SONER AYDIN
Mersin’de 1983’te yapımına başlanan ve 1985'te faaliyete geçen Silifke Taşucu Limanı’nda yapılması planlanan tersane projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, bakanlıktan tarafından uygun bulundu.
DENİZALANI DOLDURULACAK
117.708 metrekare proje alanının 76.158 metrekaresi kara olurken, 40 bin 950,8 metrekarelik dolgu alanı yapılması planlanıyor. Kıyı hattına uygun şekilde, kıyı kesiminde beton duvar oluşturulacak ve duvar ile beton saha arasında kalan kısım beton bloklar yerleştirilerek rıhtım yapısı elde edilecek. Kamyonlara yüklenerek proje alanına getirilen taş malzeme vaziyet planında gösterilen şekilde belirtilen kısımlara damp edilecek. İkinci aşamada ise doldurulan kısımların ekskavatör ile tasfiyesinin yapılmasından sonra, rıhtımların yapılmasına başlamak üzere su içi beton kalıplarının montajı ve kalıp içerisine beton doldurulması işlemi yapılacak. Üçüncü aşamada kalıp içine doldurulan betonun arka tarafında kalan eksik dolgunun tamamlanması, üzerinin tesfiyesi ve saha kaplama betonlarının dökülerek kullanıma hazır hale getirilmesi şeklinde tamamlanacak. Söz konusu tersane projesi kapsamında, çelik/alüminyum, ahşap ve polyester malzeme kullanılarak üretim yapılacak. Projenin işletme aşamasında üretim hammaddeleri ve uzunlukları farklı toplamda yıl içinde 7 adet yat imalatı ve gemi boyu 140 m ve denize indirme ağırlığı 5 bin tonu geçmeyen; yük gemileri, özel maksatlı gemiler, römorkör ve destek gemileri üretilecek. Üretilen deniz araçları satışa sunulacak. Yine ilk yıl içerisinde toplamda 100 adet deniz aracına da bakım onarım hizmetleri verilmesi planlanıyor.
49 YILLIĞINA İŞLETİLECEK
Rapora göre, 13 Ağustos 2003 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkan bahse konu alan Mersin Ortak Girişim Gurubunun şirketi Akter Akdeniz Taşucu Gemi San. A.Ş.’ye 15 Eylül 2003 tarihinden itibaren 49 yıllığına işletme hakkı devir sözleşmesi ile devredildi. Projenin inşaat aşaması ise 18 ay sürecek.
400 MİLYON LİRA KAR
Toplam maliyetin 90 milyon TL olması planlanan projenin yüzde 75’i kredi, yüzde 25’i de öz kaynak olarak karşılanacak. Proje kapsamında, aylık karın 1 milyon 100 bin TL, yıllık karın ise 13 milyon 200 bin TL olması öngörülüyor. Öngörülen hesaplamalar neticesinde proje yaklaşık 7 yılda kendini amorti edecek. Şirket, 49 yıllığına kullanım hakkını aldığı tersane projesinden yaklaşık 400 milyon lira kar edecek.