UTANÇ GÜNÜ!


 

Utanç günü olarak da anılan 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde Mersin’den, “Çünkü çocuktan işçi olmaz. Çocuktan sadece çocuk olur” çığlığı yükseldi.

GİZEM EKİCİ

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Barosu Çocuk Haklarından Sorumlu yönetim kurulu üyesi Mahçe İnanoğlu Deprem ve Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. 
Mersin Barosu Konferans Salonu’nda yapılan basın açıklamasına Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri, avukatlar, Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, dernek üyeleri, öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldı. 
İlk olarak açıklama yapan Başkan Yeşilboğaz, ‘Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele’ adlı bir günün varlığının, tüm insanlığın utancı olması ve bu utancın son bulması gerektiğini söyledi. “Çünkü çocuktan işçi olmaz. Çocuktan sadece çocuk olur” diyen Bilgin Yeşilboğaz, “Günümüzde maalesef yaklaşık her 5 çocuktan birisinin, çalıştırılarak geleceği çalınmaktadır. Ekonomik krizle birlikte daha da artan yoksulluk ve geçim sıkıntısı, aileleri çocuklarını çalıştırarak ev ekonomisine katkıda bulundurmak zorunda bırakmıştır. Çocuk işçiliğinin kangren haline gelmesinin, önüne geçilememesinin bir diğer nedeni de, sorumlulara yönelik cezasızlık politikasıdır. Çocuk işçiliği hak çalmaktır. Çocuklarımızın haklarının, geleceğinin çalınmasına kimse ortak olmamalıdır, sessiz kalmamalıdır. Çocuklarımıza yapılan hak ihlalleri, sadece belirli günlerde değil, sürekli gündeme getirilerek farkındalık yaratılmalıdır. Çünkü farkına varmak, sorunların çözüme kavuşmasının ilk adımıdır” diye konuştu. 
Başkan Bilgin Yeşilboğaz sözlerine, farkındalık yaratmak amacıyla yazmış olduğum ‘İnsanlığımız Büyüsün’ adlı şiirle son verdi: “Bir dünya kurmalıyız, İçinde gülüşlerimizi çoğaltan, çocuk gülüşleri olmalı. Çocukların saf sevgisiyle büyüyen bu dünyada, insanlığımız büyüsün, donmuş vicdanlarımız ısınsın, kaybolmaya yüz tutmuş insanlığımız kendine gelsin; utangaç çocuk gülüşleriyle.”


“ÇOCUK İŞÇİ SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ VAR”
Daha sonra açıklama yapan Mersin Barosu Çocuk Haklarından Sorumlu yönetim kurulu üyesi Mahçe İnanoğlu Deprem, ülkemizde son yıllarda çocuk işçi sayısında artış olduğunun altını çizerek “Ülkemizde, özellikle son yıllarda, çocuk işçilerin sayısında ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Çocuklar; tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde, ev işlerinde, madenlerde, taş ocaklarında ve sokaklarda yoğun olarak çalıştırılmaktadır. Bu çocuklar sağlıklı bir çevreden ve temel özgürlüklerden de mahrum kalmakta, fiziksel, sosyal, kültürel, duygusal ve eğitsel gelişimlerine zarar veren koşullarda çalıştırılmaktadır” şeklinde konuştu.
Yoksulluk, eğitime ulaşamama, göçler, geleneksel bakış açısı ve ailenin rolü, ucuz işgücüne olan talep, yasal düzenlemelerin ve bu düzenlemelerin yaşama geçirilmesindeki yetersizliklerin, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocukların çalışma ve çalıştırılma nedenleri olarak karşımıza çıktığına vurgu yapan Mahçe İnanoğlu Deprem, “Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılı çocuk istatistikleri verilerine göre çocuklarda işgücüne katılma oranı 2017'de yüzde 20,3 iken 2018 yılında bu oran yüzde 21,1 seviyesine çıkmıştır. Ülkemizde çocuk işçiliği tarım sektörü başta olmak üzere inşaat, tekstil ve metal iş kollarında yoğun olarak görülmektedir. Özellikle Suriye’de var olan savaş ve çatışmalar neticesi yaşanan göç ile birlikte de çocuk işçi sayısında büyük artışlar olmuştur.  

