÇBİR İŞ YAPMAYACAĞIM”
Büyükşehir Belediyesi’nin yeni 5 yıllık Stratejik Planı’nı 6 ay içinde hayata geçirmeleri gerektiğini ancak daha öncekiler gibi hayali planlar yerine gerçekçi bir çalışma peşinde olduğunun da altını çizen Seçer, “Hayali hiçbir iş yapmayacağım. Daha gerçekçi, katılımcı, gelecek 5 yılın bize yol haritasını çizen, oraya yazdığımız her şeyin hayata geçeceği ve hatta sonraki 5 yıllara bize el feneri olarak hizmet verecek bir plan yapmak niyetindeyiz” dedi.
“PARA SIKINTISI VAR”
Önemli sıkıntılar yaşadıklarını bu sıkıntını da para olduğunu, “Napolyon’un dediği gibi; mani, mani, mani...” sözleriyle anlatan Başkan Vahap Seçer, borçları olduğunu ancak bilgi birikimi ve şevki de olduğunu ifade etti. “Mersin halkına asla umutsuzluğu vermeyeceğim her zaman umudu vereceğim” diyen Seçer, para ihtiyacının zorunlu ödemeler ve piyasaya olan borçlarla ilgili olduğunu vurguladı.
“AB, ÇİN, AMERİKA FONLARININ PEŞİNDEYİZ”
“Gelir getirici konular konusunda para gani” diyen Seçer, şunları söyledi: “Yeterki ayakları yere basan projeler olsun. Sağlam projelere hazine kefareti istenmeksizin destek veriliyor. Avrupa Birliği’nden Çin’e, Amerika’ya destekler, fonlar için haftada 2-3 kez toplantılar yapıyoruz. Örneğin MESKİ’de sadece AB destekleri ile ilgili özel bir ekip kurduk, fonları araştırıyoruz”.
GELİRLER YÜZDE 25 AZALDI
Daha sonra Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin borçları-alacakları konusunda bilgilendirmelerde bulunan Vahap Seçer şunları söyledi; “Büyükşehir Belediyemizin 2.2 milyar 40 milyon borcu bulunmakta. Şuanda sadece zorunlu ödemelerimiz olan banka taksitler, SGK primleri, çalışanlarımızın ücretleri gibi ödemeleri yapıyoruz.
Öte yandan bizim şansızlığımızın yarattığı travmatik durum bizi de olumsuz etkiliyor. Normalde 90-110 milyon TL arasında olan gelirlerimiz Mayıs ayı itibariyle 73 milyon TL’ye düştü. Bunu bir şekilde kapatacak kaynaklar yaratmamız lazım.
BÜYÜKŞEHİR’İN 7120 PERSONELİ VAR
Bu noktada süratle tasarruf tedbirleri almamız gerekiyor. Kovanın altı delik, delik de büyük. Mali disiplin ve tasarruf için harekete geçtik. Belediyemizde 7 bin 120 personelimiz görev yapıyor. Bunları zapturapt altına almaya, disiplin etmeye, vasıflarına göre çalışacak yöntemleri bulmaya çalışıyoruz. Mesailer, iş kaliteleri konusunda önemli çalışmalarımız var. Ayrıca ilçelerde ilçe koordinasyon müdürlüklerini tek çatı altında topladık.
KİRALIK ARAÇLARDAN 3 MİLYON 538 BİN TL TASARRUF EDİLECEK
Ayrıca bizim bin 382 resmi araç, 374 kiralık aracımız ve iş makinemiz var. Şuana kadar 49 resmi, 75 kiralık araç olmak üzere araç fazlası tespit ettik ve 75 aracı geri iade ettik. 49 resmi aracı da tek bir havuzda topladık, bir çok görevlinin altından araçları aldık, çok personele artık araç vereceğiz. Kiralık araçların sözleşmeleri Eylül ayında bitiyor. Bu düzenleme ile elde ettiğimiz tasarruf 2 milyon 620 bin TL, akaryakıtta da 918 bin 576 TL olmak üzere 3 milyon 538 bin 656 TL olacak.
KİRALIK BİNALAR BOŞALTILIYOR
Ayrıca belediyemizin kiralık 17 binası var. Süratle bunları boşaltıyoruz. Bizim bir hayli atıl durumda bekleyen binalarımız var. Şirketlerimiz de aynı durumda. 3 şirketimiz de kiralık hizmet binaları var, onları da boşaltıyoruz, kendi binalarımıza taşınacağız. Burada yapacağımız tasarruf ile 17 binaya yılda 1 milyon 825 bin TL ödediğimiz kira giderinin ortadan kalkması olacak. 3 şirketin ödediği kira bedeli yıllık 563 bin 750 TL.
Yani Büyükşehir Belediyesi’nin ve şirketlerinin toplam araç ve bina kiraları ile akaryakıt giderlerini kısmamız ile 6 milyon TL civarında bir tasarruf sağlayacak.
DENİZKIZI ŞİRKETİ’NE EL ATILIYOR!
Belediye şirketlerinin durumu sıkıntılıydı. 3 şirket yönetiminde de değişiklikler yaptık. Önemli Zaralarımız vardı. Orada da bir mali disiplinden çalışma anlayışına kadar revizyona gittik. Özellikle sahillerimizden sorumlu olan Denizkızı Şirketimizde önemli çalışmalarımız olacak. Zarar eden bir şirketti. Davultupa-Tece hattında önemli çalışmalarımız olacak o sahili düzenliyoruz. Burada kanun dışı, uygunsuz işler olduğunu tespit ettik. Bunları kaldırıyoruz. Artık plajlarımız, sahillerimiz halkımızın hizmetinde, emrinde olacak”.
“BELEDİYEYE AİT GAYRİMENKULLERİN SATIŞI GÜNDEMİMİZDE”
Belediyenin öz gelirlerinin arttırılması gerektiğini söyleyen Vahap Seçer, bu kapsamda belediyeye ait kiralaya verilen 217 taşınmaz dükkan için ihaleye çıkılacağını bildirdi.
Ayrıca gayrimenkul satışının da gündemlerinde olduğunu aktaran Seçer, “Zannetmeyin müsrif tüccarız ondan değil, gereksizlikten. Çok değerli gayrimenkuller var ama benim işime 50 yılda geçse benim işime yaramaz. Başka amaçlı çok daha iyi değerlendirilebilir. Biz değerinde satalım ve bu parayı bize yarar şekilde farklı bir alana aktaralım istiyoruz” dedi.
“BİLBORD ŞİRKETİ GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKA BAKA PARAMIZI YİYOR”
Takipli alacaklarının peşinde olduğunu da belirten Vahap Seçer, “Nasıl yasaysa, nasıl kanun ise anlamak mümkün değil. Bilbordların yüklenici firmasının belediyeye 60 milyona yakın borcu var ama hala bu alanları kullanıyor ve ben ondan para alamıyorum. Gözünüzün içine baka baka paranızı yiyor. Hadi buyurun bu işin içinden çıkın. Biz dava açmışız, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını aramak zorundayım. Hukuki işlemler daha sert bir şekilde devam edecek. 135 milyon TL belediyemizin bunlardan alacağı var” diye konuştu.
VAHAP SEÇER, DENETİMİN SIK SIK GÜNDEME GELMESİNDEN RAHATSIZ
Denetim konusunun sık sık gündeme gelmesine ilişkin rahatsızlığını ise, “Bizim toplumun bir sıkıntısı var. Bilgi sahibi olanda yorum yapar, bilgi sahibi olmayanda. Oysa bilginin fikri, fikrin de zikri getirmesi lazım. Herkes diyor ki, ‘belediye başkanı neden denetim istemiyor?’ Bizde dedik ki bir durun bakalım, sağa sola bir bakalım, neler olmuş. ‘Neden Sayıştay’ı çağırmıyor’ deniliyor. Belediye başkanını böyle bir yetkisi yok yasalar gereği zaten bunu yapar, belediyeden çıkmaz. Önceki dönemde de çıkmıyordu, şimdide çıkmayacak.
İÇ DENETİM BAŞLADI
Biz ne yaptık, iç denetimi harekete geçirdik. Paranın en çok konuşulduğu icracı; yol bakım onarım, fen işleri, çevre koruma gibi dairelerde inceleme yapacak. Herkes bir şey söylüyor, ne yapılmış bir görelim.
3 MÜHENDİS HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Ayrıca teftiş kurulunu hareket geçirdim. Örneğin sahil düzenlemeleri ile ilgili sıkıntılar olduğu söyleniyordu, gözlemledim, geçici ve kesin kabul yapan 3 mühendis hakkında; ‘Sen burayı devralmışsın ama buranın peyzajından yapılan kafelerine kadar benim içime sinmedi, şartnameyi böyle mi yaptınız veya uygun değil ise neden kabul ettiniz’ diye soruşturma açtım” sözleri ile dile getirdi
“BORÇLANMAM LAZIM”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 13 Mayıs’ta yapılacak Mayıs ayı meclis toplantısında önemli kararlar alınacağını, gündemin oldukça kabarık olduğunu da belirten Vahap Seçer, “Bize topal ördek benzetmesi yapıyorlar. Meclis aritmetiği bizi sıkıntıya sokacak gibi görünse de kısa vadede bunu aşabileceğimizi düşünüyorum. Hatta 13 Mayıs Meclisi’nde neden olmasın? Ben mali tabloyu gözler önüne serdim. Bana para lazım. Esnafın benden 600 milyon TL alacağı var. Bu para Mersin ekonomisine katkı olarak girecek. Diğer taraftan zorunlu ödemeleri kör topal yapıyorum. Benim borçlanmam ve bu yetkiyi bana meclisin vermesi lazım. Açık, seçik, şeffaf. Meclis toplantısını herkesi izlemeye davet ediyor, kamuoyunun desteğini istiyorum. Meclis üyeleri ile konuşsunlar. Ankara’dan talimatla değil ferasetle, akılla ortak payda Mersin düşüncesiyle bu konuda kararlarını versinler istiyorum.
Meclisin 13 Mayıs’taki birleşiminde 2019 yılı bütçe kararnamesinde yer alan 349 milyon 500 TL’lik borçlanma yetkisi isteyeceğim. Zaten bu yetkiyi alsam dahi tamamını bu meclis yetkisi ile kullanamıyorum.
Ayrıca sahil düzenlemesi içinde kalan 9 kafeteryanın bize bağlı 3 şirketten birinde, işletmesi 3’üncü şahıslara verilmemek kaydıyla işletilmesi için meclisten yetki isteyeceğim” diye konuştu.
BELEDİYEDE 173 KİŞİ İŞTEN AYRILDI
Daha sonra soru-cevap bölümünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vahap Seçer, 2.2 milyar TL borcu olan belediyenin ‘devede kulak’ nitelikte küçük tasarruf tedbirleri ile kalkınıp, kalkınamayacağının sorulması üzerine, “Damlaya damlaya göl olur, akar gider sel olur” yanıtı verdi.
Belediyedeki işten çıkarmalar ve bankamatik çalışanlar ile ilgili soruya ise Seçer, şuana kadar belediyeden 112, MESKİ’den 51, belediye şirketlerinden de 9 kişinin işten ayrıldığını söyledi. Çalışanın arkasında olduğunu söyleyen Seçer, çalışan personelin başını tacı olduğunu kaydetti.
SEÇER’DEN, KOCAMAZ YANITI: “KİMSEYİ KORUMA ALTINA ALMIŞLIĞIMIZ YOK”
Başkan Seçer, “Neden belediyeye bağımsız bir denetçi getirilmiyor?” sorusuna ise “Sayıştay’ın sürekli denetim yaptığını daha önce anlattım. İç denetimin sürdüğünü söyledik. Bir direnç göstermiyorum, yaptığım işi biliyorum, yaptığım işin bilincindeyim. Neyi niyet ediyorlar, neden böyle diyorlar açıkçası ben anlamakta zorlanıyorum. Kimseyi koruma altına almışlığımız yok. Ama tekrar tekrar söylüyorum birileri ile rövanş alma, insanların kendi içindeki siyasi çatışmalara malzeme olma gibi bir şeyim olamaz. Bunu da açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum. Eğer böyle bir gerekçe ile meclis konularını ki böyle bir şeyden haberim yok ileri süren meclis üyesi arkadaşlarım var ise bu konuyu kendiler ile değerlendiririm, mecliste gündem yapar, kendilerine izah ederim. Meclis kararlarımızda siyasi partilerin kendi aralarındaki çatışmaları yada meclis üyelerinin kendi aralarındaki siyasi husumetleri bizi bağlamaz. Bu çok manidar oldu. Onlar böyle bir serzeniş içindeyse zaten gerekli beyanatı vereceklerdir. Hangi hal ve şartta olursa olsun yasaların bana tanıdığı yetkiler çerçevesinde geçmişe ait şüphe uyandıran, beni sıkıntıya sokan, vicdanımı rahatsız eden her konuda gerekli işlemleri yaptırırım, soruşturma açtırırım, kamuoyuyla paylaşır, idari yargı sürecini de başlatırım. Bu konuda hiçbir behis yok. Bizim iç denetim ve tiftiş kurulunun yaptığı çalışmaların dışında bağımsız bir denetçi tarafından da kontrol ettirdiğimiz dosyalarımız var. Soyut kavramlar, talepler üzerinden değil somut bulgular üzerinden açıklamalar yapıyorum. Bu değerlendirmeler önüme geldiği zaman açıklama yaparız.