Haber Merkezi
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı tarafından desteklenen, MTSO, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu, Mersin Üniversitesi ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen Fikir Otobüsü Lise Projesi Ödül Töreni MEÜ Çiftlikköy Kampusu’nda bulunan Genç Girişimci Merkezi'nde düzenlendi.
Tören öncesi Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yaşar, Mersin Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ve TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper ile birlikte projelerin tanıtıldığı stantları ziyaret eden MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, öğrencilerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.
20 Aralık 2018’de başlayıp 10 Haziran 2019’da sona eren organizasyona 20 proje başvurdu. Jüri değerlendirmesi sonucunda Kadri Şaman MTSO Anadolu Lisesi öğrencilerinden Sertay Sakar, Enes İlçiktoğ ve Kerem Çiçek’in Berrin Tosmur Şahin danışmanlığında yürüttüğü IOT Class (İnternet of thinks class) Projesi birinci oldu. ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Mersin Anadolu Lisesi’nden Hüsniye Sude Denizci, Tolga Metin ve Melisa Ünal Hakan Öztürk danışmanlığında yürütülen Gteck MI Projesi ikinci, Şehit Kübra Doğanay Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Saliha Turanalp ile Berivan Küçükkaya’nın Kemal Bozkurt danışmanlığında yürüttüğü ‘Hem Temiz Hem Tasarruflu’ isimli projesi üçüncü oldu. Birinci olan ekibin tamamına diz üstü bilgisayar hediye edilirken ikincilere arduino uyumlu saat ve üçüncülere ise Raspberry pi seti verildi.
“HEDEF, GİRİŞİMCİLİK FİKRİNİ ERKEN YAŞTA KAZANDIRMAK”
TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, açılışta yaptığı konuşmada Fikir Otobüsü Projesi’nin 2015 yılında üniversite öğrencileri ve mezunlara yönelik başlatıldığını hatırlatarak bu alanda ciddi bir yol kat ettiklerini söyledi. Bugüne kadar 1500’den fazla girişimci adayının başvurduğunu ve 3 tanesinin ön kuluçkaya yerleşerek fatura keser duruma geldiğini bildiren Kiper, girişimcilik ekosistemine ciddi katkılar sağladıklarını vurguladı. Fikir Otobüsü Lise ile de girişimcilik bilincini erken yaşta kazandırmak istediklerine değinen Kiper, “Lise seviyesindeki öğrencilerin yenilikçi iş fikri temelli düşünme becerilerine katkıda bulunmak istiyoruz” dedi. Henüz ilk yıl olması nedeniyle bir dizi eksik tespit ettiklerini de kaydeden Kiper, 2019 – 2020 planlamasında bu eksikleri gidermek adına yapacakları çalışmaları ise şöyle özetledi:
“Projeler sonunda ilk 3 olan gruba melek yatırımcı sunumu fırsatı verilecek ve teknoloji ile kuluçka merkezi ziyaretleri yapılacak. İlk dönemde 150 okula ulaşabilmiştik. İkinci yılımızda Mersin’in tüm ilçelerini kapsam dahiline alacağız. Son olarak Eylül ayından itibaren gençlere öncelikli olarak girişimcilik bilincinin kazandırılmasına yönelik eğitimler düzenleyip sonrasında yarışmalar gerçekleştireceğiz.”
“PROJE SAYISININ 100’LERİ AŞMASINI BEKLİYORUZ”
İnsanların hayal ettiği sürece yaşayacağı vurgusuyla konuşmasına başlayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, 20 projeyi büyük bir özgüven ve medeni cesaretle hazırlayıp sunan tüm gençleri tek tek tebrik etti. Ancak bu sayının yeterli olmadığını, önümüzdeki süreçte proje sayısının 100’leri aşmasını beklediklerini kaydeden Kızıltan, “Bunu da yine siz gençler sağlayacaksınız. Burada yaşadığınız deneyimleri tüm arkadaşlarınıza anlatarak onların da katılımını sağlayın. Hepinizin hayali bizler için önemli. Kendimize, ülkemize, hayallerimize güveneceğiz Hiç ummadığımız hayallerden çok başarılı projeler çıkabilir. Hayallerinizin arkasında durun” diye konuştu.
“BU İMKANLAR HİÇBİR ŞEHİRDE YOK”
İçinde bulundukları Girişimcilik Merkezi modelinin bir benzerinin diğer illerde bulunmadığını anlatan Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, bu imkanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 1300 civarında okul olan bir şehirde 20 projenin yeterli olmayacağına değinen Koca, ilk yıl olması nedeniyle sayının az olduğunu, ancak gelecek yıllarda bu rakamların artacağına inandığını söyledi. Koca, sözlerini, “Biz de Milli Eğitim Müdürlüğü olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Buranın daha aktif hale gelmesi en büyük arzumuz. Öğrencilerimiz ile öğretmenlerinin bilgilerini, tecrübelerini burada paylaşıp şehrin sanayisine, teknoloji yatırımına katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye tamamladı.
“BU PROJE BİZE GURUR VERİYOR”
Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yaşar ise Kalkınma Bakanlığı desteği ile kurulan Genç Girişimci Merkezi’nde böylesi bir tören düzenlenmesinden büyük gurur duyduğunu söyledi. “Genç Girişimci Merkezini üniversite adına kurduk ama tüm şehirle paylaşmak, Mersin’e hizmet vermek istiyoruz” diyen Yaşar, binanın her yıl projelerle dolup taşmasının en büyük beklentileri olduğunu söyledi.