“ÇOCUK İŞÇİLERİN YARISI TARIM SEKTÖRÜNDE ÖLDÜ”
Çocuk işçi ölümleri sayısı da oldukça fazladır. İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’nin açıkladığı raporlara göre; 2013 yılının başından 2018 yılının ilk 5 ayına kadar toplam 319 çocuk işçi, işbaşındayken yaşamını yitirmiştir. Çocuk işçi ölümlerinin en fazla yaşandığı iller sırasıyla; Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul ve Konya’dır. En fazla çocuk işçi ölümleri yaşanan illerin, mülteci nüfusun da yoğun olduğu iller olması dikkat çekicidir. Çocuk işçi ölümlerinde kız çocuklarının oranı ise yüzde 16 ile genel işçi ölümleri verilerindeki kadın işçi oranından fazladır. Çocuk işçiler en çok, çocuk işçilerin yarıya yakının çalıştığı tarım sektöründe ölmüştür. Tarımdaki çocuk işçi ölümlerini yüzde 12 ile inşaat sektöründeki çocuk işçi ölümleri izlemektedir. Sanayide, madenlerde, taş ocaklarında, küçük atölye ve işletmelerde, tamirhanelerde ve sokaklarda çalışan çocuk işçiler ezilerek, boğularak, yüksekten düşerek ya da trafik kazalarında hayatlarını kaybetmektedir. Ülkemizde 2018 yılı ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edilmesine rağmen, çocuk işçi ölümlerinde, çocuk emeği sömürüsünde hiçbir azalma olmamıştır.  
Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için; yoksulluğu doğuran ekonomik politikalardan vazgeçilmesini, gelir dağılımındaki eşitsizliklerin giderilmesini, çocuk işçiliğinin temel sebeplerinden biri olan göç olgusunun önlenmesi için istihdam yaratılmasını ve sosyal destek için gerekli ekonomik ve siyasal tedbirlerin alınmasını,  zorunlu, kesintisiz ve örgün eğitimin süresinin arttırılmasını, denetim yükümlülüklerinin devlet tarafından eksiksiz yerine getirilmesini ve ihlallere ilişkin yaptırımların en ağır şekilde uygulanmasını talep ediyor, Mersin Barosu ve Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak, çocuk işçiliği ile mücadelede; resmi ve özel tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz. 

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN BİR SORUN”
Daha sonra konuşan Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan ise, çocuk işçiliğinin ülkemizin ve dünyanın yaşadığı acil çözüm bekleyen sorunlarından birisi olduğunu belirterek, “Bugün milyonlarca çocuk, çalıştığı için düşlerini yaşayamamakta, çocuk olma hakkını kullanamamakta, eğitim hakkında yararlanamamaktadır. Çocukların erken yaşlarda çalışma yaşamında yer almaları, çeşitli alan ve iş kollarında çalışan çocuk sayısının artması, ülkemizde önemli toplumsal sorun haline gelmiştir. Bugünün ve geleceğin kayağı olan çocukların, gelişim ve eğitim çağında zor ve tehlikeli koşullarda çalıştırılmaları, uygulanmakta olan sosyo-ekonomik politikaların, her türlü ihmalin ve denetimsizliğin mağdurları durumuna düşmelerine neden olmaktadır. Ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesiyle, çocuk işçiliği büyük oranda azalacaktır. Bu toplumsal soruna karşı hepimiz duyarlı olmalı, çocuk işçiliğine karşı toplum olarak mücadele etmeliyiz. Çocukların birere yetişkin gibi sırtlarında hayatın yüküyle değil de, çocukça sevinçlerle ve coşkularla yaşamaları için üzerimize düşeni hemen şimdi yapmalıyız. Çocuklarımızın haklarına sahip çıkarak onları korumak, çalışmaları yerine okullarda eğitim almalarını sağlamak için herkesi göreve davet ediyoruz” ifadesini kullandı. 
Daha sonra, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu ve Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele’ konulu resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri düzenlenen törenle verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA