HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin ‘borçlanma yetkisi’ görüşmeleri nedeniyle gergin geçen Mayıs ayı toplantısının ikinci birleşiminde tartışmanın fitilini ateşleyen belediye yönetiminin; Mahalli İdareler İşverenler Sendikası üyeliğinin iptali istemi oldu.
Burhanettin Kocamaz döneminde, 30 Nisan 2014 tarihinde üyesi olunan sendikadan aradan geçen 5 yıllık sürede tek bir defa hizmet alındığını, belediyeye katkı sağlamadığını dile getiren CHP’liler, belediye borç batağındayken yıllık 300 bin TL’lik aidat ücretinin ödenmesinin anlamsız olduğunu savundu. Cumhur İttifakı üyeleri ise sendika üyeliğinin devam etmesinde ısrarcı oldular. Meclisi izlemeye gelen bazı partililerin MHP’li Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’yu yuhalaması üzerine gerilimin hat safhaya çıktığı Meclis’te sendika üyeliğinden çıkış teklifi sandalye sayısında üstünlüğü bulunan Cumhur İttifakı’nın oyları ile reddedildi.
SENDİKA ÜYELİĞİNİN DEVAMI İSTEĞİ POLİTİK!
Konuyla ilgili ilk olarak söz alan CHP’li Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, sendikayı araştırdığını fakat bu sendikanın ne Mersin Büyükşehir’e ne de bir başka belediyeye katkısı olmadığını savundu. “Belediyedeki bürokratlara sorduk, bu sendikanın bize şimdiye kadar ne yararı oldu? Diye, somut işler yapmıştır, hizmetler yapmıştır gibi bir veri yok. Bu sendikaya yıllık 300 bin TL’yi bulan aidat ödüyoruz. Bu kadar sıkışıklık yaşadığımız bir dönemde, ne hizmet aldığımızı bilmediğimiz, bize hizmet vermeyen bir sendikaya neden yıllık 300 bin TL ödüyoruz? Politik görüşlerden kaynaklı ‘bu sendikada kalmalıyız’ kararı var. Katkısı var mı araştıralım, yoksa bu kaynağı aktarmayalım, bu para ile daha kıymetli işler yapalım” dedi.
CUMHUR İTTİFAKI’NA ‘ÇELİŞKİLİ TUTUM’ ELEŞTİRİSİ
Daha sonra CHP’li Mehmet Semih Nane de, Plan Bütçe Komisyonu’nda borçlanma yetkisi talebi reddedilirken, söz konusu sendikanın üyeliğine devam kararı verilmesinin çelişki yarattığını savundu.
“Biz CHP üyeleri olarak bu sendikanın işlevsiz ve yararsız olduğunu görerek 300 bin TL ödenmesinin israf olduğunu ve belediye kasasında kalması gerektiğini söyleyerek, bu sendikadan çıkılması gerektiğini söyledik” diyen Nane, “Ancak onlar kalınması için oy kullandılar. Olmayan paramızı da ‘harcayın’ demiş oldular.
Biz başkanımızın liderliğinde Mersin Belediyesinde kamunun parasını harcıyoruz. Vahap beyin ilk talimatı, ‘israfa son veriyoruz, derhal tasarruf tedbirleri alıyoruz’ olmuştur. Kamunun parasını titizlikle, hassasiyetle sarf etmek var bizim yönetim anlayışımızda. Sokağa atılacak 300 bin TL’nin ödenmesine de bu yüzden karşı çıktık. Kamunun parasını kıskanarak kullanıyoruz.
Bu sendikanın 110 üyesi var. Malumunuz 30 büyükşehir var ama sadece 3 il üye. 51 ilden sadece 6’sı üye geri kalan üyeler ise ilçe belediyelerden oluşuyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi bu sendikaya 23 Mayıs 2104’de üye olmuş. Bu tarihten önce belediyenin böyle bir işveren sendikasına üyeliği yok. Belediye-İş Sendikası ile tüm sözleşmeleri imzalamış ve hiçbir problemde yaşamamış peki o zaman bu sendikaya ne gerek var? Belediye bürokratları böyle bir hizmet almaya ihtiyaç olmadığı görüşünde. Ağırlıklı olarak ilçe belediyelere yönelik hizmet veren bu sendika, iş akışımızı olumsuz etkilemekte. Ülkemizin ve belediyemizin bu ekonomik sıkıntılı döneminde 300 bin TL’nin değil 300 kuruşun bile lüzumsuz bir şekilde havaya savrulmasına vicdanım el vermiyor, bunu kabul edemem” dedi.
TOLLU SENDİKAYI SAVUNDU, YUHALANDI
Erdemli Belediye Başkanı MHP’li Mükerrem Tollu ise bahse konu sendikanın aidat ücretinin havaya saçılan bir para olmadığını savundu. “Nasıl ki işçileri temsilen işçi sendikaları var ise ve bu sendikalar profesyonellerden oluşuyor ise belediyelerin hak ve menfaatlerini korumak adına da bu sendika var. Biz de üyesiyiz. Erdemli Belediyesi’ne bu sendikanın çok katkısı var, özellikle hak ve menfaatlerini korumak adına. Büyükşehir Belediyesi’nin hak ve menfaatlerinin korunması adına sendikaya üyeliğinin sürdürülmesini talep ediyorum” dedi. Tollu’nun açıklamalarının ardından salondan yuhalama sesleri yükseldi. MHP’liler duruma tepki gösterirken ortam bir anda gerildi. Tollu duruma tepki göstererek, “Terbiyeli ol. Burada 3-5 tane şakşakçıya mı teslim olacağız! Biz burada kimseyi yuhalamadık. Hakkımızı kullanıyoruz” eleştirisinde bulundu.
MHP’li Mehmet Topkara da, Başkan Seçer’e, “Belediye başkanımız yuhalanıyor” diyerek duruma müdahale etme çağrısı yaptı. Söz konusu kişinin salondan çıkarılması istenirken oturuma ara verildi. Kısa bir karmaşanın ardından kişinin salondan çıkması ile oturum yeniden açıldı.
SEÇER’DEN KATILIMCILARA TEPKİ: “BİZİ ZOR DURUMDA SIRAKMAYIN”
Mersin halkına ve kamuoyuna meclise katılma çağrısı yapan ancak salonda gerilimi arttıran görüşlerin paylaşılması ile kontrolde zorlanan Vahap Seçer ise “Nezaketin ötesinde bir refleks ile bağırmayın çağırmayın, bizi zor durumda bırakmayın. Bize yakışan husulet olsun. Sessizce burada yapılan müzakereyi izleyelim, işimizi zorlaştırmayalım. Alkış da, sataşma da olmaz. Alkış da yapmayalım. Misafirleri dışarı çıkarmak zorunda bırakmayın beni” diyerek duruma tepkisi gösterdi.
“İFLASIN EŞİĞİNDEKİ MERSİN ESNAFI PARA BEKLİYOR
Yenişehir Belediye Başkanı CHP’li Abdullah Özyiğit de, sendikadan 5 yıl da bir kere hizmet alındığını söyleyerek, “ Yaman bir çelişki yaşıyoruz. Dün yanıma gelen bir iş insanı Büyükşehir Belediyesi’nden 400 bin TL alacağı olduğunu ve parasını alamadığı için iflas noktasına geldiğini söyledi. Bu kişi Mersin esnafı. Vahap Seçer para basma makinesi ile belediyeye gelmedi. Hizmet alınmayan bir yere 300 bin TL ödenmesini makul bulmuyorum” dedi.
MHP ISRAR ETTİ
Bunun üzerine söz alan MHP’li Mehmet Topkara da, “Sendika ve yöneticileri değerlidir. MHP grubu olarak belediyemizin istifade edeceğini ve güzel işler yapılacağını düşünüyorum. Cumhur İttifakı ile diyalogda da artı pozitif etki sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
“BU SENDİKA BENDEN BU PARAYI ZOR ALIR”
Başkan Vahap Seçer ise yeniden söz alarak, “Siyasi saiklerle bu değerlendirmeyi yaptığımız zaman yanlış yöne gideriz. Ben üyelik iptalini siyasi bir düşünceyle yapmıyorum. Bizim işçi sendikaları ile yapacağımız toplu sözleşmelerde böyle bir danışmanlık hizmetine ihtiyacımız var mı? Bir görüşe göre Erdemli’de var, Büyükşehir’de yok. Bu konuda yetkin bürokratlarımız var. Biz onlardan gerekli desteği alıyoruz.
Ekonomik durumumuz sıkıntılı. Müsrif tüccar değiliz. Ama bu demek değil ki Büyükşehir Belediyesi çaresiz! Çaresiz değiliz! A’dan Z’ye kadar planlarımız var. Bu belediye başsız değil. Gerekli tedbirleri alırız ama ben şu süreçte her kuruşu çok iyi düşünüp harcamak zorundayım. Çoğunluk demokrasisinde bu düzenleme geçebilir. Bu sendika benden bu parayı zor alır! Benim itibarımla oynamayın. Veremeyeceğim bir paranın oylamasını bana yaptırmayın! Eğer bir siyasi sebeple bu kararı veriyorsanız bunu yapmayın. Yarın Vahap Seçen bir başka işveren sendikasını belediye meclisine getirirse diyorsanız, getirmeyeceğim, getirsem de reddedersiniz. Biz bu sendika ile üyelikten vazgeçelim.Bu parayı da benden alamazlar, benim buna ihtiyacım yok. Bizim için uygun olan budur” dedi.
Tartışmalı görüşlerin ardından komisyonda da red kararı çıkan söz konusu sendikanın üyeliğinden çıkış teklifi, mecliste de Cumhur İttifakı’nın oy üstünlüğü ile reddedildi.