TARIMDA YENİ UMUT TROPİKAL MEYVE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARIMDA YENİ UMUT TROPİKAL MEYVE


 

MTB Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, Türkiye’nin 31 milyar dolarlık pazardan pay alamadığına dikkat çekerek, “Tropikal ve sub-tropikal ürünler ile ürün desenimizi genişletmeliyiz” çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

Türkiye’de tropikal meyve üretim ve tüketimine ilgi artarken tarım sektörüne bu ürünlere yönelme çağrısı geldi. 
Ülkemizin meyve, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2018 yılında 22,3 milyon ton seviyesinde gerçekleştiğini anımsatan Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, bu miktarın yaklaşık yüzde 12'lik bölümünü gerçekleştiren Mersin’in ise 2.6 milyon tonluk üretim hacmiyle Türkiye genelinde ilk sırada yer aldığını aktardı. 

“MEYVE ÜRETİMİ VE İHRACATINDA AZ SAYIDA ÜRÜNE BAĞIMLIYIZ”
Ancak bu rakamın ürün bazında incelendiğinde kentimizin çok sınırlı sayıda ürüne bağlı kaldığının görüldüğünü ifade eden Özdemir, “Mersin'in meyve üretiminin yüzde 46'sını sadece narenciye oluşturmaktadır. Bu oran muz, çilek ve üzüm ile birlikte yüzde 76 düzeyine yükselmektedir.
Sınırlı sayıda ürüne bağlılık oranına ihracat açısından bakıldığında ise tek bir ürün grubu ön plandadır. Narenciye, Mersin’in 1.2 milyar dolarlık tarım-gıda ihracatının yüzde 30’unu, 1.7 milyar dolarlık toplam ihracatının ise yüzde 21'ini oluşturmaktadır.
Bu bağlamda tarım ve gıda sektörü açısından izlenecek politikaları az sayıda ürüne bağımlılığı azaltacak doğrultuda kurgulamamız gerektiği kanaatindeyim. Öncelikle, sahip olduğumuz coğrafyanın temel özelliklerini iyi analiz etmeliyiz. Sonraki aşamada ise dünya pazarlarında giderek daha fazla talep gören meyve türlerini esas alarak ürün desenimizi genişletmeli ve değiştirmeliyiz. Böylece pazar çeşitliliğimizi de artırmayı hedeflemeliyiz” dedi.

“31 MİLYAR DOLARLIK PAZARDAN PAY ALAMIYORUZ”
Bu hedefe ulaşılması açısından özellikle tropikal ve sub-tropikal ürünlerin büyük önem arz ettiğini kaydeden Başkan Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Muz, avokado, mango, kivi, ananas, papaya gibi ürünler dünya pazarlarında her geçen gün çok daha fazla talep görüyor. Saydığım bu ürünler için dünya genelinde 31 milyar dolarlık bir pazar söz konusu. Yani ülkemizin toplam tarım-gıda ihracatının yaklaşık iki katı. Bu pazardan aldığımız pay ise on binde 1.5 bile değil. Yani, yok denecek kadar az.
Ayrıca bu ürünlerden elde edilen ton başına ihracat geliri ülkemizin ihraç ettiği bir çok meyve türüne göre çok daha fazla. Örneğin bu rakam avokado için 2.300, kivi için 1.800, mango için 1.300 ve papaya için 860 dolar düzeyinde. 

AVRUPA PAZARININ EN ÖNEMLİ TEDARİKÇİSİ OLABİLİRİZ
Tropikal ve sub-tropikal ürünlerde Türkiye'nin en önemli avantajlarından biri ise coğrafi konumu. Çünkü bahsetmiş olduğum ürünlerin toplam üretiminin yüzde 50'si Asya, yüzde 26'sı Amerika ve yüzde 23'ü ise Afrika kıtasında gerçekleşiyor. Bu ülkelerin en önemli ihraç pazarı ise Avrupa Birliği ülkeleri. Toplam talebin ortalama yüzde 40'lık bölümü bu ülkelerden oluşuyor. Dolayısıyla, ülkemizin Avrupa’ya çok yakın olması nedeniyle bu pazarın en önemli tedarikçisi olabiliriz.

“İHRACAT POTANSİYELİMİZE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAKTIR”
Her alanda olduğu gibi tarım ve gıda sektöründe de dünya genelinde tüketici tercihleri ve tüketim alışkanlıkları hızlı bir şekilde değişiyor. Bu değişimi iyi analiz etmemiz, hem kent olarak hem de ülke olarak geleceğe dönük politikalarımızı bugünden şekillendirmemiz gerektiği kanısındayım. 
Bu bağlamda tropikal ve sub-tropikal meyveler için çalışmalara şimdiden başlamalı ve üretimden tüketime kadar olan zincirin her bir halkasını en doğru şekilde oluşturmalıyız. Bu süreci başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere üniversitelerimiz, araştırma enstitülerimiz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Ziraat Odalarımız gibi sektörümüzün önemli temsilcilerinin katkılarıyla gerçekleştirebileceğimiz kanaatindeyim.
Muz, avokado, mango, kivi, ananas, papaya gibi ürünlerin yetiştiriciliği doğru planlanarak desteklenirse hem üreticilerimize hem de yeni pazar kapıları açmak yoluyla ihracat potansiyelimize önemli yarar sağlayacaktır. Aksi taktirde, bugüne kadar süregelen ürün deseni ve üretim alışkanlıklarımız ile dünya pazarlarında rekabetçi gücümüz sürdürülebilir olmayacaktır”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA